Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.
1. Vraag om feedback
“Het spijt ons, maar u werd niet weerhouden.” Grijp je naast een job, dan krijg je dat meestal te horen via een kort, vaag mailtje. Maakte je geen klassieke sollicitatie blunder en had je zelf een goed gevoel bij je gesprek? Neem dan contact op met de persoon die je interviewde en vraag eerlijk waar je een steek liet vallen. Een afwijzing betekent niet altijd dat je niet de juiste vaardigheden, soft skills of talent hebt. Misschien was jij wel geschikt, maar had een andere kandidaat meer ervaring. Zo’n feedback helpt om je zelfvertrouwen op peil te houden.
2. Stel je open voor goede raad
Krijg je toch wat milde kritiek of een verbeterpunt te horen? Ga er dan op een volwassen manier mee om. Schiet niet in de verdediging en ga niet in discussie. Bekijk het zo: je krijgt nuttige info die kan helpen om jezelf in de toekomst nog beter te presenteren. Was je wat houterig tijdens de online sollicitatie – check dan deze tips! Waren er twijfels over je positieve mindset – daar kan je aan werken! Het is beter om écht te weten waarom je naast de job greep, dan om steeds weer te denken: “Ligt het aan dat gat in mijn CV?” Nee, dus!
3. Schiet in actie
Heb je een goed beeld van het minpuntje dat je de job heeft gekost? Bekijk het dan als groeikans en zorg dat het geen tweede keer gebeurt. Of je nu moet werken aan je talenkennis, time management skills of sociale intelligentie – met een online cursus van GoodHabitz, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team, spijker je die kennis snel en in je eigen tempo bij.
4. Gun jezelf tijd
Een sollicitatie die niet goed uitpakt, is een tegenvaller. Gun jezelf een beetje tijd om te bekomen. Zweef je al een hele tijd tussen twee jobs, dan kun je moed halen uit dagelijkse routines, ‘have done’-lijstjes en deze tips. Ben je nog op jacht naar je eerste job, raadpleeg dit 5-stappenplan naar je eerste job. Besef dat je even door een moeilijke periode gaat, maar dat je met de juiste instelling sterker wordt van vallen en rechtkrabbelen. Een gezonde portie veerkracht is een troef!
5. Stel je plan bij
Heb je meer dan één mislukte sollicitatie achter de rug en komt dezelfde feedback – te weinig ervaring, niet het juiste diploma... – telkens terug? Stel jezelf dan eerlijk de vraag of je je plannen misschien (tijdelijk) moet bijsturen. Soms vergroot je de kans om die zeldzame droomjob te scoren door broodnodige ervaring op te doen in een sector met veel vacatures – zoals de retail of de logistiek. En heb je er al aan gedacht om werk en studies te combineren? Besef dat je op voorhand niet altijd weet waar je werkplezier zult vinden!
6. Zoek een sollicitatiebuddy
Het is niet gemakkelijk: je voorbereiden op je volgende sollicitatiegesprek, werken aan je (eventuele) kleine kantjes en toch je spontane, jobtimistische zelf blijven. Ben je nerveus, of betrap je jezelf op steeds dezelfde fouten, roep dan een hulplijn in. Dat kan een ex-collega of studiegenoot zijn met wie je het goed kan vinden, een vriend of een professionele loopbaancoach. Een sollicitatiegesprek van tevoren ‘oefenen’ is geen overbodige luxe. En het kan nog leuk zijn ook.
PS: Gespot: geslaagde vacatures. Het perfecte vertrekpunt voor een super sollicitatie!