Ok_girl
Ok_girl

Nope, LinkedIn is niet het meest sexy sociale medium. Het is een beetje koel en zakelijk. De ideale plek dus om je professioneel te profileren! Voelt dat wat onwennig? Laat je niet afschrikken. Meespelen met de carrièretijgers is niet moeilijk. Gewoon deze spelregels onthouden!

1. Echt, het is iets voor jou 🫵

De meerderheid van de mensen op LinkedIn heeft een kantoorjob. Toch maak je maar beter een profiel aan, zelfs al is je job hands-on. Ook als magazijnier, verpleger, retailmedewerker (...) met ambitie zit je goed op LinkedIn. Werkgevers kunnen je er vinden en een profiel is op 1-2-3 gemaakt. Gewoon even je ervaring/ opleiding/ vaardigheden kopiëren van je killer CV.  Een onopvallende, degelijke foto erbij en klaar!

2. Mooie troef: een aanbeveling 

Eigen lof stinkt, zegt het spreekwoord. Fijn dus dat je op LinkedIn ànderen over jou kunt laten opscheppen. Vraag die collega/ stagebegeleider/ vorige werkgever om een aanbeveling voor je te schrijven of je vaardigheden te bevestigen. Tip: vraag zo’n gunst alleen aan mensen met wie je leuk en regelmatig hebt samengewerkt. 

3. Even beslissen: op zoek of niet

Op je LinkedInprofiel kun je aangeven dat je ‘open to work’ bent (lees: op zoek naar een nieuwe werkuitdaging.) Denk goed na of je dit wil. Het voordeel? Iedereen ziet het, laat die kansen maar komen! Het nadeel? Iedereen ziet het. Dus ook je huidige baas.

 4. Bouw aan je netwerk

Nieuwsflash: voor een netwerk heb je mensen nodig. Tijd om connectie-verzoekjes rond te sturen. Naar vrienden die je vaak ziet en (professioneel) bewondert. Maar óók naar oude kennissen en mensen zonder megacarrière. Doe het op een hartelijke en niet al te berekende manier – zo sociaal handig ben je wel! 

5. Wees geen LION

LION is de afkorting van LinkedIn Open Networker. Een LION is zo’n beest dat je niet wil zijn. Stuur géén 10.000 verzoeken naar mensen die je niet kent. Post géén persoonlijke shizzle die eerder thuishoort op Insta of Facebook. Zoek de grenzen van het spammen en oversharen niet op. In je kooi, overenthousiaste opdringer!

6. Schrijf je in bij groepen en nieuwsbrieven

Heb je een profiel aangemaakt en connecties gelegd? Mooi! Kijk dan eens onder ‘My Network’. Daar wijst LinkedIn je de weg naar mensen die je zou kunnen kennen én – nog een pak interessanter – naar trending nieuwsbrieven en groepen voor jou. Sluit je aan, zo kun je elke dag een beetje bijleren en blijf je op de hoogte van hot topics in je sector. 

7. Ik zie, ik zie, wat jij niet...

Op LinkedIn kun je stilletjes rondneuzen. Noem het bedrijfsspionage op sollicitantenniveau 😊 Volg de bedrijven waarvoor je graag zou werken. Zo zie je hun vacatures én krijg je een indruk van hun prioriteiten. Posten ze alleen over hun winstcijfers of zetten ze ook maatschappelijke doelen en sterke medewerkers in de kijker? Geen betere manier om de (al dan niet duurzame...) bedrijfscultuur te leren kennen.

8. Check vacatures

Last but not least: op LinkedIn kun je vacatures opzoeken en bekijken. De handleiding vind je hier. Je zult het vast beamen: onze eigen vacaturebank is overzichtelijker! Maar je mag altijd op twee paarden wedden. Met een LinkedIn-profiel én een My Jobspace begin je dubbel zo sterk aan je carrière!