Als bedrijf relevant blijven in onze superdiverse samenleving? Je vacatures ingevuld krijgen? Onze tip: laat die tijdrovende zoektocht naar de perfecte kandidaat los. En geef divers talent een eerlijke kans. Hoe? Met een inclusieve vacature bereik je een breder publiek.
Inclusieve communicatie: kijk verder dan de witte raaf
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar een vacature kan bepaalde groepen afschrikken. Of zelfs uitsluiten.
Je zoekt een verkoopster? Jammer dat die vlotte verkoper niet zal reageren terwijl hij mogelijk een echte topper is. De functietitel ‘verkoopmedewerker’ spreekt hem wél aan.
Het omgekeerde komt ook voor. En vaker zelfs. Onderzoek wijst uit dat 60% van de bedrijven hun vacatures vanuit een mannelijk perspectief verwoorden. Dat schrijft Hanan Challouki, expert in inclusieve communicatie, in haar boek ‘Inclusieve communicatie. Alles wat je moet weten om een divers publiek te bereiken’.
Doen die bedrijven dat bewust? Vast niet. Het toont wel aan dat inclusieve communicatie een must is om diversere medewerkers aan te trekken. En, zoals je in dit artikel leest, élk talent telt in een krappe arbeidsmarkt. Ook als je een kmo bent.
Grijp dus niet automatisch naar de template die je al jaren gebruikt, maar stel een inclusieve vacature op. Wij geven je daarvoor een handige checklist mee👇
Inspirerende checklist voor een inclusieve vacature
1. Ik kies een format
Kan je vacature ook een filmpje zijn, zonder veel geschreven tekst? Of laat je de functie-inhoud in een filmpje uitleggen door iemand die de job al doet? De drempel ligt meteen een pak lager. En zo’n filmpje springt vaker in het oog van jonge kandidaten.
2. Ik denk goed na over de taal waarin ik communiceer
Er al aan gedacht om ook anderstaligen een kans te geven? Met een taalopleiding kunnen ze prima geschikt zijn voor de job. Haal je beste Frans, Engels maar boven! Of - waarom niet - nog een andere taal.
Vraag je wel op voorhand af hoe je het sollicitatiegesprek aanpakt. Het meest logische? Dat je het gesprek, eventueel met een tolk, voert in die andere taal. Iets om bij stil te staan.
3. De functietitel is duidelijk en genderneutraal
Poetsvrouw, verkoopster, cameraman: gooi deze woorden gerust in de papiermand als je m of v of x wil aantrekken. Alternatieven: poetshulp, schoonmaker, verkoopmedewerker, cameratalent.
4. Ik communiceer bondig en helder
Zorg ervoor dat kandidaten je vacature begrijpen. Laat ze niet verdwalen in lange, ingewikkelde zinnen. Of botsen op moeilijke woorden.
5. Ik gebruik een mix van mannelijke en vrouwelijke woorden
Je hebt woorden die ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke’ associaties oproepen. Dat lezen we in het boek van Hanan Challouki. ‘Ambitieus’, ‘assertief’, ‘vastberaden’ zijn eerder mannelijke woorden. En ‘toegewijd’, ’verbonden’ en ‘verantwoordelijk’ komen vrouwelijk over.
Vind je het moeilijk om zelf uit te maken wat mannelijke en vrouwelijke woorden zijn? Roep de hulp in van iemand die er professioneel oog voor heeft.
6. Ik sluit niemand uit
Wij zoeken iemand die bij ons jonge, dynamische team past.’ Wedden dat oudere kandidaten aarzelen om te solliciteren of zelfs helemaal afhaken. Zonde, want wie weet voelt die vinnige vijftiger zich als een vis in het water in jouw team. Klinkt toegankelijker, ook voor oudere kandidaten: ‘Wij zoeken iemand die samen met ons enthousiaste team toffe projecten wil realiseren.’
7. Ik leg de taken zo concreet mogelijk uit
Geen vage of te complexe omschrijvingen en passieve constructies. Rechttoe rechtaan: je controleert de kwaliteit van de afgewerkte producten, je telt en verpakt de goederen, je lost vrachtwagens.
8. Ik vermeld expliciet dat diversiteit en inclusie voor mij een ding zijn
Is iedereen welkom? Zet dat uitdrukkelijk in je vacature. Voeg toe dat je redelijke aanpassingen wil doen voor kandidaten met specifieke uitdagingen. Daarmee bedoelen we: een groter beeldscherm of een spraakweergavesysteem voor slechtziende personen. Of een prikkelarme werkplek voor neurodiverse kandidaten.
9. Ik zet beeld in om de tekst te versterken
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Laat in je beeld zien wat je met je vacature wil uitdrukken. Zonder dat het ongeloofwaardig of cliché wordt. Gebruik pictogrammen die iedereen begrijpt.
10. Ik toets de vacature af
Tekst: check! Beeld: check! Leg dan je vacature voor aan collega’s die tot de doelgroep behoren. Of aan externe mensen die je werk vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. Misschien gebruik je te veel vakjargon. Of laat je mensen zien die wel divers zijn, maar niet gevarieerd wat leeftijd betreft. Alweer iets bijgeleerd!
Geen tijd om zelf een inclusieve vacature op te stellen?
Laat je werving en selectie gerust aan ons over. Neem hieronder contact met ons op. Wij gaan voor jou aan de slag! Met veel plezier en met veel expertise.