We willen allemaal fit en fris zijn. Van lijf en leden – en zéker ook van geest. Maar hoe houd je je grijze cellen in vorm? Vijf verrassende tips om je brein te trainen.
Hersengymnastiek, is dat iets voor 60-plussers? Welnee, je kunt niet vroeg genoeg met wat breintraining starten: vanaf je 20ste begint je hersenomvang te krimpen en wordt je hersenschors dunner. Geleidelijk neemt je denksnelheid af. Tel daarbij een druk leven, veel digitale prikkels en gegoochel met taken thuis én op de werkvloer... En je begrijpt dat je je hersens moet trainen zoals andere spieren, met inspanning en ontspanning! Wat denk je van deze 5 tips?
1. Baantjes trekken – buiten het zwembad
Om snel en vlot te werken, moet je brein ‘plastisch’ of beweeglijk zijn: er moeten regelmatig nieuwe verbindingen verschijnen tussen de zenuwcellen. Vergelijk je hersenen gerust met een landkaart: hoe meer wegen er zijn, hoe sneller de verplaatsingen gebeuren. Een alert brein bestaat uit een wirwar van verkeersknooppunten, niet uit één platgetreden baan. Om nieuwe ‘baantjes’ te trekken in je hersenpan, moet je jezelf uitdagen. En ja, daar zijn handige apps en online cursussen voor! Waarom leer je geen nieuwe taal met Duolingo? Of schud de rockster in je wakker met Simply Guitar! Ben je ingeschreven bij Tempo-Team @Home, dan heb je bovendien gratis toegang tot alle opleidingen van GoodHabitz.
2. Focus op je focus
Met de komst van de smartphone werd het leven drukker en sneller. We krijgen tonnen prikkels binnen, wat vermoeiend is voor ons brein én verslavend. Als we multitasken of scrollen op social media, dan worden onze hersens passief op hun ‘prikkelhonger’ bediend. We moeten (en kunnen) ons steeds minder goed concentreren. Ga het krimpen van je aandachtsspanne tegen door dagelijks een paar hoofdstukken in een boek te lezen of een podcast te beluisteren. Fladderen je gedachten weg, breng ze dan terug. Hou je aandacht minstens drie kwartier bij één onderwerp. Werk op die focus!
3. Verras jezelf
Intussen weet je het wel: routine is nefast voor je grijze cellen, uitdaging houdt hen jong. Bij elke activiteit die een inspanning kost, leggen de zenuwcellen in je brein nieuwe verbindingen. Train je hersens dus op een speelse manier door je dagelijkse routine op z’n kop te zetten. Met een micro-avontuur of een (nog kleinere) challenge. Blader door een tijdschrift dat je ondersteboven houdt en neem de foto’s aandachtig in je op. Probeer te ontbijten met gesloten ogen, zonder te morsen. Voer je badkamerritueel ’s morgens eens uit met je andere hand. Tanden poetsen en haren kammen – dat moet lukken. Alleen het gebruik van die eyeliner stel je misschien best een dagje uit.
4. Doe de default
Verrassing! Als je dacht dat kruiswoordraadsels en Memory-spelletjes de snelste weg naar een fitter brein zijn, dan heb je het mis. Uitdaging is gezond voor onze hersenen maar rust is onontbeerlijk. Schakel tijdens je werkdag minstens twee keer in ‘breinherstelmodus’ of default-mode: kijk doelloos uit het raam, mediteer een momentje, roer minutenlang in een kopje groene thee. Terwijl je zit te dagdromen, herstellen je hersenen zich. Creatieve ideeën en oplossingen voor problemen borrelen op. Ook een goede nachtrust is essentieel voor een fit brein.
5. Kom eens buiten
Denk je bij de titel ‘Laat je hersens kraken’ aan een eenzame student, gebogen over een bureautje? Dan moeten we je teleurstellen. Sociaal contact en lichamelijke beweging zijn superbelangrijk voor een fit brein. Naar de Zumbales gaan (of – waarom niet – leren kitesurfen) is méér dan een lichamelijke work-out. Je moet routines onthouden, leert nieuwe mensen kennen en bent lekker bezig. Prima voor je brein!