Kom jij ’s morgens ook pas op gang na je eerste kop koffie? Is cafeïne jouw antwoord op de morning blues, de middagdip, het rotklusje en een lage bloedsuikerspiegel? Bedenk dan dat er ook andere oppeppers zijn. Zes tips voor een cafeïnevrije boost!
Ben jij ook zo verslaafd aan koffie? De gemiddelde Vlaming houdt zich recht met drie koppen koffie per dag. Een kwart krijgt z’n werk niet rond zonder vijf (!) shots cafeïne. Dat laatste is echt te veel. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven stelt de limiet op vier koppen koffie per dag voor een volwassene. Maar geen paniek, liefste diehard koffieslurpers. Er zijn alternatieven.
1. Go nuts!
Als je van de ene dag op de andere stopt met koffiedrinken, krijg je last van afkickverschijnselen. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie. Het goede nieuws is dat je lichaam zich na 24 uur herpakt. Vanaf dan kan je beginnen met nieuwe, gezonde gewoontes. Steeds een handjevol noten bij de hand hebben, bijvoorbeeld. Amandelen, hazelnoten, cashewnoten en pompoenzaden zijn een uitstekende bron van proteïnes, die je een energiek gevoel geven en je humeur opmonteren.
2. Dadels, sinaas en banaan
Terwijl koffie in stressy situaties olie op het vuur gooit, hebben dadels een kalmerende, bloeddrukverlagende werking. De zoete vrucht is rijk aan magnesium en kalium, twee mineralen die je helpen om het hoofd koel te houden. Fruit is sowieso een slimme vervanger voor een kop koffie. Na het eten van een sinaasappel ben je – dankzij de vitamine C - ruim twee uur minder moe. Ook de glucose in een banaan geeft je een energiepiek.
3. (Kokos)water
In het ideale geval drink je zo’n anderhalve liter water per dag. Grijp je bij dorst naar een kop koffie, dan verlies je twee keer. Je brengt je vochtbalans niet op peil én droogt verder uit door de cafeïne. Drink je overdag veel koffie en amper water, dan raak je gedehydrateerd ofte vermoeid, verward en slaperig. Hou op het werk daarom een grote veldfles water bij de hand en zorg dat die leeg is wanneer je naar huis gaat. Kies je voor kokoswater dan krijg je er – naast een lekker smaakje – nog een portie energie bovenop, want kokos bevat veel kalium.
4. Kurkumathee
Kom jij de dag niet door zonder warm drankje? Ga dan voor kurkumathee, met z’n felgele kleur. Indiërs noemen kurkuma ‘de heilige wortel’ en geef hen eens ongelijk: kurkuma is goed voor kanker-, diabetes en Alzheimerpatiënten. Ook de gezonde werkmens doet z’n voordeel met een kopje kurkumathee: het verbetert je ruimtelijk inzicht, concentratievermogen en werkgeheugen, en zorgt voor een wakker en kalm gevoel. Bovendien smaakt het heerlijk met een schijfje citroen of een snuifje peper.
5. Beweging
Onze zittende levensstijl werkt vermoeidheid in de hand. Beweging kost immers niet alleen energie, het geeft ook energie. Als je flink beweegt, pompt je hart zuurstofrijk bloed door je lichaam. Resultaat? Je vermoeidheid smelt als sneeuw voor de zon. Als poetshulp ben jij alvast goed bezig. Laat ze op kantoor maar op hun stoeltjes naar koffie snakken. Met je actieve beroep kan jij best zonder!
6. You snooze, you loose
Wat werkt beter tegen vermoeidheid dan koffie? Een gezonde nachtrust natuurlijk! Slaapexperts wijzen erop dat er bij het ontwaken cortisol of stresshormoon vrijkomt. Word je drie of vier keer kort na elkaar gewekt door je snooze-knop, dan begin je de dag gestresseerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die na zes uur slaap meteen opstaan beter uitgerust zijn dan mensen die na zevenenhalf uur slaap nog vier keer op snooze drukken… Je bent gewaarschuwd!