Flexibel werken of meedraaien in ploegen? Voor sommige mensen is het dé sleutel tot een geslaagde work-life balans. Toch vraagt het ploegensysteem – of een flexi-job in de horeca - iets extra van je lichaam. Met deze tips eet je gezond en slaap je voldoende. Of je nu met ‘de vroege’ of ‘de late’ staat...
Helemaal FLEX?
Werken op je eigen ritme en je job afstemmen op je passie(s) naast het werk? Voor onze ambassadeur, b-boy Mighty Jimm, is het a way of life. Bij Tempo-Team zit je goed als je wil proeven van verschillende jobs via uitzendwerk of flink wil sparen met een flexi-job naast je 4/5 tewerkstelling. Als FLEX-type bruis je van energie, maar zelfs jij moet op je gezondheid letten! Werk jij als vroege vogel, sta je met de late of heb je een flexi-job in de nachtuurtjes? Besteed dan extra aandacht aan je eet- en slaapgewoonten!
Uitdaging: gezond eten
Bij shiftwerk is er van ‘normale’ eettijden geen sprake: wie heeft er ’s morgens rond 5 uur zin in een stevig ontbijt? Wie lust er na 22u nog een warme maaltijd? Toch is het belangrijk om voor je werk iets vullends te eten. Anders krijg je in de loop van je shift honger en bezwijk je voor ongezonde snacks – met veel koolhydraten, vet of suiker. Giet daar nog een paar koppen cafeïne op en je bloedsuikerspiegel begint te schommelen als de piratenboot in Bobbejaanland. Dat moet beter!
Zo doe je het… met ‘de vroege’
Verdeel je ontbijt in porties. De eerste eet je voor je aan het werk gaat, de tweede tijdens je eerste pauze. Drink voldoende water en kies voor een cafeïnevrije boost (zoals dadels en kokoswater) en een gezonde lunch (zoals cottage cheese of hummus). Na het werk eet je een snack. Zo heb je vroeg – liefst rond 18u – trek in je warme avondmaaltijd. Tijdig eten voorkomt dat je (vroeg) gaat slapen met een volle maag.
Zo doe je het… met ‘de late’
Neem thuis een stevige lunch – bijvoorbeeld met een hardgekookt eitje – en vertrek met je eigen tussendoortjes naar het werk. Zo ben je niet afhankelijk van het (snack)aanbod daar. Ga voor fruit, noten, edamame of huisgemaakte granola: lang leve proteïnes! Schuif tijdens je laatste pauze een meegenomen meal prep in de microgolfoven. Probeer na het werk niets meer te eten.
Uitdaging: voldoende slapen
De regels voor een ‘goede slaaphygiëne’ gelden ook voor shiftwerkers: sta meteen op en druk niet op snooze; schakel een uur voor bedtijd alle schermpjes uit… Alleen deze vuistregel ligt moeilijk: ‘Streef naar vaste uren van opstaan en naar bed gaan.’ Mmm, dat gaat niet lukken, als je nu eens met de vroege, dan weer met de late werkt. Hoe slaap je toch voldoende?
Zo doe je het… met ‘de vroege’
Gun je lijf ’s morgens een half uur om wakker te worden. Drink een glas water, stretch, was je gezicht met (ijs)koud water, ontbijt en maak je snacks en lunch klaar. Zo begin je fris en ontspannen aan je shift. Als het werk erop zit, neem je een powernap van 20 minuten of van een uur. Laat je niet na een half uur wekken – dan sta je op met een hangerig gevoel. ’s Avonds op tijd naar bed (rond 22u) blijft een must.
Zo doe je het… met ‘de late’
De verleiding om uit te slapen is groot. Zet je wekker toch best rond 9u. Als shiftwerker kamp je met een ‘professionele jetlag’: je werkt week om week in verschillende tijdzones. Streef naar regelmaat tijdens de werkweek en schuif in het weekend elke nacht een uurtje op. Slaap je in de ‘vroege’ week van 22u tot 5u en in de ‘late’ week van 1u tot 8u? Ga – na een week met de ‘late’ - op vrijdag dan om middernacht naar bed en op zaterdagavond om 23u. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we! Maar je bioritme zal er blij mee zijn.
PS: 6 voordelen van werken met ‘de vroege’ en onze jobs waar je 24/7 voor wil gaan.