Waar rook is, is vuur. En waar water is, komt kalkaanslag. Dat laatste is misschien geen spreekwoord maar het is wel een grote waarheid. Dat weet iedereen die ooit een badkamer heeft gepoetst... Weet jij ook hoe je kalkaanslag weer verwijdert?
In ons leidingwater zit kalk en dat laat jammer genoeg z’n sporen na. Je kent de doffe, witte aanslag wel op badkamertegels, kraantjes, de douchedeur en -kop... Je zou er gek van worden àls je deze handige tips niet had. Snel en makkelijk!
1. Hallo, handdoek en wissertje
De beste kalkaanslag is géén kalkaanslag 😊 Je kunt kalksporen gemakkelijk voorkomen door natte oppervlaktes meteen droog te maken. Trek na het douchen snel een wissertje over de glazen wanden van de douchecabine. Wrijf met een handdoek over de wandtegels en klaar-zonder-kalk!
2. De oplossing is zuur
Griezelde je op school van het vak chemie? Dan herhalen we toch een ding waar je écht iets aan hebt. Kalk lost op in contact met een zuur. De meeste kalksporen kun je vlot verwijderen door er een vochtige doek over te halen met een ‘zuur’ schoonmaakmiddel. Dat hoeft geen duur product uit de supermarkt te zijn, check hieronder tips 3, 4 en 6.
3. Altijd weer azijn
Vul een plantenspuit met een mix (50/50) van azijn en heet water. Zo maak je zelf een goedkope, efficiënte kalkverwijderaar! Spray het middeltje op badkamertegels, wastafels enz. Wrijf uit met een spons, spoel schoon met warm water en maak droog. Schoonmaakazijn is krachtiger dan natuurazijn door z’n hogere zuurgraad (10% vs 4%). Maar meestal volstaat natuurazijn en dat is beter voor het milieu.
4. Baking soda
Ook met natriumbicarbonaat of ‘baking soda’ kun je de strijd tegen kalk aangaan. Breng aan op een vochtige spons en wrijf ermee over de oppervlaktes die schoon moeten. Even laten inwerken (vijf à tien minuten), naspoelen met heet water en drogen maar.
5. Soms is 1 + 1 = 0
Soms lees je dat je azijn en baking soda ook kunt combineren tot kalkverwijderaar... maar dat is géén goede tip. De stoffen zorgen voor een hevige chemische reactie (schuim!) en kunnen in een gesloten fles zelfs ontploffen. Gevaarlijk en bovendien weinig effectief, want uiteindelijk neutraliseren ze elkaars werking.
6. Ca va met citroen?!
Hoe zuurder het schoonmaakmiddel, hoe sneller kalk verdwijnt. Is citroenzuur dan de ideale kalk-killer? Het antwoord is dubbel. Ja: je kunt er een glazen douchedeur mee doen glanzen. Maar nee: je gebruikt het beter niet op badkamertegels. Citroenzuur lost - naast kalksporen - immers ook het voegwerk (vaak kalkmortel) tussen de tegels op. En dat is waarschijnlijk niet de bedoeling...
7. Geduld is beter dan schrobben
Op hardnekkige kalksporen hoef je niet te schrobben. Laat het gekozen middel liever een tijdje intrekken. Azijn mag je een half tot twee uur de tijd geven om z’n werk te doen. Bedek de kalksporen in de wastafel met keukenpapier gedrenkt in azijn. Of schroef de douchekop los en laat ‘m een nacht weken in een badje van azijn en water.
8. Opletten met natuursteen
Wel opletten! Schoonmaakmiddelen met een zuur (zoals azijn, baking soda of citroen) mag je niet gebruiken op natuursteen. Dat soort steen bevat immers kalk en ook die wordt aangetast door het product. Zo verliest natuursteen z’n glans, kleur en sterkte. Gebruik voor deze tegels alleen zuurvrije reinigers.