checklist_girl
checklist_girl

Veiligheid op de werkvloer vanzelfsprekend maken? Regeltjes en procedures alleen zijn niet genoeg om je medewerkers te motiveren. Inzetten op een veiligheidscultuur heeft meer impact. En daarin maak jij als leidinggevende het verschil! Hoe goed ben je bezig? Onze checklist vertelt je meer. En met onze tips maak je van veiligheid op het werk een succes, óók voor tijdelijke werkkrachten.

Van veiligheid op het werk een gewoonte maken

Veiligheid op de werkvloer is een voorwaarde voor welzijn en werkplezier. Dat helpt je om je medewerkers aan je bedrijf te binden en zo betaalt de investering in veiligheid zich volgens onze safety manager Pascal Meyns dubbel en dik terug

Vergeet daarbij niet je uitzendkrachten, flexi-werkers en andere tijdelijke medewerkers. Zij lopen vaak meer risico op ongevallen omdat ze minder goed vertrouwd zijn met de werkomgeving en procedures. Ook voor hen is een sterke veiligheidscultuur dus cruciaal.

Waarom loopt veiligheid op het werk in het ene bedrijf op wieltjes en is het ergens anders een dagelijkse strijd? Veel hangt af van de leidinggevende. 
Onderzoek van de Europese Arbeidsveiligheids- en Gezondheidsorganisatie (EU-OSHA) toont aan dat bedrijven met sterk veiligheidsgericht leiderschap bijdragen aan de preventie van ongevallen en beroepsziekten. Het resultaat? Een hogere productiviteit en efficiëntie!

Helaas roept verandering vaak weerstand op, zoals ‘We doen het al jaren zo'. Hoe pak je dat aan? Werk met rolmodellen die veiligheid omarmen, beloon proactief gedrag en benadruk dat veiligheid altijd in beweging is. Als je mensen zien dat hun inzet gewaardeerd wordt, groeit de collectieve verantwoordelijkheid vanzelf.

Wat doen die leidinggevenden nog? Ze zorgen ervoor dat veiligheid op het werk een gewoonte wordt. Hoe merk je dat het als vanzelfsprekend ingebakken zit in je bedrijfscultuur? Eenvoudig, ook als je niet kijkt, houden je medewerkers zich aan de afspraken. En ze voelen zich psychisch veilig genoeg om onveilige situaties te melden en collega’s erop aan te spreken.

Ben jij een leidinggevende die een cultuur creëert waarin veiligheid de standaard is? 👇

Checklist: ga jij als een baas om met veiligheid op de werkvloer?

✅ Ik geef het goede voorbeeld

Het is een waarheid als een koe: mensen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Loop je zelf met je veiligheidsschoenen aan? Zet je je veiligheidshelm op tijdens een snelle controle? Het is cruciaal om te laten zien dat veiligheid op het werk voor jou écht een prioriteit is. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je zelf actief de veiligheidsregels naleeft.

Het goede voorbeeld geven is altijd belangrijk, maar zeker en vast tijdens de onboarding van nieuwe collega’s. Een beginnersfout is snel gemaakt, laat een ervaren collega daarom vooraf uitleg geven en risicovolle handelingen voordoen.   

✅ Ik stimuleer een open cultuur

Veiligheid uit zich niet alleen fysiek, ook mentaal. Kunnen je medewerkers onveilige situaties of ongepast gedrag zonder angst melden? Dan heb je volgens VCA-Online 47% minder risico op ernstige incidenten. Openheid of psychologische veiligheid vergroot op haar beurt dus de algemene veiligheid op de werkvloer. 

Aan jou om meldingen serieus te nemen en proactief gedrag te belonen. Positieve feedback en een welgemeend compliment werken stimulerend én aanstekelijk.

Denk eraan: uitzendkrachten, flexi’s of stagiairs hebben dezelfde rechten en plichten als je vaste werknemers. Ook zij kunnen je vertrouwenspersoon dus aanspreken bij ongewenste situaties of gedrag,  stress, …

✅ Ik betrek mijn mensen

Veiligheid top-down opleggen? Geen strak plan! Je medewerkers staan elke dag op de werkvloer en weten als geen ander welke risico’s er zijn. Wanneer ze merken dat hun input ertoe doet, voelen ze automatisch meer betrokkenheid en ownership.

Is er in jouw team(s) ruimte voor de ideeën van medewerkers? Maak er een vast agendapunt van in je wekelijkse teammeeting(s). Nodig je mensen uit om hun ervaringen en zorgen te delen en zelf oplossingen te bedenken. Zo wordt veiligheid op de werkvloer een proces van continu samen verbeteren.

Uitzendkrachten kunnen hier een schat aan informatie geven. Ze hebben een frisse blik op je bedrijf, en komen vaak in heel verschillende omgevingen. Nieuwe en verrassende input gegarandeerd!

✅ Ik zorg ervoor dat iedereen mee is

Ben je zeker dat veiligheid top of mind is bij ál je medewerkers - los van hun achtergrond, vaardigheden en ervaring? Met een inclusieve veiligheidsaanpak bereik je iedereen, ook in een kmo.

In veel magazijnen werken mensen met verschillende moedertalen. Simpelweg veiligheidsinstructies vertalen is niet genoeg. Gebruik storytelling en praktijkvoorbeelden tijdens trainingen. Bij Tempo-Team maken we e-learnings met tests op maat van onze klanten. Via ons platform krijgen de medewerkers van onze klanten toegang tot animatiefilmpjes over de risico’s van heftrucks, transpalletten, werken in de voeding,...

Laat ervaren medewerkers uitleg geven in de taal die hun nieuwe collega’s het best begrijpen of introduceer een buddysysteem. Gebruik pictogrammen, vertaal video’s met AI of zet VR-simulaties in om werksituaties na te bootsen.

Denk ook aan je medewerker met een fysieke beperking die moeite heeft met standaard persoonlijke beschermingsmiddelen. Of aan iemand die neurodivergent is en overprikkeld raakt in een drukke werkomgeving. In die gevallen is het nodig om werkstations en beschermingsmiddelen aan te passen aan individuele behoeften. Ook hier kan een buddy een uitstekende ondersteuning zijn.

✅ Ik maak veiligheid zichtbaar met data

Meten is weten. Verzamel data over incidenten, bijna-ongevallen en feedback van je mensen. Analyseer deze info om patronen te herkennen en verbeteringen te doen. Kijk niet alleen naar het aantal ongevallen, maar ook naar hoe medewerkers veiligheid ervaren en hoe betrokken ze zijn. Want een sterke veiligheidscultuur bouw je samen, stap voor stap.

Sparren over en werken aan veiligheid: wij zijn er voor jou!

Zo’n 300 klanten maken gebruik van onze safety onboarding voor uitzendkrachten. Vragen? Advies nodig? Een team van 11 specialisten in safety gaat graag in gesprek met jou over veiligheid op de werkvloer. In eerste instantie voor onze uitzendkrachten, maar je past het advies uiteraard ook makkelijk toe op je vaste medewerkers. Win-win! 🙌