jeugdvakantie
jeugdvakantie

Wow, je hebt je eerste job! Kicken! Maar wacht: je wou volgend jaar toch die ene reis maken... Kan dat nog, wanneer je net aan de slag bent? Ja hoor, dat kan. Je hebt recht op jeugdvakantie! Wat dat precies is, leggen we je hieronder uit.

Vakantie moet je verdienen! 💪

In België heeft elke werknemer jaarlijks recht op 4 weken vakantie: één week voor elk kwartaal dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Je hebt in 2023 bv. recht op 4 weken vakantie, als je in 2022 (dat heet het ‘vakantiedienstjaar’) een heel jaar of 4 kwartalen hebt gewerkt. 

Jeugdvakantie: wat is dat? 🔎

Begon je pas in de helft van dat jaar (1 juli 2022) te werken, dan presteerde je slechts een half ‘vakantiedienstjaar’ en heb je het jaar nadien (in ons voorbeeld 2023) slechts recht op 2 weken vakantie. Bummer! Het zilveren randje is: die 2 weken kan je aanvullen met jeugdvakantie. Tenminste, als je in het vakantiedienstjaar jonger bent dan 25 en minstens 1 maand als loontrekkende hebt gewerkt in het jaar waarin je bent afgestudeerd. Volg je nog?

Is jeugdvakantie betaald of onbetaald? 🫰

Je wordt tijdens je jeugdvakantie betaald, maar niet door je werkgever. Je valt ten laste van de werkloosheidsuitkering of RVA. Zij betalen per jeugdvakantiedag 65% van je loon uit, met een maximum van 2.751,99€/maand (bruto).

Hoeveel dagen jeugdvakantie mag ik nemen? 🤔

Tot je aan 20 vakantiedagen (of 4 weken vakantie) komt. Daarna zul je het moeten stellen met wat vakantiesfeer op het werk  Zoals gezegd is jeugdvakantie een aanvullend systeem voor jonge werknemers. Stel dat Aya in juni 2022 afstudeerde. Op 1 oktober ging ze aan de slag als bediende. Dan werkte ze in het vakantiedienstjaar 2022 dus 1 kwartaal. Dat betekent dat ze het volgende jaar (= het vakantiejaar 2023) recht heeft op 1 week betaalde vakantie. Die kan ze aanvullen met jeugdvakantie, zodat ze aan een totaal van 4 weken komt, waarin ze die lange reis kan maken! Of gewoon lekker niets doet...

Wanneer mag ik jeugdvakantie nemen? 

Als je gewone betaalde vakantiedagen uitgeput zijn. Als Aya (uit het voorbeeld hierboven) in maart een weekje gaat skiën, gebruikt ze daarvoor de vakantiedagen die haar werkgever uitbetaalt. Wil ze er in de zomer toch nog even tussenuit, dan kan ze daarvoor jeugdvakantie nemen – betaald verlof met een beetje loonverlies.

Ben ik verplicht jeugdvakantie te nemen?

Nee hoor, het is maar net wat jij belangrijk vindt. Misschien heb je geen behoefte aan extra vakantiedagen. Of is het financieel niet aantrekkelijk voor je. Dan geniet je volgend jaar gewoon dubbel en dik van je 4 weken betaald verlof.

Mag mijn baas mijn aanvraag weigeren?

Nee, niet als je aan alle voorwaarden voldoet. Maar het is wél de bedoeling dat jullie onderling de keuze van tijdstip overeenkomen. Dat is maar normaal, toch? Je hoeft voor de aanvraag trouwens geen zenuwen te hebben. Praten met de baas doe je zo!

Oké, ik ben verkocht. Hoe en waar vraag ik mijn jeugdvakantie aan?

Bij je vakbond of bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Hier vind je meer info. Geniet ervan!