duurzaam_bedrijf
duurzaam_bedrijf

Ben jij ook zo begaan met de planeet? Streef je naar duurzame eet- en leefgewoontes? Dan is de kans groot dat je die lijn doortrekt in je werk. Bij een bedrijf dat mensen unfair behandelt of het milieu schade toebrengt, wil jij niet solliciteren. Alleen: waaraan herken je een duurzame werkgever?

Een duurzaam bedrijf is future-proof: het maakt winst, maar neemt geen hypotheek op de toekomst. Hoe zit dat eigenlijk bij jouw werkgever? Streeft die écht naar duurzaamheid of zijn de mooie en/of groene slogans er voor de show? Met deze 5 vragen ontmasker je alle ‘greenwashers’!

Hoe gaat je bedrijf om met verandering?

Wat de toekomst betreft, is er maar één zekerheid. Morgen zal er anders uitzien dan we vandaag verwachten! Een duurzaam bedrijf reageert niet wantrouwig, maar veerkrachtig op verandering. Het bekijkt milieunormen bv. niet als een lastige verplichting, maar als een koerswijziging om op verder te borduren. Het crisisjaar 2020 is een goede test-case om de veerkracht van je bedrijf in te schatten! Of hoe verliep de jongste reorganisatie?

Hoe snel kan je bedrijf schakelen?

Openstaan voor verandering is één ding. Snel aanpassingen doorvoeren... is weer wat anders. Op hoeveel niveaus wordt er in jouw bedrijf vergaderd voor er dingen verschuiven? Hoe snel komt er reactie op feedback of klachten? Je zou verwachten dat een klein bedrijf beter wendbaar is dan een mastodont. Maar dat is niet altijd waar! In een duurzaam bedrijf verloopt de communicatie soepel en staan de ‘top’ en de ‘vloer’ met elkaar in verbinding. Ongeacht het aantal tussenliggende niveaus!

Zijn er concrete regels rond milieubewustzijn?

Als overtuigde milieuactivist zul je niet snel een contract tekenen bij een olieraffinaderij of fast fashion-keten. Sommige sectoren zijn onverenigbaar met respect voor de planeet. Heel wat andere bedrijven hebben het voordeel van de twijfel en pronken graag met hun (zogezegde?) ‘sustainability’. Wees altijd kritisch en tel het aantal concrete maatregelen in jullie bedrijf. Wat met plastic in de kantine of kartonnen verpakkingen? Is er een fietsbeleid? Afspraken rond energiezuinigheid? Meestal geldt: hoe minder regels, hoe minder bewustzijn!

Is het respect voor mensen in jullie bedrijf voelbaar?

Kinderarbeid en uitbuiting zijn in ons land verboden. Op papier heeft elk bedrijf dus respect voor mensen. Let in de praktijk op een aantal rode vlaggen. Is het verloop onder de collega’s groot? Hangt er een taboe rond mentaal welzijn? Zie je weinig diversiteit aan de top en weinig anciënniteit op de vloer? Dat zijn allemaal signalen dat de werknemers in het bedrijf weinig waardering of work-life balans ervaren...

Kijkt je bedrijf ook in de hoogte en de breedte?

Natuurlijk mag een bedrijf winst maken. Toch streven veel ondernemingen ook naar een hoger doel, beschreven in hun ‘missie’. Uit onderzoek blijkt dat werknemers een pak gelukkiger zijn, als ze zingeving vinden in hun beroep. Check dus zeker de missie van je werkgever! En nu je toch bezig bent: hoe zit het met het beleid rond CSR of ‘corporate social responsibility’ (maatschappelijk verantwoord ondernemen)? Elk duurzaam bedrijf heeft een actieve CSR-strategie die streeft naar positieve veranderingen (sociaal en ecologisch...) in de brede maatschappij.

Is jouw droomjob er één bij een duurzaam bedrijf? Dan moet je misschien wat kikkers kussen voor je de prins(es) vindt! Vrij vertaald: mooie beloftes krijg je overal, om ‘greenwashing’ te doorprikken moet je meestal ergens wérken. Ga op ontdekkingstocht met een FLEX job via Tempo-Team. Door bedrijven te vergelijken leer je duurzaamheid nog beter herkennen!