Wat minder suiker eten: het is zo’n voornemen dat jij misschien ook al hebt gemaakt? Vol goede moed blijf je dan uit de buurt van de snoepkast of die bakkerij met lekkere koeken... Toch is het moeilijker dan je denkt om alle ‘suikerbommen’ te vermijden. Steeds meer voedingsmiddelen bevatten verborgen suikers. Weet wat je eet met deze tips!
Zoek bewust de balans
Mensen houden van suiker en vet. Niets aan te doen, zo heeft de biologie ons geprogrammeerd. Toch raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om per dag slechts 25 – en niet meer dan 50 - gram suiker te eten. En dus is het opletten! Want fabrikanten voegen vandaag heel wat suikers toe aan voeding waarin je geen zoetigheid verwacht, zoals rodekool met appel uit blik. En daar zijn we ons maar beter van bewust.
Weet waarom zij het doen
De voedingsindustrie speelt handig in op de menselijke hang naar zoetigheid en vet. Dat is goed voor hun verkoop, maar niet voor jouw gezondheid. Daarom gaan er steeds meer politieke stemmen op om een gezondheidswaarschuwing op suikerrijke voeding te plaatsen. Zoals nu al gebeurt bij alcohol en tabak.
Weet waarom jij het doet
Tot die betere overheidsbescherming er is, moeten we zelf op onze voeding letten. Dat klinkt saai en streng – en vooral ook moeilijk om 24/7 vol te houden. Leg de lat niet te hoog, maar streef naar haalbare doelen. Weet dat je altijd wint door je suikerinname – sterk of een beetje – te beperken. Teveel suiker maakt je vermoeid en prikkelbaar, het ondermijnt je concentratie en kan leiden tot huid- en gewichtsproblemen. En die heeft niemand nodig, toch?
Doorprik het gegoochel met suiker en vet
Laat je in de supermarkt niet verleiden door producten met ‘vetarm’ of ‘suikerarm’ op de verpakking. Voedingsproducenten goochelen graag met die termen: als ze het ene verminderen, voegen ze wat meer van het andere toe. In vetarme producten zit – helaas – vaak extra suiker. En een ‘suikerarm’ product mag nog altijd 5% suiker bevatten.
Check het voedingslabel
Check daarom altijd de voedingswaarde en het suikergehalte op de verpakking van eten in de supermarkt. Let daarbij niet alleen op ‘suiker’, maar ook op glucose, fructose, siropen en honing of melasse. Je zult misschien schrikken van de cijfers die je aantreft. In sommige ontbijtgranen zit meer dan 25 gram suiker per 100 gram product!
Plan vooruit en kook zelf
In bewerkt voedsel, kant-en-klare soepen of sauzen en opwarmmaaltijden zit altijd meer suiker dan je denkt. Bij currysaus gaat het tot 30 gram, bij ketchup tot 20 gram suiker per 100 gram... Verse soep en huisbereid eten zijn dus zeker een goed idee. Met een beetje vooruitdenken en wat slimme meal preps ben je alvast goed bezig.
Goed opletten met de ‘zoete zes’ (x2)
Geen zin om élk voedingslabel te checken? Doe het dan vooral wanneer je deze zes producten - berucht om hun verborgen suikers - koopt:
- Fruityoghurt (zeker de ‘light’-potjes)
- Charcuterie
- Soepen en sauzen (in blik of gecondenseerd in zakjes, ook sladressing)
- Chips en zoutjes
- Energierepen
- Fruit in blik
Naast deze ‘stiekeme’ suikerbommen zijn er natuurlijk ook de 6 ‘usual suspects’:
- Koekjes en gebak
- Snoep
- Zoet broodbeleg (van choco en pindakaas tot jam)
- Frisdrank
- Fruitsap
- Ontbijtgranen
Je hoeft deze suikerrijke producten niet volledig van je weekmenu te schrappen. Maar informeer jezelf en maak bewuste keuzes. Nothing sweeter than that!