We moeten het je niet vertellen: het leven wordt in sneltempo duurder. Je voelt het in de supermarkt, aan de pomp en op restaurant. Om van die duivelse energieprijzen nog te zwijgen... Met deze slimme spaartips blijf je uit de rode cijfers!
1. Volg het weerbericht
Daarmee bedoelen we: weet wat je kunt verwachten. Zorg dat je zicht hebt op je vaste maandelijkse kosten, zoals je huur, autolening of telefoonrekening. Trek dat bedrag van je nettoloon af om je maandbudget te bepalen. Als je het weerbericht volgt - en weet dat je vaste kosten elke maand het grootste deel van je loon weghappen - dan kun je zelf voorspellen wat er gebeurt als je dure laarzen koopt. Stormweer code oranje!
2. Schiet in actie en doe deals
Korting is mooi meegenomen, zolang je tijdens de solden maar geen extra’s koopt. Weersta dus de verleiding van afgeprijsde maar nutteloze luxespullen. Sla pas toe bij straffe deals op producten die je dagelijkse leven mooier maken: geurige shampoo, lekkere koffie... Wist je trouwens dat je als huishoudhulp bij Tempo-Team @Home leuke team deals kunt scoren? Download de app of maak een account aan en geniet van talrijke voordelen.
3. Koop en kook grote porties
Belgen spenderen zo’n 15 tot 20% van hun nettoloon in de supermarkt. Je kunt veel besparen door slechts één keer per week te winkelen. Je moet dan goed nadenken over je boodschappenlijstje. Dat voorkomt impulsaankopen, zoals dure kant-en-klaar maaltijden. Door voor een hele week te koken en in te kopen, druk je de kosten. Vaak is de prijs per stuk lager als je meer van eenzelfde product koopt.
4. Word goed met geld
Heb je soms het gevoel dat je niet kunt rondkomen met je loon zonder hocuspocus? Geen paniek: er zijn online cursussen om jezelf om te toveren in een financiële wizard. Neem de GoodHabitz-opleiding ‘Goed met geld’, helemaal gratis voor wie werkt via Tempo-Team @Home. Je leert er o.a. wat een consumindermaand is en waarom het belangrijk is om je geld zichtbaar te maken.
5. Vul je spaarpot – letterlijk
Meestal weten mensen goed welke grote aankopen ‘boven budget’ zijn. Het gevaar schuilt in de kleine uitgaven, zoals tijdschriften of belegde broodjes. Zet daarom een bokaal op je aanrecht, waar je ’s avonds je niet gespendeerde euro’s in steekt. Niet gezwicht voor een donut = 1,35 euro in de bokaal. Het motiveert om zo’n stapel kleingeld te zien groeien. En raakt de bokaal vol? Dan kun je eens zot doen of je spaarrekening spekken, afhankelijk van je persoonlijkheid.
6. Waag de financiële (st)app
Oké, die tip met de bokaal is redelijk old skool. Terwijl we leven in tijden van artificiële intelligentie en algoritmes. Je hoeft dat allemaal niet te snappen om je er wél door te laten helpen. Zwier gewoon een app als Mint (gratis, voor iOS en Android) of Clarity Money (ook gratis en voor iOS en Android) op je smartphone. Deze ‘budget manager’ apps verzamelen je bankgegevens, geven inzicht in je uitgavenpatroon en tips om te besparen. Chips, spendeer jij zoveel op Zalando?!
7. Leef energiezuinig
Tot slot moeten we deze tip wel meegeven. Investeer deze winter maar in dikke truien en zachte dekentjes. Ga voor knusse avondjes, in naam van JOMO – de ‘joy of missing out’. Maar ook (en vooral) in naam van de gas- en energieprijzen. Zet die thermostaat een paar graden lager. Een energiezuinige houding voorkomt dat je banksaldo keldert.