Eindelijk weg van de schoolbanken! Eindelijk een job! Je staat te trappelen om aan de slag te gaan en jezelf te bewijzen. Heel mooi hoor, dat enthousiasme. Maar soms trap je daarmee ongewild op tenen of bots je op onverwachte muurtjes. Met deze tips schiet je snel uit de startblokken. Onverschrokken en zonder brokken…
Ergens weten we het allemaal wel. Goede punten halen op school is iets anders dan scoren op de werkvloer. Er is een groot verschil tussen dingen weten ‘uit de boekjes’ en dingen kunnen in de praktijk. Dat legt heel wat druk op de schouders van starters. Want als jij een goede student was, dan moet je het nu gaan waarmaken in het ‘echte’ leven… En was je niet zo’n schoolse hoogvlieger, dan krijg je eindelijk een nieuwe kans om te tonen wat je waard bent. Stress, stress, stress? Dat hoeft niet. Met deze tips in je achterhoofd komt alles goed.
1. Wie slim is, stelt vragen
Sommige collega’s scheppen er plezier in om groentjes te laten voelen dat ze nog niet helemaal mee zijn. Ze gebruiken afkortingen en vaktermen, ze geven opzettelijk vage aanwijzingen of ‘vergeten’ essentiële informatie – zoals paswoorden – mee te delen. Behoorlijk kinderachtig, eigenlijk. Denk vooral niet dat je dom bent als je de eerste dagen of weken in een nieuwe job veel vragen stelt. Integendeel, het is de beste manier om bij te leren! Stil in je hoekje blijven sukkelen is veel erger.
2. Zoek een mentor
In elk bedrijf en op elke dienst zijn er bepaalde geplogenheden: dingen die nu eenmaal zo gebeuren en niet anders. Wie moet er allemaal in cc bij bepaalde e-mails? Wat gebeurt er tijdens de pauzes? Wat zijn de do’s en don’ts van trakteren? Zoek een collega die je vertrouwt en bij wie je zulke zaken mondeling kunt aftoetsen. Elke starter heeft een mentor nodig als dagelijks klankbord.
3. Tot 3 tellen helpt altijd
En dan lijkt jouw moment gekomen! Je hebt een gouden idee… Je ziet een collega een fout maken en je vingers jeuken om die te verbeteren… Of je hoopt eens flink uit te pakken met een onverwacht resultaat… Wat het ook is waarmee je jezelf in de kijker wilt werken – tel tot 3 voor je tot actie overgaat. Check even bij je mentor of het écht zo’n goed idee is. Besef dat je nog een hele loopbaan hebt om indruk te maken. Je hebt niets te bewijzen, die eerste dagen of weken. Terwijl een publieke uitschuiver in die periode extra hard aankomt voor je nog wankele zelfbeeld.
4. Een kleine ‘thanks’ is wel beleefd
Maar goed, misschien is je idee wel briljant. Het zou niet de eerste keer zijn dat een jonge werknemer met een frisse blik een fantastische ingeving of suggestie-ter-verbetering heeft. Maak die dan vooral kenbaar – op een positieve, niet-arrogante manier. Denk even na of er collega’s zijn die je moet bedanken voor hun hulp of inbreng. Ambitie tonen als starter is mooi, maar teamspirit tonen is dat zeker ook!
5. Niemand is perfect
En daar ga je dan – plat op je bek! Want ja, ook dat hoort er onvermijdelijk bij. Ook al doe je zo je best. Ook al probeer je nog zo hard. Vroeg of laat maak ook jij een blunder op de werkvloer. Lig er vooral niet van wakker. Missen is menselijk. Voor starters en voor werknemers met ervaring. Gewoon recht krabbelen en doorwerken is de boodschap. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet.