Een jammere conclusie uit ons RED Report: bijna 1 op de 5 werknemers geeft aan zich te vervelen op het werk. Dat kan uiteindelijk uitdraaien op een bore-out. Wat is het en hoe voorkom je deze stille killer?
Verwar een bore-out niet met de burn-out. Hoewel de symptomen gelijkaardig zijn, kennen ze andere triggers. Inderdaad. Triggers, meervoud, want er is niet één oorzaak. Wat zijn de oorzaken? Wat kan je doen om een bore-out te voorkomen, bij jezelf en je medewerkers? We geven je 4 tips mee.
Veilig in de comfortzone
Vaak is het een vicieuze cirkel waarin de medewerker te weinig prikkels krijgt op het werk. Hierdoor verlegt die zijn grenzen niet meer. De medewerker zit vast in zijn comfortzone en durft niet te vragen naar nieuwe uitdagingen. Nog meer onderprikkeld, gaat hij over naar een staat van constante verveling.
Het gevaar van de droomjob
Valse verwachtingen triggeren vooral bij jongeren een bore-out. Hun ideale toekomstbeeld ligt ver weg van de realiteit van de eerste werkervaring. Zij snakken naar verantwoordelijkheid en vertrouwen van hogerop om zelf beslissingen te maken.
Mensen met een bore-out hebben niet per se nood aan een meer gevarieerd takenpakket. Wel aan regelmatig nieuwe opdrachten, projecten en verantwoordelijkheden om zichzelf in te verdiepen. Yo Deckers, Career Development Advisor bij RiseSmart.
Fysieke klachten? Naar de dokter!
Spot een bore-out nog voor het tot fysieke, emotionele of mentale klachten komt. Dan gaat het over bijvoorbeeld energieverlies, piekergedrag en slecht slapen. Met deze symptomen stapt je medewerker best meteen naar een arts.
Hoe herken je een bore-out?
Blijf vooral in gesprek gaan met je medewerkers. Zijn ze nog betrokken bij en geïnteresseerd in hun projecten? Praten ze nog met passie over hun prestaties? Worden ze nog voldoende geprikkeld en uitgedaagd? Een gebrek aan enthousiasme waarschuwt jou voor een mogelijke bore-out.
Druk schema of uitstelgedrag?
Let ook op de output. Komt die niet overeen met de toestroom van opdrachten? Pluis dan uit of het gaat over overprikkeling - te veel opdrachten - of onderprikkeling. Onderstimulatie leidt namelijk vaak tot uitstelgedrag.
Opgepast: mensen met een bore-out veinzen soms een druk werkschema. Jouw taak om erachter te komen wie echt bezig is, en wie veel tijd uitrekt voor een kleine taak. Of wie stiekem urenlang scrollt op Facebook tijdens de werkuren.
Medewerkers die last hebben van een bore-out? Soms doen ze uit schaamte alsof ze het heel druk hebben. Het is heel moeilijk voor hen om toe te geven: âik heb een overschot aan tijdâÂ
4 manieren om een bore-out op het werk te voorkomen
Met deze tips geef je een bore-out geen kans op de werkvloer.
1. Zorg voor psychologische veiligheid
Zorg ervoor dat een medewerker zich voldoende op zijn gemak voelt om de conversatie aan te gaan.
De relatie tussen medewerker en leidinggevende is cruciaal. Als de medewerker zich voldoende psychologisch veilig voelt, gaat die veel sneller aan de bel trekken.
2. Pas gesprekstechnieken toe die wederzijds vertrouwen aanmoedigen
- Maak geen veronderstellingen
- Laat je medewerker praten zonder je eigen mening in de conversatie te lanceren
- Wees nieuwsgierig naar wat de persoon zegt
- Stel open vragen om het probleem vanuit het perspectief van je gesprekspartner te zien, bijv.: “Wat kan ik volgens jou nog beter begrijpen?” “Wat kunnen we doen om deze gevoelens in de toekomst te vermijden?” “Waar bots je op?”
3. Ontwikkel samen een uitdagend takenpakket dat voldoening geeft
Diverse ontwikkelingsmogelijkheden helpen om de medewerker klaar te stomen voor nieuwe taken. Maar deze ken je best niet at random toe. Zorg ervoor dat je medewerker zichzelf kent:
- Wat geeft mij energie? Wat prikkelt mij?
- Wat kan ik goed?
- Waar liggen mijn prioriteiten?
Via deze antwoorden kan je samen op zoek gaan naar taken en verantwoordelijkheden die beantwoorden aan de noden van je medewerker. Zo werk je samen aan zijn duurzaam engagement.
4. Sta open voor job crafting
Met job crafting vullen medewerkers zelf (een deel van) hun jobinhoud in. Ze ‘boetseren’ hun job zodat die beter aansluit bij hun talenten en interesses. Je begint meer in rollen te denken, en trekt hierdoor functies open wat meer interne mobiliteit mogelijk maakt.
De gevolgen van een bore-out
Verlies je medewerkers en hun noden niet uit het oog. Voor je het weet, kamp je met een bore-out probleem op grote schaal. En dat leidt tot nare gevolgen: minder werkplezier en jobtimisme, langdurige ziekte of mogelijk zelfs ontslag.
Een persoon die vertrekt, is soms nog een âbest case scenarioâ. Erger is als er een vorm van presenteïsme opduikt. Dat is wanneer een medewerker gewoon aanwezig is om zijn job van 9 tot 5 uit te voeren, zonder enige passie en volledig gedeconnecteerd. Helemaal in zijn comfortzone, zonder zichzelf uit te dagen.