Nursing_team
Nursing_team

Lopen de leeftijden in jullie team nogal uiteen? Heeft de oude generatie een érg andere aanpak dan de jonge? Ga dan niet schermen met stereotypen als ‘luie millennial’ of ‘arrogante boomer’. Met deze 5 vragen krijgen jullie begrip voor elkaar. 🫶

Gen Z, that’s me! 🤙

Mensen die op elkaar lijken, schieten meestal goed met elkaar op. Dat zie je ook op de werkvloer. Hoor je bij Gen Z (geboren tussen 1997 en 2012) dan ben je opgegroeid met de klimaatcrisis, #MeToo, Black Lives Matter en social media. Je hebt spontaan een klik met generatiegenoten die ook bewust in het leven staan en handig zijn met technologie. 

4 generaties, 2 kampen

Vandaag bestaan veel teams uit vier generaties. Dan krijg je al gauw twee kampen op de werkvloer, die elkaar etiketjes opkleven. Gen Z en de millennials (geboren tussen 1981 en 1996) zijn de jonkies. Hun kracht? Ze werken snel, willen dingen veranderen en zijn goed met technologie. Hun zwakte? Ze hebben positieve feedback nodig, willen snel promotie maken en geven hun privé-leven voorrang. Gen X (geboren tussen 1965 en 1980) en de boomers (geboren voor 1964) zouden ambitieuzer zijn en loyaler aan hun werkgever. Maar ze communiceren traag (denk: bellen in plaats van appen) en zijn hopeloos met technologie. Of dat zijn toch de vooroordelen.

Geen oogrol, geen preek

Gaapt er bij jou op het werk een kloof tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ garde? Let dan op dat het de sfeer niet verpest. Een sterk team is divers, niet alleen van cultuur en gender maar ook van leeftijd. Behandel je collega’s dus als unieke personen, niet als wandelende clichés van hun generatie. Wil een oudere collega liever een telefoongesprek dan een Teams-meeting? Niet met je ogen rollen. Combineert een jonge collega een 4/5e job met een flexi-job? Niet beginnen preken over zekerheid. 

5 frisse vragen

Stapelen de ergernisjes met een bepaalde collega zich op? En ben je geneigd om die steeds op zijn/haar/hun leeftijd te steken? Komen ze bijvoorbeeld te laat en denk jij meteen ‘dat oudje vond geen parking’ of ‘dat verwend kind heeft gisteren gefeest’? Bekijk de situatie dan eens van een andere kant. Probeer het met deze vragen:

  • Waarom verklaar ik het gedrag van mijn collega op deze manier? Ga ik misschien uit van vooroordelen?
  • Wat zou het gedrag van mijn collega nog kunnen verklaren, los van hun leeftijd?
  • Zou het kunnen dat ik mijn collega niet helemaal eerlijk beoordeel?
  • Zou het kunnen dat het probleem tussen ons ook mijn verantwoordelijkheid is?
  • Welke doelen proberen we samen te bereiken?

Geboeid door generatieverschillen? Of benieuwd naar andere manieren om de leeftijdsplooien glad te strijken? Check de GoodHabitz-training ‘Dicht de generatiekloof’, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team.

PS: Vacatures waar jong en oud voor warmlopen. 👇