zen_at_work
zen_at_work

Een omgeving waarin het met plezier werken is, in de ruimste betekenis van het woord, is een belangrijke sleutel tot preventie van burn-outs. Op de werkplek én thuis. In deel 2 van deze mini-reeks zoomen we in op wat je op organisatie-niveau kunt doen om burn-out te voorkomen.

Opleiding en training updaten

Opleidingen zijn cruciaal voor interne mobiliteit en jobcrafting, maar je mensen hoeven niet altijd ‘naar het klaslokaal’ voor klassieke bijscholing. 

Kan ook niet meer vandaag. Webinars en video zijn het nieuwste normaal.

Anders gaan leren is geen kwestie meer van afgebakende momenten, maar eerder deel van de praktijk elke dag, als deel van een groeicultuur. 

Training volgen doe je dus het beste modulair en online, zeker nu je vaker thuiswerkt, en opleidingen zijn vooral effectief wanneer je mensen zelf hebben gekozen wat ze willen bijleren. Sterker nog: neuroscience leert ons ondertussen hoe we het beste kunnen bijleren en groeien.

Houvast voor teamleiders

Autonomie, verantwoordelijkheid, inspraak en waardering: dat maakt dat we ons goed voelen in ons werk. 

Dit realiseren kan alleen maar vanuit een managementstijl die dit mee ondersteunt. Kun je aan het passende kader voor zo’n cultuur bouwen? 

Van evaluatiegesprek naar informele checks

Liggen ook op het bord van je leidinggevenden: van evaluatiegesprek naar informele momenten - ook via video -. Ook: een plan van aanpak om diversiteit te laten werken en houvast om om te gaan met groepsvorming - en dat laatste is echt géén kwestie van Gen X, Y en Z, hoor.

Wat niet wegneemt dat jouw organisatie en die Nextgen medewerker met die unieke drive - los van zijn of haar leeftijd - baat hebben bij een aangepaste aanpak. 

Interne communicatie 

Cruciaal in dezen, natuurlijk, je mensen op een toegankelijke manier bereiken met je maatregelen, richtlijnen en relevante nieuwsberichten. Zeker nu je hen minder vaak in de werkomgeving ontmoet.

Dat kan op tal van manieren, breed met gedrukte magazines die thuis worden bezorgd, gericht in communities online, via sociale netwerken, korte videoboodschappen, of collectieve kick-offs in Zoom, Teams, Google Meet… 

En, ja, er is een HR-app voor, een heel straffe, zelfs: de Belgische app Spencer. Ideaal om al je thuiswerkers gepersonaliseerd te bereiken.

Maar deze 6 vuistregels voor interne communicatie werken voor elk kanaal.

Sterk signaal: iemand voltijds op organisatie, ontwikkeling en welzijn zetten?

Noem het organisatiecoach, HR manager, zoals je wil

Van Rombit tot Edgar & Cooper en Konsilanto: ook ‘kleinere’ ondernemingen zetten in op een HR professional die al deze aspecten van de werkvloer op zich neemt. Hij of zij is een aanspreekpunt, creëert een kader waardoor meer plezier en een open cultuur kan ontstaan.>

Of je hem of haar nu op hippe wijze Chief Happiness Officer noemt of niet -  wat telt is dat je als organisatie op deze manier het signaal geeft dat je het welzijn van je mensen ter harte neemt. 

Zeker nu we ons stilaan beginnen te vinden in die nieuwe balans tussen thuis en werkomgeving.