Hond_chien
Hond_chien

Je zou ze niet willen missen, je trouwe viervoeter, kwetterende parkiet of pluizige poezenbol. Maar die typische dierengeur in je woning? Daar kan je best zonder. Geen probleem, met deze tips.

Ken je dat oude sprookje, van die reus met een scherpe neus voor ‘mensenvlees’? Die griezel was gelukkig een verzinsel. Maar de minder fijne geur van huisdieren? Dat blijft een levensecht (poets)probleem. Gelukkig zijn er deze oplossingen.

1. Gooi de ramen open

Iedereen zou z’n woning best dagelijks verluchten. Via het open raam werk je schimmels, huisstofmijt en muffe geurtjes met succes de deur uit. Voor de eigenaars van huisdieren is verluchten nog belangrijker. Cavia’s, konijnen & co brengen vocht en koolstofdioxide in de lucht. Voorkom allergieën en ventileer!

2. Neem de stofzuiger

Heb je thuis een hond of kat rondlopen? Haal de stofzuiger dan maar boven. Je reinigt dagelijks de vloer en doet regelmatig de meubels en gordijnen. Vergeet ook het vaste tapijt niet. Kies voor een krachtig toestel, als het kan met een HEPA-filter. Die is geslaagd voor de ‘High Efficiency Particulate Air’ test en vangt ook de kleinste schadelijke deeltjes af.

3. Neem ‘m morgen opnieuw

Dagelijks stofzuigen – dat was de vorige tip. En we herhalen ‘m, want met een dier in huis is het geen luxe. Dieren verliezen niet alleen élke dag haren. Hun aanwezigheid brengt ook zand, zaagsel, brokjes voer of vogelveertjes mee. Als je die laat liggen, beginnen ze aan een reis door je huis. Laat het niet gebeuren.

4. Vertrouw op baking soda

Oeps, een ongelukje is gauw gebeurd. Daar heb je het al: hondenplas, konijnenkeutels of vogelpoep. Snel afvoeren en de (stoffen) ondergrond een sopje geven, is de boodschap. Baking soda is je beste vriend. Het absorbeert als geen ander luchtjes uit textiel.

5. Pak speelgoed af

Zelfs de grootste paardengek of kattenpersoon zal het toegeven: dierenspeeksel ruikt niet lekker! Maar het hoopt zich snel op in kauwringen en bijtspeeltjes. De enige remedie? Regelmatig (even) afpakken, die animal toys. Niet om je dier te pesten, maar om het boeltje te wassen volgens de instructies op het label.

6. Leng aan met azijn

En nu je toch aan de wasmachine staat: was meteen ook dat deken uit de dierenmand! Voeg een scheutje azijn toe in het zeepbakje. Dat slorpt geuren op en zorgt dat dierenharen loslaten van de stof waaraan ze kleven. Draai om die reden een aparte was. Je wil de hondenharen wegspoelen, niet verhuizen naar je badjas.

7. Aai met een washand en borstel

Je herkent de geur uit de duizend: natte dierenvacht, yikes. Droog je viervoeters na een (regen)wandeling af met een handdoek en aai ze met een washand gedrenkt in appelazijn. Ook grondig borstelen is goed voor een frisse vacht. Bovendien haal je er dode haren mee op, voor ze neerdwarrelen in huis. Win-win.

8. Meteen naar buiten

Er is maar één bestemming voor gebruikte kattenbakvulling: de buitenvuilbak! En er is maar één juist moment: meteen! Schep het zootje niet in de keukenemmer, verwijder het volledig. Als je de stinkbom hebt ontmanteld, strooi je een laag baking soda in de kattenbak vóór je die weer vult. Dat werkt prima als geurbuffer. 

PS: Ook je koelkast en wasmachine zijn een bron van vieze luchtjes. Zo pak je ze aan!