Zeker: heel wat mensen zijn gestresseerd en angstig in deze coronatijden. Hoe houd je in zo’n onzeker klimaat de moed erin? Met ons dodelijkste wapen: optimisme. Zo schiet je raak.
Check je berichten of scrol door je nieuwsfeed: je wordt vooral met negatief nieuws geconfronteerd - zo’n 75%, om precies te zijn. Erger nog: als je vaker op dit soort nieuws klikt, dan serveert het algoritme je nog meer slecht nieuws. Deze negatieve spiraal vermijden? Je kan het algoritme ‘trainen’ door op het goede in plaats van het slechte nieuws te klikken.
Een blik op de reacties op social media leert ons ook dat de actualiteit de neiging heeft om de publieke opinie steeds meer te polariseren.
Dat stelt ook Catherine Testa vast, medeoprichter van de website loptimisme.com (1 miljoen volgers) en auteur van twee bestsellers over het onderwerp optimisme.
De sociale rol van de koffiemachine
Deze trend wordt alleen maar versterkt door COVID-19. ’ We hebben de momenten van decompressie rond de koffiemachine verloren’, stelt Catherine Testa met spijt vast. ‘Op die momenten konden we gemeenschappelijke punten met onze collega’s vinden en een band creëren.’
’In normale tijden zijn bedrijven een geweldig hulpmiddel om tot een sociale mix te komen. Door het werk ontmoeten we mensen die niet op ons lijken en die we anders niet zouden ontmoeten.’
Een recente studie van het Woolf Institute illustreert het goed. Nadat ze meer dan 11.000 Engelse arbeiders ondervroegen, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat werklozen 37% meer kans hadden om alleen vrienden van hun eigen etnische groep te hebben.
Het werk speelt dus een cruciale rol als het erom gaat linken te leggen tussen ‘verschillende’ personen, en dus onze geest te verruimen.
Door het werk ontmoeten we mensen die niet op ons lijken en die we anders niet zouden ontmoeten.
5 tips om optimistisch te worden (of te blijven)
We kunnen isolatie en alleen focussen op onszelf tegengaan. Door virtuele teambuildings te organiseren, bijvoorbeeld. En door collega’s regelmatig te vragen hoe het écht met hen gaat.
Alle initiatieven om een positief klimaat te behouden, zijn goed. Dat begint bij onszelf. Want ‘een geheel is niet meer en niet minder dan de som van de mensen die er deel van uitmaken’, benadrukt Catherine Testa.
Daarom moet je eerst je eigen blik bijstellen en een meer roze bril opzetten. ‘Optimisme wordt niet altijd als positief gezien’, geeft Catherine toe. ‘ Het wordt te vaak gelijkgesteld met naïviteit. Terwijl het er eerder om gaat dat je je ervan bewust bent dat iets moeilijk is, maar je tegen jezelf zegt dat het toch mogelijk is. Als iedereen zijn toevlucht zoekt onder zijn dekbed, dan gebeurt er niets meer. Optimisme is het tegendeel: je schrijft mee aan de maatschappij van morgen.’
Catherine heeft veel tips om − ja, vandaag nog! − werk te maken van optimisme. Wij lichten de beste er voor jou uit.
Optimisme is essentieel. Als iedereen zijn toevlucht zoekt onder zijn dekbed, dan gebeurt er niets meer.
1) Stop met op korte termijn te oordelen
We besteden onze tijd aan oordelen en veroordeeld worden. Of het nu gaat over onze collega’s of de de pakjesbezorger: laten we geen oordeel vellen over hun houding of hun gedrag zonder dat we weten wat ze op dat moment doormaken. En laten we dan ook meteen wat milder zijn voor onszelf.
2) Onthoud dat we allemaal onmisbaar zijn
In een groep heb je diversiteit nodig, en vooral emotionele intelligentie. Het EQ van een groep is altijd hoger dan dat van de persoon met het hoogste EQ in de groep. En de groep is des te intelligenter als ze gemengd en divers is… op voorwaarde dat we binnen de groep goed naar elkaar kunnen luisteren.
Idem voor vaardigheden: sommige worden nog te vaak gedevalueerd - zoals de soft skills - of door sommigen beschouwd als eenvoudig tijdverdrijf. Maar wie zegt dat goed kunnen tekenen niet even essentieel is voor de groep?
3) Waardeer wat je hebt
Onze hersenen houden veel meer negatieve dan positieve emoties vast. Maar als je aan het eind van de dag 2 kolommen naast elkaar zet, één met wat er goed ging en de andere met wat slecht liep, dan blijkt vaak dat je meer positieve dan negatieve dingen kan opsommen!
Meer in het algemeen, in ons leven, vergeten we te waarderen waar we vandaan komen, hoe we geëvolueerd zijn en wat we bereikt hebben. We willen altijd een beetje meer, en we vergeten in de achteruitkijkspiegel te kijken.
Dus waarom creëer je in je bedrijf geen muur met post-its waarop je elke dag iets noteert dat goed gegaan is? Dit soort kleine dingen kan de adrenaline verlagen en het oxytocinegehalte (het gelukshormoon) doen stijgen.
We moeten allemaal leren testen, ervaren, onderzoeken en accepteren dat we het soms niet bij het rechte eind hebben.
4) Durf experimenteren
Onze wereld verandert razendsnel. Innovatie gaat veel sneller dan ooit tevoren. Bedrijven kunnen niet meer functioneren met overwegend uitvoerende profielen.
Ieder van ons moet leren testen, ervaren, onderzoeken, dingen anders durven te doen en accepteren dat we het soms niet bij het rechte eind hebben. Dat is de prijs om sneller vooruit te komen!
5) Cultiveer je connecties
Wat speelt de belangrijkste rol in ons geluk? De kwaliteit van onze sociale interacties met anderen, volgens een studie van Harvard.
Dus niet het geld, niet het succes. Toch verliezen we in onze samenleving meer en meer de connectie.
Laten we onze connecties dus cultiveren, en laten we er aandacht voor hebben ons goed te omringen, want ons entourage kan ook hyper-giftig zijn.
Zaai kleine zaadjes
‘Optimistisch zijn, kan op dit moment moeilijk liggen’, geeft Catherine Testa toe . Daarom is het essentieel om een beetje lichtheid toe te laten in deze zoektocht naar optimisme, om jezelf wat zuurstofbelletjes toe te staan. ‘Waar zouden we de afgelopen maanden gestaan hebben zonder muziek, zonder series, zonder humor?’
‘Maar we kunnen kleine zaadjes zaaien. Vandaag optimistisch zijn, is werkelijk een dagelijkse strijd waarin wij de krijgers zijn. De wereld zal niet veranderen door grote dingen, wel met acties op kleine schaal.’
Dus, ja, die post-it met een sympathieke boodschap op de laptop van een collega of op de deur van het toilet, is heel belangrijk. Een glimlach is besmettelijk ;-)