1 op de 3 werknemers hoort van zijn baas zelden of nooit een "Goed gedaan!". En dat terwijl een compliment je medewerkers vleugels geeft. Gewaardeerde werknemers zijn blijer, werken harder en halen betere resultaten. Dat betekent een boost voor de bedrijfsresultaten. Reden genoeg dus om werk te maken van een goede feedbackcultuur. We vertellen jullie graag hoe je dat doet!
Waardering, jouw troef in de War for Talent
Complimenten geven? Dat klinkt simpel. Klinkt, ja. Want waardering tonen is méér dan een schouderklopje geven bij uitzonderlijke prestaties.
Uit ons RED Report-onderzoek i.s.m. professor Anja Van de Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KULeuven, blijkt dat waardering en erkenning sterk bijdragen aan het werkplezier van medewerkers.
Dit zijn jouw voordelen van voldoende waardering en erkenning geven op het werk:
- Hogere productiviteit en betere kwaliteit van het werk: Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen, zijn ze gemotiveerd en zetten ze zich volledig in voor het succes van je bedrijf. Dat betekent meer inzet en betere resultaten.
- Minder personeelsverloop: Werknemers die zich gewaardeerd voelen, blijven langer aan boord. Ze zijn ambassadeurs voor je bedrijf en zorgen voor een positieve werksfeer. Dat betekent minder inwerkkosten en een stabiel team.
- Minder ziekteverzuim op lange termijn: Blij en gemotiveerd personeel heeft minder stress en is minder vatbaar voor burn-outs. Dat betekent minder ziekteverzuim.
Toch krijgt bijna 1 op de 3 werknemers nooit een compliment van zijn leidinggevende. Echt jammer! Zeker omdat ons onderzoek bovendien ook uitwijst dat waardering van de manager dubbel telt.
In 5 stappen naar meer waardering en erkenning op jouw werkvloer
Hoe toon je waardering en erkenning op de werkvloer als leidinggevende? Geef je collega’s goede complimenten, neem de tijd, steek er aandacht in en spreek concrete waardering uit naar je medewerkers.
1. Neem de tijd voor aandacht
Neem de tijd om je medewerkers te begroeten. Een eenvoudige “hallo” of “alles goed?” is een klein gebaar dat een boost geeft aan de erkenning en waardering van je medewerkers.
Door aandacht, zoals positieve feedback en het geven van complimenten, voelen medewerkers zich meer gewaardeerd. Ze voelen zich zelfzekerder en hun positie op de arbeidsmarkt wordt sterker. Zo behoud je meer personeel én produceren ze kwalitatief beter werk.
Niet zeker waarover je een compliment moet geven? Vraag wat je medewerker bezighoudt, waar hij of zij aan werkt en luister naar je medewerkers. Laat merken dat je het belangrijk vindt om te weten waar ze mee bezig zijn. Dan merk je vanzelf dat ze persoonlijk doorgroeien en zelfverzekerder worden.
Het is ook belangrijk dat je medewerkers stilstaan bij hun successen. Laat ze genieten van de waardering, in plaats van snel snel over te gaan naar de volgende taak.
2. Creëer impact met de 2V-methode
Wil je werkplezier in je organisatie verhogen? Dan is gul zijn met complimenten niet de enige oplossing. De manier waarop je ze geeft, is ook van belang. Bouw waardering van medewerkers stevig in je feedbackcultuur in. Geef dus vaker een compliment, maar ook in de goede vorm.
Een compliment geven op het werk dat zijn effect niet mist? Dat geef je over iets waar iemand écht zijn best voor doet. Als iemand met hart en ziel aan een project werkt, is het daarover positieve feedback te geven.
3. Maak geen soep van je feedback
Ga aan de slag met deze quick wins:
- Vermijd om negatieve en positieve feedback op een hoopje te gooien. Begin met de positieve zaken.
- Zorg ervoor dat je feedback altijd in balans is. Als je te veel op de negatieve zaken hamert, krijgen je medewerkers het gevoel dat ze niks goed kunnen doen.
- Sluit het feedbackgesprek steevast af met een positieve noot. Dan kan iedereen met een goed gevoel weer aan de slag gaan.
4. Bied je medewerkers perspectief
Hoe je dat doet? Vraag aan je werknemers hoe ze zelf graag willen groeien. Want zelfontwikkeling is de beste manier om je mensen weerbaar te maken. Dat je hen die kans geeft, is een mooie blijk van waardering. Bekijk samen welke opleidingen ze willen volgen en hoe je deze kan faciliteren via formele of informele opleidingen. Ook zo staan je werknemers sterker in hun schoenen en hou je talent aan boord.
5. Zet welzijn centraal in je bedrijf
Luister naar je collega’s. Materiële extralegale voordelen zijn mooi meegenomen, maar als je werknemers zich goed in hun vel voelen zal je dat merken in hun prestaties!
Zo staat bijvoorbeeld flexibiliteit op de werkvloer hoog op bijna ieders verlanglijstje. Zorg ervoor dat je dat in verschillende vormen aanbiedt: deeltijds werk, glijdende uren, tijdskrediet of klein verlet. Het maakt niet uit, zolang je werknemers maar mee kunnen beslissen over hun balans tussen werk en privé. Het komt je relatie met je medewerkers alleen maar ten goede!
Ga ook aan de slag met waardering en complimenten en werk aan het werkplezier van jouw werknemers.