boomerang
boomerang

Oude liefde roest niet. En nu de War for Talent heviger dan ooit woedt, loont het om ook bij rekrutering terug te grijpen naar het verleden om de toekomst veilig te stellen. Hoe? Met een doordachte offboarding. Zo maak je van een vertrek meteen een nieuwe start.

Akkoord, het is niet fijn om goede mensen te zien vertrekken. Zeker niet met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Maar wist je dat 1 op 2 ex-medewerkers ervoor openstaat om terug te keren naar je bedrijf?

Natuurlijk enkel als ze met een goed gevoel de organisatie verlaten. Zo maak je van hen ambassadeurs die je helpen met rekrutering én misschien op termijn ook weer zélf aan boord komen.

Warm afscheid nemen van gewaardeerde vertrekkers is daarom zeker even belangrijk als nieuw talent warm verwelkomen. Het is een cruciale eerste stap in een offboarding-proces om talent ook na het vertrek aan je te binden.

Het exitgesprek: waardering en feedback

Dat alle praktische zaken voor het vertrek vlot en correct afgehandeld worden, is evident om als bedrijf een goede indruk na te laten. Maak daarnaast tijd voor een warm exitgesprek. In grote bedrijven neemt HR deze taak op zich. In kmo’s kan de bedrijfsleider of eventueel de directe leidinggevende het gesprek voeren.

Zo’n exitgesprek is hét moment om nog eens je waardering voor de vertrekkende medewerker uit te spreken en om feedback over je organisatie te krijgen. Vraag de vertrekker waarom hij/zij vertrekt, wat goed liep en wat minder. Een goed exitgesprek graaft immers dieper dan het antwoord ‘Ik wilde een nieuwe uitdaging aangaan'.

Met de feedback hierop kan je pijnpunten blootleggen en bijsturen. Misschien is stress een terugkerend probleem of matchen de verwachtingen vaker niet dan wel met de jobinhoud, leiderschapsstijl of bedrijfscultuur? Tijd om actie te ondernemen en je retentiebeleid aan te scherpen dan. Sluit positief af en wens de vertrekker veel succes.

Van supporter tot rekruteerder

Effectieve offboarding houdt niet op als talenten je bedrijf verlaten. Hoe zorg je ervoor dat ze voor je blijven supporteren? Het helpt om ex-medewerkers als alumni te zien, een online connectie met hen te onderhouden en eventueel een community uit te bouwen met netwerkactiviteiten.

Zo blijven talentvolle mensen op de hoogte van je ambities, projecten en vacatures en kunnen ze hun (intussen verder uitgebouwde) kennis met je delen. Zo bekeken is offboarding een vorm van talentmanagement.  

Alumni kennen je onderneming bovendien door en door en zijn dus goed geplaatst om nieuw talent aan te brengen. De stap van supporter naar rekruteerder is snel gezet.

Het boemerang-effect

Blijkt het gras aan de andere kant toch niet groener? Een uitgekiend offboarding-proces kan talent over de streep trekken om terug te keren naar je bedrijf. Steve Jobs was één van de bekendste boomerang employees van Apple. En we weten allemaal waar hij het bedrijf gebracht heeft.