Weinig prikkels, geen uitdaging en het gevoel dat de tijd voorbij kruipt... Als jij je soms verveelt op het werk, ben je niet alleen. Bijna 1 op 5 werknemers heeft er last van. Een saaie job is slecht voor je werkplezier én je gezondheid. Herken de 4 alarmsignalen & voorkom een bore-out!
Wat is het? Bij de bore-out én de burn-out loopt er op het werk iets mis met je energiepeil: je bent futloos, voelt je niet betrokken en hebt elke dag de maandagblues... De symptomen zijn gelijkaardig, maar de oorzaken verschillen dag en nacht. Bij een burn-out loopt je batterij leeg door de hoge werkdruk. Bij de bore-out dooft je innerlijke vlammetje door te weinig positieve stress en uitdaging.
Wie loopt risico? Een straf cijfer uit ons eigen RED Report onderzoek: bijna 1 op 5 werknemers zegt zich te vervelen op het werk. Dat is taboe. Soms klaagt de helft van je collega’s over hun overladen work-life balans terwijl de andere helft uit jobtimisten bestaat... Dan kan het moeilijk zijn (maar wel eerlijk) om toe te geven dat jij aan onderprikkeling lijdt. Ga over tot actie als je deze alarmsignalen herkent!
#1 Zit jij vast in je veilige comfortzone?
Alarmsignaal: Nieuwe dingen leren en je grenzen verleggen – jij vindt dat eng. Je job is voorspelbaar en dat voelt veilig. Daarom blijf je waar je bent, ook al verveel je je te pletter. Je passieve houding vreet aan je zelfvertrouwen. Je denkt: “Ik doe dit niet graag, maar ik kan niets anders.”
Tijd voor actie: Zeg tegen jezelf: “Ik heb kwaliteiten (die heeft iedereen...) en verdien een toffe job!” Boost je zelfvertrouwen door iets te doen wat je eigenlijk niet durft. Praat met je baas en vraag om nieuwe verantwoordelijkheden. Of blaas het stof van je CV en reageer op je droomvacature. Geef niet toe aan je angsten, maar kijk ze in de ogen. Daar krimpen ze van, beloofd!
#2 Wil jij vliegen voor je kunt lopen?
Alarmsignaal: Je bent nog niet lang aan de slag, maar voelt je teleurgesteld. De nieuwe job blues heeft je te pakken. Je droomde van afwisselend werk met veel zelfstandigheid. In plaats daarvan doe je routineklusjes en maak je op niemand indruk. Je motivatie gaat in rook op: nooit gedacht dat werken zo saai was! Je omgeving zegt dat je te veel wilt en moet leren volhouden.
Tijd voor actie: Je bent ambitieus... en dat mag. Verveling hoeft géén vast onderdeel te zijn van het volwassen leven. Een beetje sleur is onvermijdelijk, maar als je grootste passie nu al verwelkt, is dat een teken dat je NIET in de juiste job zit. Via interimwerk kan je proeven van verschillende sectoren. Je leert al doende, sprokkelt ervaring en bouwt aan een professioneel netwerk. Klinkt dat niet beter dan je zitten vervelen?!
#3 Krijg je niets meer voor elkaar?
Alarmsignaal: Jouw to do lijst kent maar één beweging. Er komen taken bij, maar er raakt nooit eens een opdracht klaar. Het is niet dat je geen tijd hebt – je checkt véél te vaak je sociale media tijdens de werkdag. Je kunt jezelf er gewoon niet toe brengen. Je stelt je to do’s steeds weer uit en levert geen output. Je presteert als een zombie en begint je ook zo te voelen.
Tijd voor actie: Te weinig prikkels werken uitstelgedrag in de hand. Ook een gebrek aan sociale controle – zeker bij thuiswerk – is nefast. Speel daarom open kaart met je team en leidinggevende: in je eentje loop jij vast. Dat is geen schande! Een handvol oplettende collega’s, een nieuwe twist aan je job of een boeiende cursus: met wat hulp ben jij zó gered uit de klauwen van de bore-out.
#4 Wil je lijf niet meer mee?
Alarmsignaal: Soms leidt een bore-out tot ernstige lichamelijke of mentale klachten. Raak jij je bed niet meer uit, heb je je emoties niet onder controle of pieker je je suf tijdens doorwaakte nachten? Dan heb je het punt bereikt dat je beter professionele hulp zoekt.
Tijd voor actie: Praat over je situatie met je huisarts. Soms moet je enkele levensstijl aanpassingen maken – zoals uitrusten, meer bewegen, gezonder eten... – voor je klaar bent om je loopbaan bij te sturen.
PS: Geraak je echt niet uit de dip? Snuffel dan tussen onze vacatures - en kijk welke job wél prikkelt.