Thuiswerken met kinderen om je heen? Géén kinderspel, heeft corona ons geleerd. Of het nu tieners zijn die je vergezellen tijdens je thuiswerkdag(en) omwille van een pedagogische studiedag, zieke juf, … of kleine kinderen die onverwachts niet naar de crèche of school kunnen: wat goede raad kan hier geen kwaad!
Algemeen helpen deze tips voor thuiswerk:
Een praktische checklist voor collega’s waarmee ze het meeste uit thuiswerken halen
Structuur rond thuiswerken creëren, ook voor kleine(re) organisaties
Van je basics tot blijven samenwerken, prima tips van de mensen van Meister
Thuiswerken met kinderen in huis: jouw verwachtingen eerst
Thuiswerken met kinderen rondom je kan zeker lukken, weliswaar met de nodige aanpassingen. Drie elementen zijn cruciaal: structuur, communicatie (echt waar) en je eigen verwachtingen. Zoals op je externe werkplek, eigenlijk. Zo mijd je heel wat spanning als je aanvaardt dat het niet zo gaat als wanneer je alleen thuis bent. Begin je dag en zeg jezelf dat je zal onderbroken worden en dat je niet altijd zal kunnen doorwerken zoals je zou willen.
Een oplossing is een aangepaste planning: kan je ‘s avonds, wanneer de kinderen slapen, een aantal dingen wél afwerken? Dat weten, kan je al meer rust geven. Je spreidt je werk in kortere fasen over ochtend, dag en avond. Stel binnen die planning duidelijke prioriteiten: focus op wat je die dag écht gedaan moet hebben. Kan je met je partner afspreken wie wanneer welke focusmomenten krijgt? Ook dat kan je inplannen. Het geeft mentale rust om te weten dat een bepaald blok uren echt alleen voor jou en je werk is. En zo krijg je dingen gedaan.
Dagstructuur aanhouden en werkplek creëren
- Probeer zo veel mogelijk je planning en rituelen van een werkdag aan te houden. Werken thuis in je vrijetijdskledij of zelfs pyjama is geen goed idee, langer slapen ook niet. Zo geraak je minder makkelijk in de juiste mindset.
- Heb je plaats in huis die je kunt afbakenen als de ‘werkplek’? Daar kunnen jij (en je schoolgaande tieners) heen om te werken. Maak afspraken over stilte.
- Pauzeren doe je écht buiten die ‘werkzone’, samen of alleen. Je kunt je prima aan de timing van de school en opvang houden.
- Heb je jonge kinderen zonder schooltaken in huis? Als je op je werkplek bent, kan je visueel, met een tekening of een voorwerp, laten zien dat je bezig bent en niet kan worden gestoord.
- Stem die niet-storen pauzes af op de leeftijd van je kinderen. Bij realisme heeft iedereen het meeste baat.
- Meteen een eerste leuke taak voor je kleine kinderen; kunnen zij wat maken dat je kunt gebruiken om je werktijd en werkplek te markeren?
Afspraken visualiseren
- Een weekplanning werkt voor iedereen. Maak een schema met dagindeling, of je nu schoolgaande kinderen in huis hebt of niet. Daarop bouw je duidelijk pauzes in naast de taken die ze voor school krijgen.
- Voor kleine kinderen kun je met tekeningen of stickers ook verschillende speelmomenten visueel inplannen. Bereid die speelmomenten voor: hebben ze er spullen voor nodig, dan leg je dat het beste klaar. Dat geeft je het meeste kans dat ze zich even alleen bezig kunnen houden.
Voor kleine(re) kinderen
- Maak van de momenten waarop de kleintjes slapen jouw doorwerkmomenten, taken waarvoor focus nodig is. Plan dan die belangrijke telefoontjes of video-meetings.
- Verdeel speelgoed. Laat hen niet kiezen uit alles de hele dag door, maar spreid het over dagen, stop het in aparte koffers of dozen. Minder kans op verveling en minder keuzestress.
- Vervelen? Dat hoort er ook bij wanneer je kinderen hebt. Vaak komen daar leuke, nieuwe ideeën uit. Probeer verveling dus niet te blokkeren. Toch weer inspiratie nodig? Het internet staat vól ideeën. Daar hoef je niet eens een app voor te installeren.
Tijd voor compromissen
- Internet en televisie zijn niet slécht. Op dagen dat je thuiswerkt met je kinderen in de buurt, mag je hen meer laten surfen en kijken - met duidelijke afspraken. Waarom geen verplicht Karrewiet-moment elke dag?
- Er zijn trouwens ook educatieve programma’s, en docu’s op Netflix, Streamz, … Extra voordeel van network gaming: kinderen kunnen via de chat met hun vrienden in contact blijven. Maar dit is ook hét moment om hen luisterboeken en leesboeken voor te schotelen.
Communiceer méér
Even goed kun je er ook al mee rekening houden dat thuiswerken met je kinderen in de buurt weleens zal misgaan. Net zoals op je werk geldt ook thuis: interne communicatie wérkt. Wees met z’n allen open over wat je nodig hebt, spreek verwachtingen uit, laat elkaar weten waar je staat, kaart ergernissen aan, maak duidelijke afspraken.
Eten, slapen, bewegen
En waak verder over je gezondheid (net als op het werk, toch?): voeding, slaap, beweging - ze zijn cruciaal. Voldoende reden om ze ook hun plaats in je dagplanning te geven. Ook samen koken, of bakken, zijn prima momenten om te ontspannen.
Eerlijk en open
Tot slot: blijf eerlijk met jezelf en je leidinggevende. Als het echt niet lukt om (een hele dag) van thuis te werken met je kind(eren) in de buurt, dan kan je misschien beter een halve dag efficiënt werken of verlof aanvragen. Wees transparant en samen komen jullie wel tot een goede oplossing. (Thuis)werk ze!