keeping_balance
keeping_balance

Een stap terugzetten om de ‘burn-out voor te blijven’, zoals die bekende hoofdredacteur deed? Heel verstandig, volgens een recent boek. Zou jij de ‘burn-on’ – zeg maar: het voorstadium van de burn-out –  herkennen én weet je wat je eraan doet? Na dit artikel ben je helemaal mee...

Wie een burn-out meemaakte, kan het moment meestal levendig beschrijven. Na weken, maanden (jaren?) van hollen en doordraven, weigert je lichaam plotseling dienst. Noem het een crash of kortsluiting. Hoe dan ook: het licht gaat uit, de energie is op. Vaak duurt het maanden om de batterij weer op te laden.

De crash bij een burn-out is hevig, maar komt zelden onverwacht. Je crasht pas na een lange periode waarin je over je grenzen gaat, niet meer kunt ontspannen en met een negatieve bril naar jezelf kijkt. In die ‘burn-on’-fase blijf je doorgaan, ook al ben je uitgeput en geven je inspanningen je geen voldoening. Let dus op deze signalen en gooi het roer tijdig om! 

Alarmsignalen: blijven rennen op het randje

8 typische uitspraken voor de burn-on fase

  • Alles gaat goed met mij (of beter: niemand mag weten dat het niet zo is)
  • Een burn-out zal mij niet overkomen (want ik heb geen energie, maar wel veel wilskracht)
  • Het werk gaat voor (mijn to do lijst is te lang om er leuke dingen bij te zetten, ik ben toch te moe om ervan te genieten)
  • Kijk, ik leg mijn smartphone al weg! (maar of ik nu aan een scherm plak of niet, mijn gedachten zitten bij het werk en mijn to do’s)
  • Ik heb een goede job en een mooi inkomen (en die moet ik houden, want het is om die reden dat mensen me waarderen)
  • Soms herken ik mezelf niet (ik ben niet de partner/ouder/vriend(in)/volwassene die ik vroeger wilde worden, ik stel mezelf teleur)
  • Ik kan me niet ontspannen (en misschien wil ik het niet, want als ik een tijdje nietsdoe, voel ik me leeg en onzeker)
  • Ik zou beter voor mezelf moeten zorgen (maar wie heeft er tijd om te sporten, gezond te eten en minstens acht uur te slapen? Dat is toch een luxe!)  

Tips om je burn-on modus uit te schakelen... voor je in een burn-out belandt

  • Wees eerlijk tegenover jezelf en druk negatieve gevoelens niet weg. Ben je bang, beschaamd of boos? Ga wandelen en schreeuw het onderweg uit of maak een tekening met lelijke strepen. Geef uitdrukking aan je gevoelens.
  • Leg volgend weekend je smartphone aan de kant en doe niets (helemaal niets!) voor je werk. Breng tijd door met andere mensen en geef ze je volle aandacht. Zoek bewust naar hun golflengte en pik de energie op die zij uitstralen.
  • Kies in je vrije tijd voor ontspanning die een inspanning vraagt. Ga niet scrollen of Netflixen of chips eten. Dat is passief plezier. Lees liever een boek, doe aan sport, speel een bordspel, praat met je huisgenoten... Doe wat je leuk vindt, maar actief.
  • Denk na over wie jij bent (of wil zijn) naast je werk: ben je een avontuurlijk, zorgzaam, gastvrij of (...) type? Toon die kant van jezelf! Ga op stap met je petekind, geef een etentje, bezoek een expo. (Her)ontdek dat je méér bent dan je job.
  • Bepaal wat je vandaag belangrijk vindt in het leven. Je kinderen? Je gezondheid? Je vrienden? Zet dat minstens twee keer per week op één in je agenda. Doorbreek de tunnelvisie waarin je werk altijd voorgaat. Leef in (en kies voor) het nu.
  • Formuleer een positieve slagzin voor je leven. Dus niet: ‘Ik wil geen burn-out’, ‘Ik mag niet ontslagen worden’ of ‘Ik durf niemand teleurstellen’. Maar: ‘Ik hecht belang aan xxx’ of ‘Ik ben niet perfect maar goed genoeg.’

PS: Geboeid door het thema? In ‘Burn-on – de functionerende burn-out’ (uitgeverij Ankh-Hermes) gaat Mieke Lannoey dieper in op de verschillen tussen burn-on en burn-out. Ze toont aan dat een burn-on twee dingen kan zijn: het voorstadium van een burn-out of een fenomeen op zich.

PPS: 7 tips om te ontstressen en onderstaand meer dan 777 jobs met een gezonde portie werkplezier.