pesten-deel
pesten-deel

Pesten op het werk? Je zou verwachten dat het minder voorkomt nu we vaker telewerken. Maar de cijfers uit ons RED Report zeggen iets anders. Hoe staat de Belgische werkvloer er nu voor? En wat zijn de (grote) gevolgen voor je mensen en je organisatie?

Hoe zit het nu met pesten op het werk?

Bijna 1 op de 5 werknemers werd in 2020 gepest Dat blijkt uit ons RED Report − waarin we 2.506 Belgische werknemers en 269 Belgische werkgevers over werk bevroegen. 

Volgens ons onderzoek zijn vooral jonge werknemers tussen 18 en 34 jaar het slachtoffer. Pesten op het werk overkomt hen 21% vaker dan hun oudere collega’s.

Ook preventiedienst IDEWE geeft in dit artikel aan dat pestgedrag door telewerk niet is afgenomen. De corona-pandemie kan zelfs een aanleiding zijn voor conflicten en pesten op het werk.  

Waarom doet die zo grof tegen mij?

Bij de onderzoekseenheid Work and Organisation Studies (WOS) van de KU Leuven lopen verschillende studies om risicofactoren van pesten, ook door corona, in kaart te brengen.

Het is nog te vroeg voor de resultaten, maar onderzoekster Chahida Azzarouali zegt dat er vanuit de literatuur zeker aanwijzingen zijn voor een verandering in pestgedrag.

‘We verwachten dat cyberpesten is toegenomen. Want online nemen mensen veel makkelijker afstand van zichzelf en voelen ze zich anoniemer. 

De baas of de collega’s zijn niet fysiek aanwezig om hun gedrag af te keuren. Daarom maken ze makkelijker een gemene opmerking of verbloemen de zaken minder.’

Online nemen mensen veel makkelijker afstand van zichzelf en voelen ze zich anoniemer

‘Aan de andere kant: omdat de non-verbale communicatie wegvalt, komt feedback, bijvoorbeeld van een leidinggevende, via de digitale weg harder aan. Mensen denken sneller: ‘Waarom doet die zo grof tegen mij?’’

‘Bij veel medewerkers stapelen de frustraties zich door corona op en die kunnen afgereageerd worden op collega’s. De collega die het typisch moet ontgelden − ook in ‘normale’ tijden’ − is het buitenbeentje, de persoon die zich anders gedraagt of anders is dan de rest van het team. 

De mate waarin een medewerker waarde hecht aan de coronamaatregelen kan dit ‘anders zijn’ uitvergroten. Denk aan iemand die de maatregelen strikt opvolgt, terwijl de collega’s dat niet zo belangrijk vinden. Dit kan aanleiding geven tot spot en roddels. In een WhatsApp-groepje, via Slack of Teams. Of op de werkvloer.’

Volgens deze bron wordt er nu we meer digitaal communiceren en elkaar minder fysiek zien, inderdaad meer geroddeld onder collega’s.         

De (grote) gevolgen van pesten op het werk

Pesten is een vorm van ongewenst gedrag op het werk die een grote impact heeft.

Weg werkplezier
Krijgen opmerkingen of grapjes een gemeen kantje? Dan tast dat niet alleen het werkplezier van de geviseerde collega aan, maar daalt de sfeer op het werk voor iedereen.

Een opmerkelijke vaststelling uit ons RED Report: wie sowieso weinig werkplezier ervaart en pessimistisch ingesteld is, geeft vaker aan gepest te worden.

Niet top voor teamwerking
Met fijne collega’s werken we beter en kunnen we zelfs bergen verzetten. Pesten zet niet alleen de verbondenheid binnen teams onder druk, maar vermindert ook de prestaties.

Bye, bye retentie
Wie zich door pesten niet blij voelt op het werk, zal sneller uitkijken naar een andere job. Heel jammer om op die manier veelbelovend talent te verliezen.

Ook bijzonder jammer: worden mensen gepest, dan is er weinig of geen ruimte voor jobtimisme. En dat kan in deze onzekere tijden voor je medewerkers en je organisatie nu net het verschil maken.