extralegalevoordelen
extralegalevoordelen

Met deze extralegale voordelen trek je talent aan - ook nà corona. Corona bood én biedt een heel nieuw perspectief op hoe we werken vandaag. En daar maakt ook de War for Talent deel van uit. Hoe zorg je ervoor dat je steeds het juiste talent binnenhaalt? En vooral: met welke extralegale voordelen haal je kandidaten over de streep? Want de schaarste op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. Volgens ons RED Report wordt een aantrekkelijk loonpakket vaak genoemd als bepalende factor (40%). Maar vooral door zij die hun werkplezier een matige of lage score geven. Tevreden werknemers hechten meer belang aan een job die goed zit. Hoe je daarvoor zorgt? Dat lees je hier.

Extralegale voordelen hoeven niet materieel te zijn

Waar hebben je collega’s behoefte aan? Ga systematisch in dialoog en bekijk wat zij willen veranderen om plezier op de werkvloer te vergroten. Met doorgroeikansen of meer autonomie bereik je vaker meer dan met een hoger loon.

  • Trek talent aan met een bedrijfscultuur waar mentaal welzijn centraal staat. En waar er geluisterd wordt. Gebruik je eigen medewerkers als (beste) ambassadeurs.
  • Flexibiliteit, meer dan ooit een stokpaardje Deeltijds werk? Glijdende uren? Tijdskrediet? Of klein verlet? Volgens een online enquête van HR Square oordeelt 60% van de ondervraagden dat dit dé manieren zijn om de arbeid en relatie met werknemers in balans te houden.
  • Opleidingen - groeien in elke richting Corona was een eye opener voor velen: ‘Is dit nu wat ik wil?’ De vraag naar opleidingen zal in de toekomst enkel toenemen. Voor zowel persoonlijke ontwikkeling als om te groeien binnen de job. 

De verschuiving naar meer aandacht voor mentaal welzijn is een feit. Maar natuurlijk zijn er ook nog enkele materiële aantrekkingskrachten.

Tussen kantoor en thuis

  • Thuiswerk blijft populair, maar zo ook de bedrijfswagen volgens recent loononderzoek. Veel mensen zien het dan ook als een extra stuk verloning.
     
  • Groene bedrijfscultuur? Dan kan je steeds kiezen om bijvoorbeeld elektrische of hybride wagens aan te bieden. Zeker nu de vergroening van het wagenpark opgenomen is in het regeerakkoord. Zo zouden tegen 2026 alle bedrijfswagens emissievrij moeten zijn.
     
  • Fietsleasing. Nu we tijdens de lockdown massaal aan het sporten zijn gegaan, is beweging nog belangrijker geworden. Fietsen is niet enkel fiscaal gunstig, maar zorgt ook voor een betere gezondheid én minder afwezigheden. Van een klassieke fiets tot pedelec, er is heel wat mogelijk.
     
  • Flexibel mobiliteitsbudget. Dankzij deze formule krijgen je werknemers de vrijheid hun bedrijfswagen in te ruilen voor een jaarlijks budget. Hiermee kiezen en financieren ze zelf hun vervoersmiddelen. Van een milieuvriendelijke bedrijfswagen tot duurzame vervoersmiddelen en huisvestingskosten. De overschot van het budget kunnen de werknemers terugkrijgen in geld.

Het kantoor thuis

Remote werken heeft een enorme impact. Thuiswerken is een blijver geworden. Daar kan je dan ook maar beter op voorbereid zijn.

  • Internetverbinding en computer: “Hallo? Ben je er nog?” Niets zo vervelend als een Zoom-meeting waar het beeld constant pixelt, toch?  Een internetabonnement bij een goede leverancier kan hier de oplossing bieden. Dit kan via een derde-betalerssysteem of via salarisberekening, er zijn voldoende mogelijkheden.
     
  • Een degelijke bureaustoel: ‘Help, mijn rug!’ Wanneer je 8 uur per dag werkt, doe je dat best niet op een gewone keukenstoel. Comfort vermindert pijn en andere kwaaltjes, waardoor productiviteit en werkplezier een boost krijgen.

Materiële extralegale voordelen zijn mooi meegenomen, maar je goed in je vel voelen is des te belangrijker. Iets om 200% op in te zetten in 2021 of vandaag al.