teamwork
teamwork

Verschillende generaties op de werkvloer: er bestaan heel veel clichés over. Babyboomers zijn conservatief. Generatie X is tot alles bereid. En Gen Z’ers, dat zijn echte jobhoppers, toch? Maar wat als we voorbij de vooroordelen vooral naar de voordelen kijken? 

X, Y, Z: hoeveel verschillende generaties op de werkvloer zijn er?

Wist je dat er momenteel 4 generaties op de werkvloer samenkomen? Van de babyboomers tot Generatie Z. De babyboomers zijn wel aan het uitstromen omdat ze de pensioenleeftijd bereiken.  

Generalisaties over generaties zijn nooit een goed idee. Maar het is wel logisch dat mensen die in hetzelfde tijdvak (van zo’n 10 à 15 jaar) geboren zijn, dingen gemeen hebben.  

Aan de andere kant: uit onderzoek blijkt dat leeftijd niet altijd speelt. Een vijftiger die nieuw is in een bedrijf, zal zich eerder verwant voelen met andere nieuwkomers dan met zijn leeftijdsgenoten die al jaren in dienst zijn. (Bron: consultant Eva Platteau die doctoreerde in de X-Y-Z-materie)

Het overzicht van de verschillende generaties op de werkvloer hieronder is niet in steen gebeiteld. Want afhankelijk van de bron durven de tijdvakken al eens te variëren.😊

👉 Babyboomers (1946-1964)

  • 60-plussers.
  • Harde werkers, carrière- en prestatiegericht. 
  • Trouw aan hun werkgever.
  • Houden werk en privé het liefst gescheiden.

👉 Generatie X (1965-1979)

  • 40- en 50-plussers.
  • Praktisch, no-nonsense, kunnen tegen een stootje.
  • Kunnen digitaal werken, maar zijn geen digital natives.
  • Hebben wat werk betreft, routine gevonden.

👉 Generatie Y of de millennials (1980-1994)

  • Dertigers en veertigers.
  • Zelfverzekerd, leergierig, staan open voor feedback.
  • Jongleren om werk en gezin te combineren.
  • Zijn goed mee met de digitale evolutie.

👉 Generatie Z of de digital natives (1995-2010)

  • Twintigers.
  • Enthousiast, flexibel, multitaskers.
  • Opgegroeid met smartphone en tablet in de hand
  • Willen betekenisvol werk, vinden duurzaamheid en inclusie belangrijk. Fan van een goede balans tussen werk en privé.

(Bron: Mark Magazine en TrendWolves)

Werkplezier voor iedereen

De kans is groot dat Generatie X anders kijkt naar een uitdaging dan Generatie Z. Juist goed, want ze vullen elkaar uitstekend aan. De 
Gen X’er baseert zich op jarenlange ervaring en het jonge veulen brengt een frisse wind mee.

Waar het uiteindelijk op neerkomt: dat verschillende generaties op de werkvloer productief en met veel plezier kunnen samenwerken. De focus ligt dan ook beter niet op de verschillen, maar wel op wat iedereen verbindt. 

Neem nu de balans tussen werk en privé. De jongste generatie hecht er veel belang aan. Want no way dat hun werk hun hele leven wordt. Terwijl oudere generaties veel meer leefden om te werken. Toch toont ons onderzoek aan dat balans, samen met inhoud en groei, vandaag voor iederéén een onmisbaar ingrediënt van de werkpleziercocktail is.  

Ons advies: vul fundamentele behoeften in die élke generatie heeft. Zoals de behoefte aan autonomieontwikkelingwaardering en betrokkenheid. 

Omgaan met verschillende generaties op de werkvloer:  4 concrete tips voor leidinggevenden

1. Behandel iedereen gelijk

Het is verleidelijk om de verschillende generaties op je werkvloer door de bril van jouw generatie te bekijken. Maar… als jij in hokjes denkt over je medewerkers, dan is het niet evident om van hen een open blik te vragen. 

Moet je dan doen alsof er geen generatieverschillen zijn? Nee, dat zou onrealistisch zijn. Het is slim om op bepaalde individuele behoeften in te spelen. 

Zo leg je een babyboomer, die voor zijn pensioen staat, best geen uitgebreid groeitraject voor. Maar Gen X’ers die hun job met de vingers in de neus doen, stimuleer je net met een extra uitdaging of een groeiplan. En de jongste generatie staat gewoon te springen om te groeien.

2. Werk aan wederzijds begrip

Leeftijd speelt een rol bij groepsvorming. Medewerkers die dezelfde leeftijd hebben én op hetzelfde moment aangenomen werden, kunnen kliekjes vormen. En soms geeft dat aanleiding tot generatieconflicten. 

Het helpt om je mensen te laten zien dat ze vooral heel veel gemeen hebben. Terug naar het voorbeeld van balans tussen werk en privé. Die is vandaag belangrijk voor iedereen, maar elke generatie heeft haar eigen uitdagingen. 

Denk maar aan het verschil tussen de tweeverdieners met jonge kinderen van Gen Y en een Gen Z’er die zeeën van tijd heeft voor hobby’s en reizen. Met een oefening ‘Stap eens in de schoenen van…’ zwengel je het wederzijds begrip aan. 

3. Pak misverstanden en irritaties onmiddellijk aan

Generatie Z zit op de smartphone terwijl een collega een presentatie geeft. Millennials stormen weg uit een meeting om hun zieke kind in de crèche op te halen. Generatie X pakt projecten aan zoals ze dat al 1000 jaar doen.  

Zorg ervoor dat irritaties niet blijven hangen en uitgroeien tot conflicten. Hoe? Creëer een klimaat waarin iedereen ergernissen op een respectvolle manier kan bespreken. En geef mee wat je verwacht. Dat de smartphone even uit het zicht verdwijnt tijdens een meeting of een presentatie, bijvoorbeeld.

4. Laat de sterke punten van de generaties elkaar versterken 

Zet oudere collega’s bijvoorbeeld in om Gen Z’ers en millennials te coachen. En geef jongere collega’s de kans om babyboomers en Gen X’ers mee te nemen in de nieuwste digitale ontwikkelingen. Zo worden de verschillen tussen de generaties op de werkvloer je superkracht! 

X, Y, Z: werkplezier werkt!

Over de generaties op de werkvloer heen loont het dubbel en dik om in te zetten op werkplezier. Want dat zorgt ervoor dat je medewerkers goed in hun vel zitten, productief zijn en langer blijven. Bovendien: werkplezier legt een solide basis om van daaruit met collega’s van verschillende generaties samen te werken. Hoe stimuleer je werkplezier bij je mensen? In onze Werkpleziergids krijg je tal van tips.