softskills
softskills

Zachte vaardigheden, straffe resultaten. Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van ‘soft skills’. Wat zijn dat eigenlijk en hoe belangrijk zijn ze voor je carrière? Wij vatten het in 5 vragen voor je samen.

Hard/soft skill: waar zit het verschil?

Je ‘hard skills’ bouw je op tijdens een opleiding of door ervaring. Het zijn de theorieën die je hebt geleerd of de technieken die je onder de knie hebt. Niemand wordt met hard skills geboren: je hebt je ‘harde’ vaardigheden in de loop van je leven geleerd of getraind.

Je ‘soft skills’ zijn je menselijke kwaliteiten. Ze bepalen hoe jij op andere mensen of bepaalde situaties reageert. Iedereen wordt met enkele soft skills geboren: het zijn de talenten of sterke punten waar je als kind complimentjes voor kreeg: “Emma kan goed luisteren”, “Juul is heel behulpzaam.”

Voorbeeld, alsjeblief…

Een rijbewijs C, een bachelor diploma mechanica, een taalattest Frans, een getuigschrift dat je de cursus ‘Time Management’ volgde, 3 jaar ervaring in de horeca, het feit dat je in je vorige job een team van 6 mensen aanstuurde… Dat zijn allemaal hard skills. Het zijn de vaardigheden die je traditioneel op je CV zet. Je grootvader of je moeder scoorden hun job met hun harde skills.

Leergierigheid, stressbestendigheid, flexibiliteit, moed, doorzettingsvermogen, overtuigingskracht… Dat zijn allemaal soft skills. Samen bepalen ze je emotionele intelligentie en communicatieve vaardigheden. Op een hedendaags CV is er ruimte voor zachte vaardigheden. Zo scoort Sanne vandaag haar job met haar positieve instelling en bescheidenheid!

16 tot 77%... Hoe zwaar wegen soft skills op het werk?

Voor heel wat jobs heb je een mix nodig van harde en zachte vaardigheden. Als heftruckchauffeur, bijvoorbeeld, moet je een attest van rijbekwaamheid hebben (hard skill). Maar een goed concentratievermogen is net zo belangrijk (soft skill).

Veel bedrijven nemen liever een rustige teamplayer aan dan iemand die last heeft van een kort lontje. De redenering? Het is gemakkelijker om iemand een machine te leren bedienen (hard skill) dan om iemand meer zelfbeheersing (soft skill) bij te brengen… Uit onderzoek blijkt dat 77% van de ondervraagde werkgevers soft skills even belangrijk vindt als hard skills. Voor 16% zijn de soft skills zelfs het allerbelangrijkste. Het is dus zeker een goed idee om je zachte vaardigheden in de verf te zetten tijdens een sollicitatie of op je CV!

Welke soft skills heb jij?

Voor soft skills bestaan er geen officiële diploma’s. Of ken jij misschien een hogeschool waar je een opleiding kunt volgen tot ‘teamplayer’? Mensen geven meestal zelf aan welke soft skills ze denken te hebben. Hier zit natuurlijk een addertje onder het gras. Jezelf juist kunnen inschatten is immers ook een zachte vaardigheid!

Niet iedereen heeft evenveel zelfkennis. Onderwerp je lijstje met soft skills daarom altijd aan een dubbele test. Om te beginnen moet je een concreet voorbeeld kunnen geven van situaties waarin je elk van je zachte vaardigheden hebt gebruikt. Beschouw je empathie als één van je soft skills? Vertel dan over die keer dat je het verschil maakte met jouw inlevingsvermogen in andere mensen. Overloop – bij wijze van tweede test – je lijstje soft skills en voorbeeldsituaties met iemand die jou goed kent. Herkent je vader/beste vriendin/favoriete collega/vroegere baas je in je lijstje zachte vaardigheden? Vinden zij de voorbeelden goed gekozen? Een beetje advies inwinnen, kan nooit kwaad. Want wat jij een mooi voorbeeld vindt van je geduldige aard, bewijst voor een ander misschien dat je over je heen laat lopen.  

Hoe kun je je soft skills trainen?

Dus soft skills zijn aangeboren kwaliteiten die je niet (of nauwelijks) op school hebt geleerd? Dat klopt – maar dat wil niet zeggen dat je soft skills niet kunt trainen. Elke vaardigheid, hard of zacht, kun je door oefening vergroten. Het komt erop aan jezelf te durven zien met al je sterktes en zwaktes. Misschien ben je van nature een perfectionist? Dan hoef je geen verantwoordelijkheidszin of plichtsbewustzijn te trainen: die soft skills komen bij jou vanzelf. De keerzijde is dat perfectionisten snel in de verdediging schieten bij kritiek en moeilijke taken (met grote kans op falen) soms voor zich uitschuiven. Leren omgaan met feedback is dan een soft skill om wél te oefenen. Net als je uitstelgedrag aanpakken.

Hoe je dat doet? Simpel: stapje voor stapje. Om soft skills te ontwikkelen, moet je ze aandacht en tijd geven. Kies bewust één zachte vaardigheid waarop je wil werken – bijvoorbeeld je luisterbereidheid – en geef jezelf daarvoor een maand de tijd. Overloop elke avond welke kansen je die dag kreeg om actief te luisteren. Heb je de kansen benut? Wat kon beter? Herbegin de volgende ochtend met frisse moed. Je streeft naar geleidelijke vooruitgang.

PS: Hoe soft is Generatie Sneeuwvlok en vacatures om met zachte skills te benaderen.