Je wilt een stapel sollicitatiebrieven schrijven, maar bent het na de eerste al beu. Of er is een terugkerende taak op het werk, waarvoor je steeds minder energie kunt opbrengen. ‘Gewoon even doorzetten,’ is dan de dooddoener. Maar hoe doe je dat? Met deze 6 tips!
Je hebt doorzettingsvermogen als je een doel kunt bereiken, ook al kent je motivatie ups en downs. In lijstjes met goede eigenschappen scoort doorzettingsvermogen altijd hoog. Voor jobtimisten die graag met plezier gaan werken, vormt het soms toch een uitdaging. Want wanneer heb je het nodig? Juist ja: als het minder plezant is. Gelukkig kan iedereen doorzettingsvermogen kweken!
1. Vergeet niet op te warmen
Doorzetters kunnen zichzelf tot een bepaalde taak dwingen. Dat klinkt niet heel gezellig, maar je kunt deze soft skill op een speelse manier trainen. Geef jezelf bij wijze van opwarming een ’30 Days Challenge’. Drink elke dag bij het opstaan een groot glas water, maak een wandeling van een kwartier of lees voor het slapengaan 10 bladzijden. Maakt niet uit wat je kiest, maar hou je plan vol en zet kruisjes op een kalender. Na 30 dagen is dat je diploma. Jij bent nu officieel een doorzetter, punt. (Mag het vooruitgaan? Beperk je opwarming dan tot een driedubbele ‘7 Days Challenge’...)
2. Kies en begin klein
Met je nieuwe zelfvertrouwen pak je nu de échte kwestie aan. Wil je meer sollicitatiebrieven schrijven? Minder tijd verliezen met uitstelgedrag? Of zaken sneller afwerken door je niet te laten afleiden? Mmm, klinkt allemaal goed... Toch is het belangrijk dat je één doel kiest. Maak het zo concreet mogelijk en deel het op in kleine brokjes. “Ik ga deze maand een job vinden!” is te vaag. “Ik stuur deze maand 60 brieven!” is concreter, maar als plan te groot. Beter is: “Ik ga een maand lang elke weekdag drie sollicitatiebrieven sturen.” (Team Hoopvol Werkzoekend is trots op je...)
3. Pep jezelf op
Zeiden we dat doorzetten jezelf een beetje dwingen is? Dat herformuleren we! Het is jezelf aanmoedigen en oppeppen. Zoek een zin die je als supporter-van-jezelf in je hoofd kunt herhalen. Bij het tandenpoetsen, in de auto of trein, elke keer dat je de trap neemt op het werk – in elk geval meermaals per dag. Elke topsporter heeft zo’n mantra, dus waarom jij niet? “Ik stop niet voor ik mijn doel heb bereikt.”/“Ik geniet van elke kleine stap naar mijn doel.”/“Ik haal elke dag het beste uit mezelf.” Het maakt niet uit wat je zegt, zolang je het maar méént.
4. Zet een deadline
Heel wat goede voornemens stranden op de horizon van ‘voor eeuwig’. Het idee dat je àltijd gezond moet eten, en àltijd moet blijven sporten, kan ontmoedigen. Het goede nieuws? Op het werk is ‘doorzettingsvermogen met een deadline’ vaak genoeg. Maak een duidelijke afspraak met jezelf: je probeert een jaar om die nieuwe job blues te overwinnen, of je houdt dat fileleed nog acht maanden vol... Elk vakje dat je kunt afvinken, geeft je een boost.
5. Plan en wees streng
Sta je voor een lastige taak waar je het liefst na vijf minuten al mee zou stoppen? Plan korte tijdsblokken in, bijvoorbeeld van een half uur. Zeg tegen jezelf: “Ik werk aan de taak als ik zin heb, maar ik ga niets anders doen.” Geen social media dus, geen praatjes met collega’s, niets. Met je vingers draaien en stilzitten, wordt al heel gauw vervelend. Wedden dat je na een minuut of zes spontaan verderwerkt aan je ‘lastige’ taak?
6. Mild zijn mag ook
Je richt je doorzettingsvermogen op een concreet doel (tip 2) om je aandacht en energie niet te versnipperen. Je deelt je grote doel op in kleine stappen en houdt je vooruitgang goed in het oog. Ben je al een tijdje goed bezig? Dan heb je een schouderklopje verdiend! Inderdaad: er is niets mis mee om jezelf af en toe te belonen. Als je stilstaat bij kleine succesjes, groeit je vastberadenheid en doorzettingsvermogen!
Ontdek onze vacatures voor doorzetters en dromers.