Nieuwsgierigheid is een prima eigenschap! En nee, daarmee willen we niet zeggen dat je stiekem moet rondneuzen in de huizen van klanten. Echt: niet doen! Uit onderzoek blijkt wél dat een nieuwsgierige levenshouding je slimmer en zelfs gezonder maakt. Nieuwsgierig hoe dat zit 😊? Lees dan verder ...
Nieuwsgierigheid zet mensen aan om hun grenzen te verleggen. Denk maar aan de grote avonturiers uit het verleden. Nieuwsgierigheid joeg hen de berg op, de oceaan over of... de dood in, wanneer ze een onveilig, nieuw middeltje uitprobeerden. Gelukkig hoeft het niet altijd zo spectaculair (of gevaarlijk) te zijn. Eigenlijk is nieuwsgierigheid niets anders dan het verlangen om te weten en te leren.
In die zin is het een positieve, stimulerende eigenschap. Nieuwsgierige mensen zijn doeners en denkers. Ze vragen zich af: “Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Zou het ook anders kunnen of beter?” Ze willen graag groeien, kunnen zich aanpassen en staan vol vertrouwen in het leven. Nieuwsgierigheid is een natuurlijk tegengif tegen angst. Het zorgt ervoor dat je nieuwe dingen durft proberen.
Uit onderzoek blijkt dat een nieuwsgierige levenshouding goed is
- Voor je gezondheid: 50-plussers die nog regelmatig nieuwe kennis opslaan in hun hippocampus, houden bestaande kennis beter vast. Nieuwsgierige mensen vergeten minder snel en leven zelfs 30% langer!
- Voor je intelligentie: bij nieuwsgierige mensen komt de motivatie om bij te leren van binnen uit. Die leerhouding versnelt je verstandelijke en emotionele ontwikkeling en zorgt ervoor dat je leren leuk vindt.
- Voor je creativiteit en probleemoplossend vermogen: door hun actieve, zoekende houding leggen nieuwsgierige types zich niet zomaar neer bij problemen. Ze onderzoeken nieuwe pisten en denken ‘out of the box’.
- Voor de teamspirit en je sociale leven: als je openstaat voor verschillende zienswijzen, leer je andere mensen beter begrijpen. Je krijgt meer empathie en bent in staat tot teamwork en het sluiten van compromissen.
Overtuigd van de voordelen van een nieuwsgierige houding? Ontdek dan hoe jij je curiositeit een boost kunt geven in de GoodHabitz-cursus ‘Nieuwsgierigheid’, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team @Home. Deze 5 cursustips helpen je al een stukje op weg:
- Kinderen stellen gemiddeld 73 vragen per dag. Volwassenen doen dat veel minder, uit angst om dom over te komen. Zonde! Stel elke dag minstens 5 geïnteresseerde vragen.
- Beweging is niet alleen goed voor je lichaam. Het brengt ook je geest op gang. Ga regelmatig een stukje wandelen of fietsen. Kijk onderweg goed rond en sta stil bij wat je ziet.
- Probeer nieuwe dingen uit. Heb je ooit al een podcast beluisterd/je eigen haren geknipt/Nepalees gegeten of een zweethut uitgetest? Dat wordt dan hoog tijd!
- Omring jezelf met nieuwsgierige mensen en laat je op sleeptouw nemen. Reageer positief op hun vragen en voorstellen. Zo houden jullie elkaar enthousiast.
- Leg je telefoon aan de kant. Wie lang zit te scrollen, is niet nieuwsgierig! Laat je niet passief overdonderen door een stroom filmpjes. Kies zélf in welke richting je je gedachten stuurt.