Oh, Christ… Het is weer van dat! Iedereen viert Kerstmis en jij moet werken. Dikke pech of dikke pret? Stef, Anneleen, Stacey en Amitabh vertellen waarom zij het niet erg vinden om tijdens de feestdagen te werken.
“Als we maar kunnen lachen”
Stef (33), packer in ploegdienst: “Sfeer moet je zelf maken, hé. Als ik met Kerstmis niet bij de gezelligheid thuis kan zijn, dan breng ik de gezelligheid gewoon mee naar mijn werk! In ons team houden wij met Kerst de sfeer erin met een paar traditionele spelletjes. Zo koopt iedereen een cadeautje van rond de 5 euro. We maken er echt een wedstrijdje van om grappige, onverwachte dingen te vinden. Zo kreeg ik al eens een fles wijn met ‘Katzpiss’ op het etiket en een collega die vegetariër is, kreeg een portefeuille die op een groot stuk spek leek… Als we maar kunnen lachen. We delen de cadeaus trouwens niet gewoon uit, maar koppelen ze aan een opdracht of raadspelletje. Ook dat zorgt altijd voor hilariteit.”
“Ik besef dat ik geluk heb”
Anneleen (27), verpleegster: “De eerste keer dat ik met Kerstmis moest werken, vond ik mezelf behoorlijk zielig. Ik was net samen met mijn vriend en wou écht liever met hem aan een mooie tafel kalkoen eten. Mijn collega’s beloofden wel dat we het op de dienst ook gezellig zouden maken, met een buffet in de pauzeruimte enzo. Maar ik kon me dat moeilijk voorstellen. Nergens beter dan thuis, toch? Zeker met Kerstmis? Ik ging met lood in mijn schoenen werken, maar het werd een Kerst om nooit te vergeten. De patiënten en hun familie waarderen echt dat je er op zo’n dag voor hen bent en sfeer probeert te brengen. Zo zong ik een paar kerstliedjes voor een heel zieke vrouw en later kwam haar dochter me daarvoor bedanken. Dat meisje was ongeveer even oud als ik. Toen besefte ik echt dat ik geluk heb. Want ik stond niet op het punt om mijn mama te verliezen aan kanker. Ik moest alleen maar werken op een feestdag. Sindsdien hoor je mij daar nooit meer over klagen.”
“De feestvreugde werkt aanstekelijk”
Stacey (21), horecapersoneel: “Ik toon op Kerstmis graag dat ik er zin in heb: dan trek ik een topje aan met een rendier erop of schuif een diadeem met kleine kerstboompjes in mijn haren. Kwestie van wat kerst vibes te verspreiden en de toon te zetten. Mensen willen zich altijd amuseren als ze op stap gaan en op Kerstmis is dat dubbel waar. Ik werk dus in een leuke sfeer. Het is extra druk, maar de feestvreugde werkt aanstekelijk. Ik vind de reacties van uitgelaten klanten meestal wel plezant. Tegen de tijd dat ik in mijn bed rol, ben ik stikkapot. Maar de volgende ochtend ben ik altijd trots op mezelf. Want ik heb dan een fris hoofd en flink wat centjes erbij. En wie kan dat zeggen, de dag na het feest?”
“Toch een soort verbondenheid”
Amitabh (39), chauffeur: “Voor mij als hindoe is Kerstmis geen feest. Ik maak er dus geen punt van om op die dag te werken. Maar dat wil niet zeggen dat 25 december een gewone dag is. Ik voel dan toch een soort verbondenheid tussen de mensen. Presentatoren op de radio, personeel in wegrestaurants… iedereen zet even z’n beste beentje voor om iets bij te dragen aan de speciale sfeer van de dag. Dat vind ik mooi. Ik word ook blij van kleurige, uitbundige kerstverlichting. Grijsheid is er al genoeg.”
PS: Wat als… je onder de kerstboom een nieuwe job vond?