Verbinding op de werkvloer? Dat betekent meer motivatie en meer werkplezier voor je medewerkers. 4 tips om die te stimuleren, óók bij je tijdelijke mensen.
Waarom medewerkers met elkaar en met je bedrijf verbinden?
Medewerkers die ook vrienden zijn op het werk? Die hebben alvast een goede reden om ‘s ochtends uit hun bed te springen en fluitend naar het werk te gaan. ☺️ Werkplezier: check! Verbondenheid op het werk is niet alleen fijn voor je medewerkers, ook voor je bedrijf. Collega’s die vrienden zijn of een goede band hebben, beïnvloeden je bedrijfsresultaten positief. Dat toont Amerikaans universitair onderzoek aan. Logisch, want ze werken uitstekend samen, communiceren vlot en zijn elkaars steun en toeverlaat in woelige tijden. En zoals echt jobtimisten steken ze een tandje bij als dat nodig is.
Hoe zit het met de verbinding op de werkvloer bij Belgische werknemers? Volgens ons RED Report-onderzoek, bij 2.500 werknemers en 250 werkgevers, geven 2 op de 3 werknemers aan dat ze zich verbonden voelen met hun collega's Gaat jouw bedrijf voor 3 op de 3? Zeker doen! Verbinding stimuleren, is een belangrijke to-do om je retentie te verbeteren in de pittige war for talent.
Vergeet je tijdelijke medewerkers niet
Wat ook uit ons onderzoek blijkt? Bedrijven zetten nog te weinig in op de verbondenheid van tijdelijke medewerkers − zoals uitzendkrachten, freelancers en projectmedewerkers. Gesmeerd samenwerken, ideeën uitwisselen en je collega’s door dik en dun steunen? Dat wordt lastiger als zij zich niet verbonden voelen. Jammer, zo gaat potentieel verloren. En, ook iets om rekening mee te houden: tijdelijke medewerkers kunnen ook ambassadeurs van je bedrijf worden. Sterker nog: misschien haal je hen in de toekomst zelfs vast aan boord.
Te vinden om je medewerkers te verbinden? 👉 4 tips
1. Onboarding: warm welkom
Verbondenheid start bij een fijne onboarding, voor iedereen dus − tijdelijk en vast. Met een warm welkom krijgen nieuwkomers onmiddellijk de kans om een band te smeden met je bedrijf en met de andere nieuwe medewerkers.
Je nieuwe mensen meteen ook makkelijk laten connecteren met andere collega’s? Zet een peter-/meter- of een buddysysteem op. En zorg ervoor dat de nieuwkomers en de buddies elkaar frequent zien en de communicatie niet alleen via e-mail verloopt.
Nieuwe medewerkers geven aan dat ze dankzij een betrokken en actieve peter of meter sneller ingewerkt en productief zijn. Bij Microsoft gaan ze er bijvoorbeeld vanuit dat buddy en nieuwkomer elkaar in de eerste 90 dagen minstens 8 keer moeten zien.
In deze video pleit onze managing director Muriel Gysens ervoor om bij onboarding geen onderscheid te maken tussen vaste en tijdelijke medewerkers.
2. Een positieve werksfeer voor iedereen
Een cruciale tip om verbinding op de werkvloer vleugels te geven? Zorg ervoor dat de werksfeer voor iedereen positief is. Dat doe je in de eerste plaats door al je medewerkers, ook de tijdelijke, hetzelfde te behandelen.
Uit veiligheidsoverwegingen kiezen bedrijven er soms voor om hun uitzendkrachten aparte T-shirts te geven. Geen goed idee, omdat de kloof zo wel erg groot wordt. En de veiligheid dan? Neem veiligheid op in je onboarding van uitzendkrachten. Met ons Tempo-Team Safety Platform kunnen we je daarbij helpen.
Stel je toegankelijk op: maak vragen stellen makkelijk, vraag hoe het gaat of waar mensen tegenaan lopen. Wat denk je van een wandelmeeting om even bij te praten?
Lunchen in de bedrijfskantine? Vraag ook je tijdelijke mensen om aan te schuiven? Een drink na het werk om een succes te vieren? Nodig alle collega’s uit die eraan bijgedragen hebben. Dat kan de werksfeer alleen maar ten goede komen.
3. Collegialiteit loont voor je retentiebeleid
En wat met die grote teambuilding elk jaar? Die is supertof, maar fijne collega’s en elke dag vlot samenwerken, da’s veel belangrijker. Dat legt professor Anja Van den Broeck, die met ons samenwerkt voor ons RED Report-onderzoek, hier uit.
Collegialiteit en samenwerken stimuleren, kan zo:
- Maak het gemeenschappelijke doel helder. Wat is de rol van elke collega? Hoe draagt hij of zij bij tot het grotere geheel?
- I hope you like jamming too.. Geef je mensen de kans om samen te sparren en te brainstormen.
- Laat ze over de muurtjes van hun team of afdeling heen aan een project werken. Organiseer een lunch of workshop om ideeën uit te wisselen.
4. Waardering doet wonderen
‘Uitstekend idee.’ ‘Dank je voor je drive.’ ‘Knap dat je die krappe deadline gehaald hebt!’ Elke medewerker heeft behoefte aan waardering. Een gebrek aan waardering kan leiden tot een lagere betrokkenheid. En dat zet de deur open naar andere werkgevers, die laten zien dat hun mensen ertoe doen. Maak dus ruimte voor positieve feedback. En, misschien denk je er niet meteen aan, maar steun je medewerkers ook als iets minder goed gaat. Hoe laat je je waardering blijken? Wij delen hier 5 tips met jou.
Verbinding, alleen jouw verantwoordelijkheid?
Nee hoor, dit is tweerichtingsverkeer. Want het heeft geen zin om als werkgever volop voor verbondenheid te gaan als je medewerkers er niet voor openstaan. Onze tip: geef tijdens het sollicitatiegesprek al mee dat verbinding en connectie belangrijk zijn voor jouw bedrijf.