“We zijn tevreden over je werkprestaties, maar…” Schieten jouw stekels ook spontaan omhoog bij die ‘maar’? Kalmeer dan even: feedback van je leidinggevende is geen persoonlijke aanval. Integendeel: een goed evaluatiegesprek geeft je een boost, ook wanneer je niet alleen maar lof krijgt.

Een evaluatie op het werk of een examen op school? Heel wat mensen hebben er hetzelfde gevoel bij. Iemand met macht en een rode pen gaat straks een cijfer plakken op jouw inzet. Iemand zet z’n bril op en zoekt naar jouw fouten. Niet leuk!

Het goede nieuws: een evaluatiegesprek is géén examen. Omdat je zo lang op de schoolbanken hebt gezeten, ligt de vergelijking voor de hand. Maar het is belangrijk dat je als werknemer op een andere manier naar je evaluatie leert kijken. Een examen is als een verkeerslicht: je krijgt rood of groen licht, je bent geslaagd of niet – en basta. Een evaluatie is eerder een wegwijzer: je leidinggevende kijkt samen met jou naar de doelstellingen die je kreeg en de vorderingen die je maakt. Samen stippelen jullie de volgende stap uit in je ontwikkeling of op je carrièrepad. 

Zo bekeken, moet je geen zenuwen hebben voor je evaluatie. Iemand kijkt met interesse naar je mogelijkheden en ambities en reikt je een helpende hand. Daar is niets bedreigends aan. Met die ontspannen houding worden de volgende tips een makkie.

Stel je open

Krijg je feedback van je leidinggevende of collega’s? Begin dan met aandachtig te luisteren. Neem de informatie kalm in je op, ook wanneer je iets onverwachts hoort of een werkpunt krijgt voorgeschoteld. Schiet niet meteen in de verdediging – laat je gesprekspartner uitpraten. Blijf actief luisteren naar wat hij/zij zegt, hoe moeilijk dat ook is. In je hoofd alvast je antwoord voorbereiden? Alles beleefd maar afwezig over je heen laten komen? Dat is passief luisteren. Stel je liever onbevangen open.

Vraag verduidelijking

Is de feedback die je kreeg niet helemaal duidelijk? Vraag gerust om opheldering of concrete voorbeelden: “Ik hoor dat u graag meer initiatief zou zien van mij. Denkt u aan een concrete situatie waarin ik meer actie had kunnen ondernemen?” In deze fase reageer je eigenlijk nog niet; je treedt niet in discussie. Je checkt vooral of je de boodschap goed hebt begrepen. Dat kun je doen door de feedback luidop te herhalen in eigen woorden en af te toetsen: “Vat ik het zo juist samen?”

Laat even bezinken

Een zorgvuldige evaluatie geeft je naast enkele schouderklopjes ook een paar werkpunten. Kansen om te groeien, zeg maar. Vergelijk de feedback van je baas of teamleader met je eigen intuïtie en zelfkennis. Had je deze opmerkingen verwacht? Kun je ze plaatsen? Lijken ze terecht? Zie je het zitten om je gedrag wat bij te sturen? Wie of wat zou je daarbij kunnen helpen? Reageer niet al te gevoelsmatig maar bekijk het rationeel: “Hoe kan deze feedback nuttig zijn voor mij, mijn werksituatie en het bedrijf?”

Aan de slag

Bedank de persoon die je feedback gaf. Je bent niet onzichtbaar in het bedrijf: iemand nam de moeite om je tips te geven en iets bij te leren. Bespreek samen het nieuwe plan van aanpak. Wat kun je beloven, wat wil je proberen? Waar heb je het moeilijk mee? Maak afspraken op korte termijn en koppel snel genoeg terug.

Feedbackcultuur

Wacht even – eindigt die vorige tip nu met de belofte van een nieuwe feedbackronde? Yep, dat klopt. Een van de geheimen van gezonde feedback is dat het niets eenmaligs is, maar een vast onderdeel van je werkleven. Feedback hoort erbij en kan in een ongedwongen sfeer. Met regelmatige feedbackmomenten speel je snel op de bal en kun je vlot bijsturen. Dat geeft een goed gevoel. Jullie doen niet zomaar wat op het werk. Ieder heeft z’n rol, er is een script en jullie krijgen hulp om het beste boven te halen uit jezelf.

PS: Moet het altijd perfect zijn?  en heb jij feedback op deze vacatures?