emailloze-vrijdag
emailloze-vrijdag

Een stap vooruit, twee stappen achteruit. Dat lijkt wel de dansmove van het jaar. Waren we nét allemaal gewonnen voor een digitale detox af en toe, krijgen we een massale golf van telewerken over ons heen. Verzuip jij ook in de digitale prikkels en online meetings? Voorzie dan bewuste ‘digipauzes’ tijdens je werkdag.

“Pompen of verzuipen!” Middeleeuwse scheepslui schreeuwden het naar elkaar tijdens stormweer en de eenzame telewerker mompelt het bij zichzelf anno 2020. Daar zit je dan op je (hopelijk ergonomische) thuiswerkplek: je opent je laptop, checkt je smartphone en meteen komt de informatiestroom op gang. Emails, notificaties, social media posts, breaking nieuwsberichten... Je werkdag is amper begonnen of je snakt al naar adem. Vier op de tien Belgische werknemers worden doodmoe van de zondvloed aan digitale prikkels, zo blijkt uit onze eigen studie.

Het probleem is al langer bekend: de druk om altijd en overal bereikbaar te zijn en te multitasken, hakt in op ons concentratievermogen. We krijgen minder gedaan en voelen meer stress omdat de moderne technologie ons voortdurend onderbreekt. Al in 2007 lanceerde men het initiatief ‘emailloze vrijdag’ om ervoor zorgen dat we minstens één dag per week ongestoord konden werken. Sinds 2017 maakt de ‘digitale detox’ opgang: verantwoord smartphonegebruik is een hot topic.

Meer schermpjes, meer prikkels = minder focus. We hadden de code nét gekraakt toen de coronapandemie toesloeg. Sindsdien werken we vooral thuis en zitten we langer en strakker aan ons scherm gekluisterd dan ooit. Hoog tijd om de matroos in jezelf wakker te schudden en te beginnen pompen! Digitale stress beteugel je zo:

1. Wees je eigen poortwachter

Waarom zou elk bericht je onmiddellijk moeten bereiken? Schakel alle notificaties uit, zet je smartphone in stille modus en check je mailbox nog maar 3 keer per werkdag. Denk eraan: leren om niet meteen te reageren is een superstrategie in de strijd tegen een burn-out.

2. Lever monnikenwerk

Your home, your castle. En je thuiswerkplek, je abdij! Schakel in ‘monnik-modus’ en reserveer bepaalde tijdsblokken om geconcentreerd aan een grotere taak te werken – wel in overleg met de collega’s, uiteraard. Zonder afleiding van mails, chats en andere stoorzenders boek je snel resultaten. Nog beter voor je hersenen is het om af en toe in ‘default-modus’ te gaan!

3. Gooi pen en papier niet overboord

Maak tijdens een videovergadering handgeschreven nota’s. Dat helpt om je op het gesprek te concentreren en is rustgevender voor je ogen dan voortdurend naar een scherm turen. Zweer ook bij een ouderwets to-dolijstje, waarop je met de hand items kunt afvinken. Vorderingen boeken is een belangrijke bron van werkplezier en een succesvol afgerond project geeft je zelfvertrouwen een boost.

4. Gun jezelf micropauzes

Een break, zelfs een hele korte, verfrist het brein. Wie pauzeert, is daarna productiever. Wandel dus regelmatig even weg van je scherm. Haal een glas water in de keuken, sta elk half uur recht voor wat stretchoefeningen, hou je huisdier 5 minuten gezelschap of draai een wasje. Zo geniet je tenminste van de voordelen van thuiswerken!

5. Voorzie schermvrije zones

Je smartphone niet overal mee naartoe nemen, voorkomt dat je gaat ‘vastkleven’ aan je scherm. Roep bijvoorbeeld je keuken en badkamer uit tot schermvrije zones in huis. En zeker ook je slaapkamer, vanaf een uur voor bedtijd!

6. Werk per communicatiekanaal

Een telefoontje doen, 2 mails beantwoorden en dan LinkedIn checken? Dat is van hot naar her rennen, maar dan op z’n digitaal. Bundel je inspanningen liever per communicatiemedium: werk een reeks telefoontjes na elkaar af en beantwoord je mails in batch. Zo moet je niet steeds van context switchen.

7. Videobel met mate

Nee, het ligt niet aan jou. Videobellen is erg vermoeiend, zelfs als je de regels van de conference call etiquette beheerst. Bedankt dan ook beleefd (en in overleg met je collega’s) voor onnodige of inefficiënte video calls. Spaar je krachten, dat is de beste garantie om het (werk)leven te blijven bekijken door een zonnige bril.

PS: Toch onherroepelijk de buik vol van je bureaustoel en computerscherm?  Tussen onze vacatures zitten heel wat jobs voor wie niet stil kan zitten.

PPS: Meer weten over technostress? Lees 'Digital Detox' van Florence Pérès, uitgeverij Lannoo