kuisen-met-azijn
kuisen-met-azijn

Kalk wegtoveren, vet oplossen, glans geven – met azijn kun je in het huishouden alle kanten op. Check deze 10 toepassingen van het goedkope, veelzijdige middeltje en geef toe: azijn mag er zijn!

Verrassing: er is een verschil tussen azijn en azijn! Schoonmaakazijn (10%) heeft een hogere zuurtegraad dan natuurazijn (4%) en is minder milieuvriendelijk. In de supermarkt vind je schoonmaakazijn bij de poetsproducten, natuurazijn bij de levensmiddelen – vaak naast de olijfolie. Het is altijd even opletten geblazen, want met natuurazijn mag je ook poetsen, terwijl je in géén geval schoonmaakazijn mag gebruiken in gerechten of drankjes.

Azijn is een zuur dat vuil verjaagt maar ook in sommige materialen ‘bijt’. Daarom is het niet geschikt voor gebruik op natuursteen (graniet, marmer...), gietijzeren pannen, hardhouten vloeren of meubels, kalkhoudende producten en roestvrij staal.  

Probeer liever deze 10 fantastische toepassingen. Azijn...

1. ... verzacht de was

Giet af en toe een kopje natuurazijn in het voorwasvak van je wasmachine. Je was zal stralend schoon zijn en verrassend zacht. Azijn geeft bonte kleuren een opfrisbeurt en verdrijft hardnekkige zweetgeurtjes uit textiel. Ben je de natte was een nachtje vergeten in de machine? Spoel dan opnieuw op het korte programma, met wat natuurazijn in plaats van zeep. Probleem opgelost!

2. ... verwijdert kalk

Tijd om de waterkoker of koffiemachine te ontkalken? Laat het apparaat een keertje doorlopen met water en een flinke scheut natuurazijn. Vertonen de badkamertegels hardnekkige kalkaanslag? Een spons met wat schoonmaakazijn erover en klaar!

3. ... geeft glans

Keuken- of douchekranen van chroom worden dof door kalkrestjes. Je blinkt ze weer op met een doekje gedrenkt in schoonmaakazijn. Zitten er roestplekken op het chroom van je fiets? Ook hier is azijn de boodschap.  

4. ... weekt stickers los

Zijn de kinderen té enthousiast geweest en hangt hun hele slaapkamerdeur of bedframe vol stickers? Laat ze hun plakselkunstwerk zélf zo goed mogelijk loskrabben. (Anders doen ze het morgen misschien opnieuw...) Bevochtig de laatste restanten van de stickers met wat natuurazijn. Even laten intrekken en wegvegen met een vochtige doek.

5. ... lost vetsporen op

Ze ontsieren spiegels, ramen, glazen salontafels en brillenglazen. Vind jij vettige vingerafdrukken ook zo’n pest?! Bewaar je zen (altijd een goed idee...): de combinatie van kalmte en azijn zal je redden. Want tegen azijn op een doekje is geen vetspoor bestand. 

6. ... absorbeert geurtjes

Meubels of tapijten doordrenkt met sigarettenrook moet je afborstelen met azijnwater – die tip tegen vieze geurtjes ken je al. Wat ook werkt: stinkschoenen vullen met keukenpapier met natuurazijn en een nachtje laten staan. De binnenkant van je vaatwasser af en toe bespenkelen met azijn. En je keukenaanrecht ermee schoonmaken na het bereiden van vis of andere geurige gerechten. 

7. ... verlicht jeuk

Geprikt door een brandnetel of gebeten door een mug? Dep het jeukende plekje met natuurazijn voor verlichting. Ook als je hoofdhuid jeukt door roos of – nog erger – hoofdluis, brengt een mengsel van appelazijn (20%) en water (80%) soelaas. Wel grondig uitspoelen na ongeveer een kwartiertje.

8. ... verjaagt ongewenste bezoekers

Mierenpad gespot, maar geen fan van kruipdiertjes op je terras of in je keuken? Met wat warme azijn breng je de boodschap duidelijk over. Om motten uit Perzische tapijten of kleding te weren, bestuif je het textiel een paar keer per jaar wat water met azijn. 

9. ... doodt schimmels

Schimmel verschijnt op de gekste plekjes, zoals de afdichting van je ijskast of tupperware potjes, de voegen tussen je badkamertegels en siliconen kitstrips. Met wat schoonmaakazijn raak je zo verlost van groene of geelbruine plekken. 

10. ... verdelgt onkruid

Ga onkruid tussen de tegels of stenen van je oprit of parking te lijf met een mengsel van 90% water met 10% natuurazijn. Als je het wekelijks gebruikt, zie je na een tijdje zeker resultaat. Schoonmaakazijn werkt sneller, maar verzuurt de bodem van je tuin omdat het biologisch minder goed afbreekbaar is. Kies dus zeker voor keukenazijn, ook al kost het meer geduld.