De werkvloer lijkt soms meer een hindernissenparcours: vol obstakels die het werkplezier van je team belemmeren. Herkenbaar? Als leidinggevende is het aan jou om je medewerkers te helpen bij het overwinnen van deze hindernissen. Enkel zo bereiken jullie samen de finish: een werkomgeving waar het bruist van energie!
Werkplezier, waar?
Even niet op jouw werkvloer, zo te zien. Je naaste collega kampt met veel stress, zowel op het werk als thuis, en heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden. Een andere medewerker heeft aangegeven dat hij zijn werk niet meer leuk vindt en de uren aftelt. En dan is er nog die collega die twijfelt over zijn toekomst binnen het bedrijf omdat hij geen doorgroeimogelijkheden ziet... En laat dat nu net de drie belangrijkste ingrediënten zijn van werkplezier: een goede werk-privébalans, jobinhoud en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Tijd om deze hindernissen aan te pakken:
1. Herstel de balans privé-professioneel
Een betere werk-privébalans voor jouw team? Start met open communicatie en luister naar wat je mensen nodig hebben. Werk samen aan oplossingen die voor iedereen werken, zoals meer thuiswerken en flexibele werkuren. Laat je medewerkers (deels) mee bepalen waar, wanneer en hoe ze werken. Flexibiliteit zorgt voor betrokkenheid. Een win-win! En vooral: geef het goede voorbeeld. Door zelf eens wat vroeger naar huis te gaan, stimuleer je anderen om ook hun grenzen te bewaken. Wat nog helpt? Praktische oplossingen die de combinatie werk en gezin vereenvoudigen: een strijkdienst op het werk, een professionele thuisoppasdienst voor zieke kinderen (zoals Tempo-Team ChildCare), … Een helpend extraatje voor je werknemers, dat ook nieuw talent aantrekt.
2. Boost de jobinhoud
Betekenisvol en uitdagend werk, met voldoende variatie. Daarvoor springen medewerkers met plezier uit bed. Leg je mensen dan ook uit waarom hun werk ertoe doet, binnen het bedrijf én daarbuiten. Dat motiveert hen en geeft voldoening. Ook autonomie, bonding en competentie (ABC) zijn een must. Autonomie geef je aan je mensen door hen zelf deels te laten beslissen over de inhoud en aanpak van hun werk. Dat betekent loslaten en hen vertrouwen in de verantwoordelijkheid die je hen geeft. Zet ook genoeg in op verbondenheid tussen collega’s: fijn samenwerken doet wonderen voor het werkplezier in je organisatie! Tot slot is het belangrijk om de competentie van je medewerkers te stimuleren. Geef erkenning voor wat ze al doen, maar blijf hen uitdagen om nieuwe dingen te leren. Hoe eenvoudig taken ook zijn.
3. Geef groeikansen
Al wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor je medewerkers. Nog beter worden in datgene wat je al goed kan, wie wil dat niet? Toch gaat het werknemers niet om de formele opleidingsmogelijkheden die je bedrijf aanbiedt. Ze willen zich persoonlijk kunnen ontwikkelen, en dat gaat verder dan cursussen en trainingen. Aan jou om de talenten van je mensen te herkennen en te voeden. Reik daarbij uitdagingen en tools aan, geen oplossingen. Dat geeft voldoening en scherpt hun vaardigheden aan.
Laat jij nieuwe aanwinsten trouwens meelopen met een ervaren collega? Dan slaag je twee vliegen in één klap. Je benut het talent en de expertise van oudere medewerkers maximaal. Én je laat hen groeien, weerbaar blijven en zinvol werk verrichten. Ook structurele feedback doet het ‘m: niet alleen tijdens het jaarlijkse evaluatiegesprek, het hele jaar door. Medewerkers die op elk moment kunnen praten over hun doelen, verwachtingen en ontwikkeling groeien en blijven groeien.
3 extra tips voor meer werkplezier
- Een goed personeelsbeleid zorgt voor rust en duidelijkheid in je organisatie. Je medewerkers voelen zich veilig en kunnen zich concentreren op het werk dat gedaan moet worden.
- Ontspanning is cruciaal. Een yoga of sport-momentje, aperitief, … De boog kan niet altijd gespannen staan. Zorg wel dat de vorm van ontspanning past bij je bedrijf en werknemers.
- Complimenten krijgen én geven werkt stimulerend. Let wel: een compliment is pas waardevol als je ze op een juiste manier formuleert.
Interessante tips gesprokkeld om efficiënt om te springen met hindernissen voor werkplezier? Mooi! Want mensen die zich goed voelen op het werk, zijn minder geneigd om van werkgever te wisselen. Bovendien: medewerkers die veel werkplezier ervaren, stralen dat ook uit naar buiten… en lokken zo misschien ook nieuw talent naar je organisatie 😉.