multitasken
multitasken

We staan allemaal onder druk om méér gedaan te krijgen in minder tijd. Daarom lijkt multitasken de magische oplossing. Superhandig toch: 2 of 3 taken tegelijk doen? Jammer genoeg is het niet zo simpel…

Je kent waarschijnlijk de uitspraak: “Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.” Dat is precies hoe psychologen en wetenschappers vandaag naar ‘multitasken’ kijken. Het was fantastisch geweest als ons menselijke brein meerdere dingen tegelijk kon. Jammer genoeg spreken steeds meer onderzoeken en studies dat tegen.

Wie 2 of meer dingen tegelijk doet, versnippert z’n aandacht. Daardoor maak je sneller fouten, pik je minder nieuwe info op, ervaar je meer stress en reageer je trager op onverwachte gebeurtenissen. Er staat niet voor niets een boete op telefoneren in de aan het stuur! Is efficiënt multitasken dan echt een fabeltje, net zo fake als het nieuws van Donald Trump? 5 feiten en tips op een rijtje:

Je hebt multitasken en multitasken

Om te beginnen moet je een onderscheid maken. Je hebt het ‘klassieke’ multitasken, waarbij je letterlijk 2 dingen tegelijk doet: je leest het nieuws terwijl je baas de dagplanning overloopt of je geeft je kind eten terwijl je telefoneert. Anderzijds is er het ‘chaotische’ multitasken van de moderne kantoorjob, waarbij je het werk steeds kort moet onderbreken – voor een telefoontje, een email, of een vraag van een collega.

Chaotisch multitasken of voortdurend switchen tussen verschillende taken, is enorm belastend voor onze hersenen en superstresserend. Dat doe je dus beter niet.

Klassiek multitasken heeft meer kans op succes, tenminste als je taken combineert die voldoende van elkaar verschillen. Een Nederlandse tekst overschrijven terwijl je naar de Franse radio luistert, is een slecht idee: dat geeft overbelasting in het taalcentrum van je hersenen. Maar proberen om dijspieroefeningen te doen terwijl je een machine bedient? Of om een podcast te beluisteren terwijl je de was plooit? Waarom niet?

Vrouwen kunnen het beter

Deze populaire overtuiging klopt niet. Bij computertests scoren mannen en vrouwen krak hetzelfde op vlak van multitasking. Letters sorteren als klinkers of medeklinkers? Cijfers sorteren als even of oneven? Het lukt mensen (m/v/x) duidelijk beter als ze de opdrachten niet moeten combineren. De vrouwelijke reputatie van ‘multitask-koninginnen’ is dus onterecht… Verrassend genoeg, ladies, is dat goed nieuws! De wetenschap bewijst gewoon dat niemand huishoudelijke taken perfect kan combineren, maar dat het ons allemaal wel min of meer lukt. Koken en tegelijk het huiswerk van de kinderen opvragen of een boodschappenlijstje maken tijdens het stofzuigen? Yes, he can.

Is het je ‘speciale gave’?

Een kleine 10% van de bevolking is merkbaar beter in multitasken dan de rest van ons. Hun hersenen zijn er - als het ware ‘per ongeluk’, maar in de 21e eeuw komt zo’n ongelukje goed van pas – op gericht om 2 informatiestromen tegelijk te verwerken. Wil je weten of je tot die happy few behoort? Probeer dan een reeks willekeurige woorden van buiten te leren, een keer mét en een keer zonder achtergrondmuziek. Geboren multitaskers leren beter met muziek op.

Multitasken is verslavend

Door de smartphone doen we ook buiten de kantoormuren aan chaotisch multitasken. Altijd en overal onderbreekt die giftige Apple (of Samsung, Huawei…) onze concentratie. Mensen raken snel verslaafd aan de voortdurende afleiding, al maakt die ons op lange termijn niet gelukkig. Toch eens een digitale detox overwegen?

Millennials hebben er talent voor

Wie efficiënt wil multitasken moet mentaal snel kunnen schakelen. De mens is daar niet voor gemaakt, al zit er een kern van waarheid in het gezegde: ‘Jong geleerd is oud gedaan.’ Tests wijzen uit dat de digital natives van Gen Z beter kunnen multitasken dan hun meer ervaren collega’s. Onderschat die millennials maar niet!

PS: Klaar voor de Multitask Challenge? Check deze vacatures en pak tegelijk je uitstelgedrag aan!