bored_men
bored_men

Als de wekker gaat op een werkdag, moeten we allemaal opstaan. Maar waarom springt de ene uit bed, terwijl de andere zich met moeite op gang trekt? Dat heeft alles te maken met motivatie! Ontdek de verschillende soorten en geef je motivatie een boost...

Je krijgt uiteenlopende antwoorden als je mensen vraagt waarom ze hun job doen. Het gaat van ‘In mijn werk kan ik mijn talent kwijt’ tot ‘Mijn salaris betaalt de rekeningen’. Het zweeft tussen ‘Ik werk aan een betere wereld’ en ‘Ik krijg later een mooi pensioen.’ Je zou de antwoorden van honderden werknemers kunnen verzamelen... en opdelen in grofweg twee groepen.

Intrinsiek of extrinsiek?

Sommige mensen hebben een innerlijke drijfveer of intrinsieke motivatie. Ze zijn hun eigen motor, hun drive komt van binnenuit. Ze werken omdat ze het graag doen. Ze gaan op in hun taken en hun werkweek vliegt voorbij.

Anderen hebben een extrinsieke motivatie. Ze werken omdat ze iets willen bereiken (denk: een beloning) of iets willen vermijden (denk: een straf). Ze komen niet uit zichzelf in beweging maar voor iets anders. Ze houden meer van wat er bij hun werk komt kijken, dan van de jobinhoud zelf.

Sterker, niet slechter

Psychologen hebben het al vaak onderzocht en intrinsieke motivatie blijkt sterker dan extrinsieke. Neem bijvoorbeeld een groep kinderen die tekenles volgt. De helft van de klas doet het voor het plezier en tekent ook in z’n vrije tijd (intrinsieke motivatie). De andere helft doet het op vraag van hun ouders en houdt het bij de verplichte opdrachten (extrinsieke motivatie). Je kunt al raden welke groep de meeste vooruitgang boekt en op latere leeftijd het tekenen volhoudt. Zo is het ook met werkmotivatie...

Toch is er niets mis met uitwendige drijfveren. Ben jij niet 100% gepassioneerd door je takenpakket, maar wel tevreden met je loon of de leuke collega’s? Kabbelt de werkdag prettig voorbij met een streepje muziek eronder, sta je daarna op twee minuten thuis door je korte woon-werkafstand en zit je werk-life balans helemaal goed? Dan ben jij een gelukkige, extrinsiek gemotiveerde werknemer. 

Werken voor het geld?!

Onze maatschappij legt veel druk op carrières. Je werk moet voldoening geven en ruimte voor creativiteit. Je moet bijleren in je job en werk doen waar de planeet of andere mensen beter van worden. Dat zorgt bij veel mensen voor stress. Ze willen kost wat kost een job scoren waarvoor ze van binnen helemaal warmlopen (intrinsieke motivatie). Ze raken in paniek wanneer ze hun droomjob niet kennen.

Chill, dat is nergens voor nodig. Bijna iedereen draait op een mix van intrinsieke en extrinsieke motivatie! Het is fijn als je een stukje passie kwijt kunt of plezier vindt in je werk. Maar het is ook doodnormaal om te werken voor je loon. Dat maakt van jou echt geen oppervlakkige geldwolf. 😊 Er zijn trouwens heel wat extrinsieke redenen om graag te werken, los van het materiële (salaris, pensioen, extralegale voordelen...) Hou jij van je job omdat je ze flexibel kunt combineren met je hobbies, gezin of reislust? FLEX-werknemers zijn vaak héél (extrinsiek) gemotiveerd!

Tips voor meer motivatie

Merk je dat de motivatie wel eens sputtert en dat je soms weinig reden ziet om aan de werkdag te beginnen? Let dan hierop:

  1. Je werk hoeft niet 100% je droomjob te zijn, maar stukjes intrinsieke motivatie en werkplezier zitten er best wel bij. Deze 5 wegwijzers helpen je richting droomjob.
  2. Een vakantie is hét moment om je batterijen en werklust op te laden. Fysieke rust en mentale afstand geven je motivatie een boost. Probeer deze tips en doe zeker de oefening met de badkamerspiegel 😊!
  3. Probeer altijd om op een positieve manier naar jezelf en je (job)motivatie te kijken. Ben je vooral extrinsiek gemotiveerd? Focus dan op de dingen die je wil bereiken (een mooi loon, een trapje hoger, een leuke teamsfeer), niet op wat je wil vermijden (statusverlies, ruzie). Komt je drive vooral van binnenuit? Laat je dan voortstuwen door je passies (voor het werk, voor vernieuwing of een betere wereld), eerder dan door je angsten. Zo blijf je de burn-on en de burn-out voor!