Hoe goed ken jij je poetsklassiekers? Weet jij waarvoor je Marseille- en Aleppozeep gebruikt en wat deze zepen zo uniek maakt? We zetten alle nuttige tips en weetjes even op een rij. Want natuurlijk kies jij voor natuurzeep!
Waar komen de namen ‘Marseillezeep’ en ‘Aleppozeep’ vandaan?
De namen verwijzen naar de Franse stad Marseille en de Syrische stad Aleppo waar de bruingroene zeepblokken vandaan komen. In Aleppo maakten ze 4000 jaar geleden al zeep op basis van olijfolie en laurierbesolie. Tijdens de kruistochten kwam het recept naar Europa en meer bepaald naar Marseille. Al is er één groot verschil: Marseillezeep bevat geen laurierbesolie.
Waarom zijn die traditionele zepen vandaag zo populair?
Dat is een kwestie van M & M (maar zonder nootjes of chocola 😊). Marseille- en Aleppozeep zijn Milieuvriendelijk en Mild. Ze bevatten alleen olijf-, kokos- of laurierbesolie. Géén dierlijke vetten, géén schadelijke palmolie (verantwoordelijk voor ontbossing) en géén chemische geur- of kleurstoffen. Echte ecozeep dus, milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. De zeepblokken mogen dan hard zijn, hun werking is mild voor de huid en delicate materialen.
Waarvoor kun je Marseille- en Aleppozeep gebruiken?
- Voor de vaat, vloeren en oppervlakken of de toiletpot
Rasp een paar krullen van een blok zeep en maak een sopje met heet water. Gebruik het om je afwas te doen, de vloer te dweilen, het aanrecht of de badkamer schoon te maken enzovoort. Wat met hardnekkige vlekken? Voeg wat baking soda toe aan je sop en laat de ene poetsklassieker de andere versterken 😊
- Voor de was (ook met lelijke vlekken)
Maak je eigen wasmiddel volgens dit recept: 60 gram geraspte Marseille- of Aleppozeep, 2 liter water, een kwart kopje baking soda en een kwart kopje witte wijnazijn. Los de zeep op in het hete water, laat afkoelen en voeg de soda en azijn toe. Je hebt nu een milieuvriendelijk wasmiddel dat je ook mag gebruiken op wol of leer én dat als geen ander de chloorlucht uit zwemkleding haalt. Zit je met lastige vlekken op hemdsmouwen of -kragen? Even inwrijven met een vochtige zeepblok en kort laten intrekken. Beste voorbehandeling ooit!
- Voor je badkamerritueel – en dat van je huisdier
Verrassing! Met Marseille- en Aleppozeep maak je het huis schoon, maar reinig je ook op een zachte en krachtige manier je haren en huid. Door hun natuurlijke samenstelling hydrateren en kalmeren deze zepen de huid, zonder te irriteren. Ideaal voor baby’s met gevoelige billetjes, tieners met puistjes, volwassenen met eczeem of een hoofdhuid met schilfers. Te gebruiken zoals andere zepen of shampoo bars. Tip: vergeet de vacht van je huisdier niet.
- Voor twee gekke dingen
Wist je dat sommige mensen zweren bij Marseille- of Aleppozeep
... om hun tanden te poetsen? De smaak is even wennen, maar de zeep reinigt even goed als tandpasta’s met fluor en gaat bovendien de ontsteking van je tandvlees tegen. Je wrijft gewoon voor het poetsen met je tandenborstel over een vochtig blokje. Overleg desnoods met je tandarts.
... om zilveren sieraden schoon te maken? Milde natuurzeep is geschikt voor delicate materialen. Je haalt er zelfs de lelijke, zwarte verkleuringen op zilveren oorbellen of ringen mee weg. Week de juwelen zo’n tien minuten in een heet sopje van water en zeepkrullen, spoel ze af en maak ze droog.
Hebben Marseille- en Aleppozeep nadelen?
Voor sommige mensen is het even wennen aan de sterke olijf- of lauriergeur. De zeep is niet in alle winkels beschikbaar en al evenmin goedkoop met bijna 4 euro voor 150 gram. Al spaar je natuurlijk wel de aankoop van een aantal specifieke (en niet zelden chemische) producten uit: zilverpoets, dierenshampoo, vlekkenkampioen, wolwasmiddel, dermatologische douchegel... Ook best duur, allemaal.
PS: Fan van deze poetsklassieker? Check ook de toepassingen van azijn of ossengalzeep!