De wasmachine houdt je kleding netjes, maar wie zorgt er voor een propere machine? Als die klus thuis op jouw to-dolijstje staat, moet je verder lezen. Want uit een trommel die naar natte hond ruikt, tover je geen frisse kleding tevoorschijn. Doe het liever zo!
Je kent de ontgoocheling vast. Je draait een wasje, opent de trommel en bent klaar om er heerlijk geurend, frisgewassen textiel uit te nemen. Maar oh, wat een tegenvaller! Er walmt je een muffe geur tegemoet. Terwijl je toch écht wasmiddel met ‘lavendelfrisheid’ of ‘een zacht bloemenparfum’ hebt gebruikt. Waar loopt het mis?! Een oplossing in 3 stappen.
1. Ban de boosdoeners
Komt het wasgoed muf uit je machine, dan zijn er drie mogelijke oorzaken: traagheid, vetluis of kalkaanslag.
Wacht jij wel eens lang om de was uit te halen wanneer de machine klaar is of doe jij de trommel altijd dicht na gebruik? Dan bekoop je die traagheid met de geur van natte hond of beginnende vochtschimmel...
Hangt er een laagje grijze smurrie op de rubberen afsluiting van de trommeldeur? Dan heb je last van vetluis, geen beest met pootjes zoals hoofdluis, maar een kleverige aanslag van zeepresten, hoofdhaar, huidschilfers en textielvezels. Vetluis is niet gevaarlijk, het stinkt alleen nogal.
Net zoals een wasmachine of waterleidingen met veel kalkaanslag. Bij elk van de 3 scenario’s is er werk aan de winkel!
2. Kies frisse gewoontes
Frisse was begint met goede gewoontes. Laat de trommel alleen draaien wanneer je weet dat je na het wasprogramma in de buurt bent om de natte lading te ‘bevrijden’. Hang de was meteen buiten te drogen (ideale scenario) of laad alles gauw over in de droogtrommel.
Laat het deurtje van een wasmachine die niet draait altijd open: zo kunnen de binnenkant van de trommel en de rubberen afdichting verluchten en drogen.
Spot je een laag vetluis op de rubberen afsluiting, ga die dan meteen te lijf met een microvezeldoekje (zo veelzijdig!) of een schone doek met een sopje van heet water en allesreiniger. Zo pak je het probleem aan bij de bron.
Zeepresten spelen een hoofdrol in de Wasmachine Stinkshow. Hoe minder zeepresten, hoe minder geurhinder. Bij een was op hoge temperaturen (60 tot 90 graden) spoelt zeep uitstekend weg. Bij lage temperaturen (40 graden en minder) is dat niet zo. Wees bij lage temperaturen dus zuinig met de zeep! En zorg dat je minstens één keer per week wast op hoge temperaturen (bv lakens of handdoeken). Voeg een scheutje geuropslorper (we bedoelen: schoonmaakazijn) toe voor het beste resultaat.
3. Reinig de wasmachine 1 keer in de 2 maanden grondig
Om alles spick en span te houden, reinig je de wasmachine één keer per twee maanden grondig. Je laat de machine dan leeg draaien op hoge temperaturen (90 graden) en voegt één van de volgende schoonmaakmiddeltjes toe:
- Een half kopje schoonmaaksoda of kristalsoda: Met dit ‘sterke broertje van baking soda’ (niet hetzelfde, dus!) los je achtergebleven zeepresten en kalkaanslag zonder problemen op.
- Een reinigingstablet voor de wasmachine: Heel wat merken bieden speciale tabletten aan. De meeste maken je machine brandschoon en geurvrij, en sommige zijn biologisch afbreekbaar. De planeet is je dankbaar als je zo’n milieuvriendelijke oplossing kiest.
- Een vaatwastablet: Geen kristalsoda of gespecialiseerd product in huis? Met een vaatwastablet krijg je de meeste vetluis wel weg. Voeg je regelmatig wat azijn (geuropslorpend én ontkalkend...) toe aan je hete was? Dan zit je helemaal goed!