open_raam_ventileren
open_raam_ventileren

Bij mooi weer heb je zin om de ramen open te zwieren. Maar eigenlijk doe je dat best elke dag! Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid én het onderhoud van je huis. De regels van de kunst in 9 puntjes.

1. In & Out

Bij het ventileren zorg je voor een luchtstroom. Je haalt de frisse buitenlucht naar binnen en voert de vochtige, stoffige binnenlucht af.

2 Waarom?

Binnenskamers hopen het vocht (van mensen, dieren, planten) en het stof (van meubels, vloerbedekking, de wasmand) zich op. Ook virussen, geuren (van het koken) en waterdamp (van het douchen) blijven hangen. Verschaalde binnenlucht is een broeihaard van schimmels en huisstofmijt. 

3. Waarom écht?

Schimmels en huisstofmijt zijn slecht voor je gezondheid: ze geven je een vermoeid of benauwd gevoel en leiden tot uitdroging, allergische reacties, hoofdpijn en hoesten. Verder trekt vochtige lucht insecten zoals zilvervisjes aan en zorgt het voor schimmelsporen op plafonds en behang. Het verzwakt de staat van muren en vloeren en is dus nefast voor de waarde van je huis.

4. Timing?

Idealiter combineer je vaste momenten van verluchting met voortdurende ventilatie. Bij het verluchten zet je gedurende 10 à 30 minuten de ramen van zoveel mogelijk kamers in huis open. Je doet dat ’s ochtends, maar ook na het douchen en koken. Gebruik tijdens het koken de dampkap, zet de deksels op de pannen en verlucht na afloop minstens een kwartier.  

5. Roosters open!

Naast die korte verluchtingsmomenten moet je huis ook 24/7 geventileerd worden. Kieren en ventilatieroosters (zet ze open!) zorgen voor een voortdurende luchtstroom. Heb je klap- of valramen? Kantel ze dan een stukje open wanneer je thuis bent. Let erop dat je binnendeuren minstens anderhalve centimeter boven de vloer eindigen, zodat de luchtstroom naar een volgende kamer kan. 

6. Stadswoning?

Ook in de binnenstad of aan een drukke weg is straatlucht beter dan binnenlucht. Ventilatie is nodig in élke woning, niet alleen in villa’s in het groen. Is er veel verkeer rond je huis en heb je de keuze, verlucht dan wel via ramen die niet aan de straatkant liggen. 

7. Energieverspilling?

We leven in dure tijden en energie is geen kleine kostenpost. Zet tijdens het verluchten dus de verwarming uit. Goed om weten is wel dat vochtige lucht minder snel opwarmt. Je verdient dat kwartiertje met de ramen open dus in geen tijd terug...

8. Meten is weten

Twijfel je aan de luchtkwaliteit in je huis? Koop of leen een relatieve luchtvochtigheidsmeter. Tussen de 40 en 60% zit je goed. Een hogere luchtvochtigheid zorgt voor problemen. Ook een CO²-meter geeft nuttige informatie. In de frisse buitenlucht zit die rond de 500 ppm (parts per million). Binnenskamers is tot 750 ppm oké. Dan volgt de oranje zone tot 1250 ppm en bij hogere waarden hoort een rode vlag.

9. Extra tips

Hou de lucht in huis zo schoon mogelijk door niet te roken, textiel (zoals tapijt en gordijnen) goed te reinigen, vochtproblemen snel aan te pakken en de vloer altijd te drogen na het dweilen. Let op met kaarsen en een open haard want die zorgen voor veel fijnstof. Klusperiode gehad in huis? Verlucht nog weken later extra lang! Zo raak je het stof en de chemische luchtjes kwijt. Veel succes!