yolo-economie
yolo-economie

Corona heeft onze werkcultuur veranderd. Jongeren komen met meer lef en duidelijke wensen op de arbeidsmarkt. Tenminste: dat schrijven de kranten. Herken jij jezelf in de yolo-economie? En welke voordelen heeft deze trend?

Er is een nieuw buzzwoord: de yolo-economie. Die nieuwe werkcultuur is er eentje van durven, vergelijken en veranderen. Je leeft tenslotte maar één keer, waarom zou je genoegen nemen met een saaie job? YOLO: tijd om het (werk)leven te leiden dat bij je past. We lijsten de 5 kenmerken op. Heb je een match?! 

1. Het oude normaal? Nee, next!

De coronapandemie was een moment van bezinning. De ratrace stond even op pauze. Jongeren rolden niet gewoon in hun eerste job. Ze konden echt nadenken: waar sta ik, wat wil ik? Toen de lockdowns wegvielen, waren er nóg meer vacatures dan sollicitanten! Vandaag kan het gebeuren dat je – ook zonder hoge diploma’s – kunt kiezen uit meerdere jobs. Dat maakt het makkelijker om eisen te stellen. Yolo!

2. Wat we NIET meer willen

Vandaag weten we goed wat we NIET meer willen. Gen Z zegt nee tegen de sleur en zinloos werk, of tegen een bedrijfscultuur zonder respect voor de planeet of mensen. Covid was de grote wake-up call. Geven we genoeg aandacht aan wat er écht toe doet, of krijgt onze job het leeuwendeel van onze energie? In de zomer van 2021 waren er wereldwijd 60% méér jobwissels dan het jaar ervoor. Wie een burn-out voelde aankomen, koos een andere weg.

3. De toekomst is flexibel

Flexibiliteit is hét kenmerk van de yolo-economie. Misschien werkt de 9-to-5 niet voor jou? Of wil je geen breuklijn tussen werkweek en weekend? Al gaat de nieuwe werkcultuur een stuk verder dan glijdende uren of weekendwerk. Gen Z wil beschikbaar zijn voor bijzondere momenten, familie en vrienden, once-in-a-lifetime ervaringen... Uitzendwerk maakt dat mogelijk (en nog zes voordelen).

4. Touwtjes zelf in handen

Het tweede toverwoord is autonomie. In de yolo-economie houden werknemers zélf de touwtjes van hun carrière in handen. Ze klampen zich niet langer vast aan het ideaalbeeld van een vaste job. Integendeel: hun werk veert mee met hun leven. Een verhuis van de stad naar het platteland? Gezinsuitbreiding? Een studie? Er zijn goede redenen om van job te veranderen! Ook een gat in je CV is niet langer een drama.

5. Inspiratie via interims

In de yolo-economie gaan mensen bewuster om met hun job. Ze willen hard werken, maar de job moet goed voelen en ruimte laten voor emoties, onderhandelingen en verschillende persoonlijkheidstypes of culturele achtergronden. Er moet respect zijn, kortom, voor het leven buiten het werk. Zo ruilde Anne haar vaste job bewust voor een uitzendcontract. Heel yolo!

PS: Vind jij je ding tussen deze onderstaande vacatures?