Je CV up-to-date houden – dat doe je. Want je weet: een straf CV is je sterkste troef als sollicitant! Van het nut van motivatiebrieven ben je niet zo zeker. We leven tenslotte in tijden van Chat GPT. Elke computer verzint in een vingerknip een mooi verhaal. Hoe en wanneer maakt je motivatiebrief toch het verschil? 6 tips!
1. Stel de vraag
Tien jaar geleden was de motivatiebrief een must. Brief en CV waren een duo, even onafscheidelijk als een donut en z’n gaatje. Vandaag ligt dat anders. Een vijfde van de sollicitanten zegt geen motivatiebrief meer te schrijven. Een kleine helft (!) van de recruiters leest alleen de brieven bij interessante CV’s. Je hoeft dus niet altijd in je pen te kruipen. Maar soms vraagt de vacature om je CV én motivatiebrief. En dan ontsnap je er niet aan...
2. Sla de brug
Voor je beslist of je (g)een motivatiebrief toevoegt, moet je weten wat zo’n brief eigenlijk doet. Enerzijds heb je jouw CV, een overzicht van je studies, (werk)ervaring en vaardigheden – volgens deze regels van de kunst. Anderzijds heb je de vacaturetekst, met het profiel van de ideale kandidaat. Is de match overduidelijk? Dan kan je die brief wel skippen. Is de 1-op-1 verhouding er minder? Dan helpt een woordje uitleg: sla met je motivatiebrief de brug tussen jouw CV en de vacature.
3. Verklaar de sprong
Solliciteer je na jaren in de logistiek voor een functie in de horeca? Of raakte je recent geboeid door de job van operator? Moet kunnen! Een carrièreswitch houdt je professioneel scherp. Wellicht kun je heel wat (zachte) skills uit je vorige job(s) ook gebruiken in de nieuwe. Maar dat verklaar je dus best in een brief.
4. Wees snel
Soms roept een CV vragen op – niets aan te doen. Zit er een gat in je carrièrepad? Veranderde je op twee jaar vijf keer van job? Of solliciteer je voor een job in Oostende terwijl je in Hasselt woont? Dan is het slim om die vragen al te beantwoorden in een begeleidende brief. Oh – dus je verhuist binnenkort naar Limburg? Hoe meer vraagtekens je kunt wegnemen, hoe groter je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
5. Spring eruit
Een CV bestaat uit korte tekstblokken, droge data en feitelijke lijstjes. Je presenteert jezelf aan de hand van je (werk)ervaring. Dat is handig voor recruiters maar voor jezelf soms héél bevreemdend. Goed mogelijk dat je jezelf bijna niet herkent in je CV! Waar zit je humor, je gezellige babbel, je loyale inborst? In je motivatiebrief, natuurlijk. Hier zet je de droge feiten om in een sprankelend (levens)verhaal.
6. Hou het kort
Laat je niet misleiden door de vorige tip. Je brief hoeft geen roman te zijn in zeventien hoofdstukken. Drie leuke paragrafen, een kleine 300 woorden – meer heb je niet nodig. Zolang de tekst maar laat voelen wie jij bent en waar je voor staat. Met algemeenheden zoals ‘ik zoek een nieuwe uitdaging’ maak je geen indruk. Met je persoonlijke motto of een grappige anekdote uit je kindertijd (die je persoonlijkheid illustreert) waarschijnlijk wel. Veel succes!