coaching
coaching

Worstel jij met de combinatie van werk en privé? Ben je al zo lang zo moe dat je vastloopt? Dan wordt het tijd om de druk op de ketel te verlichten! Een loopbaancoach zal je geen oplossing dicteren. “We bieden eerder een luisterend oor en een ander perspectief aan,” zegt Petra Ivens. Hier deelt ze haar beste tips.

Bijna iedereen heeft het druk en staat soms onder stress,” geeft Petra Ivens toe. “Dat hoeft geen probleem te zijn. Positieve, tijdelijke stress helpt je juist presteren.” De loopbaancoach bij Risesmart doorprikt het cliché dat vooral jonge ouders werk en leven moeilijk kunnen combineren. “Het is schipperen voor iedereen die tijd en energie steekt in verschillende dingen. Op elke leeftijd en in elke functie blijft het zoeken.” Toch valt haar iets op: “Bepaalde karakters vinden moeilijker de balans. Ben jij een perfectionist, een heel zorgzaam type of een people pleaser? Dan is de kans groter dat negatieve stress het overneemt. Wie de lat hoogt legt en veel ballen in de lucht houdt, ontdekt onvermijdelijk dat àlles perfect doen nu eenmaal niet lukt.”  

Je zegt dat dé succesformule voor een gezonde work-life balans niet bestaat. Maar hoe herken ik het verschil tussen ‘een beetje uit evenwicht’ en ‘een echt probleem’? Op welke signalen moet ik letten? 

PI: “Lichamelijke stress-signalen zijn meestal niet zo spectaculair. Je bent vermoeid en prikkelbaar, kunt moeilijker slapen, hebt last van vergeetachtigheid. Dat overkomt ons allemaal. Daarom is het zo belangrijk dat er na een stresserende periode ook een rustige tijd volgt, zodat je kunt bekomen. Die slingerbeweging tussen chaos en orde heb je nodig. Je kunt een paar weken op je tippen lopen – omdat je toewerkt naar een deadline of met een verbouwing zit... Maar de situatie mag geen maanden duren. Elke dag uitgeput zijn? Elke nacht wakkerliggen? Dat is niet de bedoeling. Ik zeg altijd: ‘Probeer te luisteren naar het fluisteren van je lichaam, voor het begint te schreeuwen.’ De slinger mag niet doorslaan. Voortdurende stress, waar je geen grip op hebt en geen eind aan ziet: dát is een probleem.”

Wat als ik me vooral op het werk overvraagd voel? Aan de eisen van mijn baas kan ik toch niets veranderen?

PI: “Als je veel werkstress ervaart, moet je om te beginnen zoeken waar die vandaan komt. Ligt het aan praktische zaken – zoals een grote woon-werkafstand, onregelmatige uren of overwerk? Of ligt het aan je jobinhoud? Het kan heel verhelderend zijn om al je taken op te lijsten in twee kolommen. Schrijf links wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt; rechts wat je stress bezorgt en waar je energie in pompt. In een volgende stap maak je het probleem bespreekbaar. Je kunt in gesprek gaan met je werkgever, een loopbaancoach of een vertrouwenspersoon die aandachtig wil luisteren en met nieuwe ogen naar je situatie kijkt. Het is goed om verschillende pistes te verkennen. Zijn er wijzigingen mogelijk aan je takenpakket, kan een coach of buddy je helpen, heb je steun nodig op het thuisfront of ligt de oplossing in carpoolen met collega’s? Soms maken kleine aanpassingen een groot verschil.”

Dertig jaar geleden was ‘een gezonde work-life balans’ nog geen thema. Verwachten we vandaag te veel van het leven? 

PI: “We willen vandaag nogal veel ja (lacht): een toffe job, een druk sociaal leven en hobbies, misschien kinderen met hobbies, meerdere vakanties per jaar... We denken al snel dat kiezen verliezen is. Het is een leerproces om je eigen grenzen te ontdekken en te leren bewaken. Ik vertel mensen altijd dat ze mild mogen zijn voor zichzelf. Het is geen falen, als je ontdekt dat je niet àlles kan. Soms maakt het je gelukkig om wat dingen uit je schema te schrappen, soms niet. De weg naar een goede work-life balans is een persoonlijke zoektocht en gaat stap voor stap. Maak jezelf dus geen verwijten.”

PS: Een snelcursus grenzen stellen en verse vacatures voor evenwichtzoekers.