slechte_evaluatie
slechte_evaluatie

Op de werkvloer is het net als op de schoolbanken: iedereen krijgt liefst een rapport met 10/10 en een smiley! Een minder goede evaluatie hakt in op het zelfvertrouwen en werkplezier. Maar dat hoeft niet! Met deze tips… 💡

1. Laat het even bezinken 😌

Ook al leven we in de 21e eeuw, ons lichaam blijft dat van een oermens. Als we worden ‘aangevallen’ krijgen we stress en schieten we in de verdediging. En voor een deel van onze hersens – het reptielenbrein – voelt een minder goede evaluatie dus echt als een ‘aanval’. Het is daarom belangrijk om niet meteen te reageren. Wacht tot je eerste emoties zijn afgekoeld. Zo krijgt het trage, redelijke deel van je hersens ook een kans. Bekijk het rustig: kreeg je een middelmatige of een slechte evaluatie? Hoe kan je op een volwassen manier omgaan met feedback?

2. Stel het scherp 👓

Laten we even uitgaan van het worst case scenario. Je evaluatie was ondermaats. Je kreeg een duidelijke waarschuwing dat er dingen anders moeten en beter. Het is nu héél belangrijk om te zorgen dat je weet wélke veranderingen je baas of teamleider vraagt. Moet je stipter op tijd komen? Dat is duidelijk! Maar hoe zit het met ‘klantvriendelijker zijn’?! Wil je verantwoordelijke dat je iets doet aan je lichaamstaal of aan je beleefdheid? Of moet je zorgen dat bv. het winkelaanbod beter kent zodat je meer vragen van klanten kunt beantwoorden? Bij een minder goede evaluatie mag je vragen naar de concrete werkpunten die je moet aanpakken!

3. Laat je buik spreken 

Ga eerlijk bij jezelf na: kan en wil ik mijn gedrag op het werk aanpassen in de gevraagde richting? Zo ja, dan sta je aan het begin van een mooi leertraject. Een professionele fout of mindere prestatie is niet het einde van de wereld. Het kan juist het begin zijn van je persoonlijke groei! Toch kun je ook in je maag zitten met de gevraagde gedragsverandering. Zegt je buikgevoel dat deze job niet bij je persoonlijkheid of je kernkwaliteiten past? Negeer je intuïtie dan niet. Wellicht ligt je droomjob elders!

4. Toon ook je sterktes 💪

Ga je de uitdaging aan en ben je vastbesloten om de verbetertips op te volgen? Strak plan! Helemaal mooi dat je wil werken aan je stiptheid, je klantvriendelijkheid of welk werkpunt je ook kreeg. Alleen: probeer niet alleen je zwakke punten te verbeteren. Het is even belangrijk om je troeven uit te spelen – want die heeft iedereen, jij ook! Denk eraan dat je méér bent dan een laatkomer of slechte communicator. Laat je positief opmerken op de werkvloer door je persoonlijke sterktes uit te spelen (zoals humor, creativiteit, veerkracht...).  

5. Zorg mee voor de opvolging ✔️

Goede voornemens maken is niet zo moeilijk. Maar ze volhouden? Da’s iets anders. Je kunt je eigen coach zijn door elke avond kort te noteren hoe het liep op het werk met je ‘aandachtspunt’ (bv. klantvriendelijkheid/ nauwkeurigheid/ houding in de groep ...) Scoorde je goed? Wat hielp je daarbij? Wat maakte het moeilijk? Zo’n dagelijkse check zorgt dat je die mooie voornemens in de dagelijkse rush niet vergeet. Toch is het moeilijk om jezelf juist in te schatten. Wacht dus niet op je volgende evaluatie. Volg na een maand al eens op bij je leidinggevende(n): zien zij verbetering? Welke tips hebben ze voor jou?

PS: Geef jij je huidige job een slechte evaluatie? Dan heb je vast interesse in onze topvacatures!