Digitaal solliciteren zit in de lift. Sinds corona verlopen heel wat jobinterviews als videogesprek. Begin jij al te huiveren bij het woord Google Hangouts en doet Webex je zenuwachtig wiebelen op je stoel? Met deze tips hervind je je cool!
Wees gerust, je bent niet de enige die niet dol is op online solliciteren. Tenslotte combineer je bij een digitale sollicitatie 2 dingen. Je moet de regels van de kunst van een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek respecteren én je moet kunnen videobellen als een baas. Tegelijkertijd. Nu weet je dat de meesten van ons kunnen fietsen en er ook wel in slagen een bord spaghetti leeg te eten zonder morsen. Maar hoeveel mensen kunnen al fietsend pasta binnenspelen? Je begrijpt het probleem…
Het goede nieuws is dat digitaal solliciteren toch echt een stuk gemakkelijker is dan op een fiets jongleren met Italiaanse deegwaren. Je bekijkt een online sollicitatie best als een nieuwe, hedendaagse vorm van ‘op gesprek mogen’. 100% corona proof én met een pak minder kans op te laat komen. De klassieke 10 geboden van het sollicitatiegesprek gelden nog, maar zitten in een nieuw, digitaal jasje.
Bereid je goed voor
Je kent de basics: voor je op gesprek gaat, herlees of -bekijk je de vacature, je eigen motivatiebrief en de website van het bedrijf. Je herhaalt je sterke punten nog eens bij jezelf en zorgt dat je ze kunt staven met voorbeelden. Bij een online sollicitatie komt daar een technische check bij. Is de batterij van je computer opgeladen, werkt je internetverbinding, weet je hoe de webcam en microfoon werken en ligt er een telefoonnummer klaar voor als er toch iets misloopt?
Bekijk het praktisch
Natuurlijk memoriseer je de namen van de mensen die je zult ontmoeten. Heb je een reeks gesprekken of één interview met meerdere mensen? Gaan jullie alleen praten of volgt er ook een tel- of andere test? Bij een online sollicitatie probeer je het platform dat jullie zullen gebruiken (Zoom, Webex, Skype…) vooraf al eens uit. Zo verlies je op het moment suprême geen tijd met installeren. Schakel verder alle meldingen (social media, pop-ups, mail…) uit die op je scherm kunnen verschijnen en sluit onnodige browsertabbladen.
Kom op tijd
Bij een klassieke sollicitatie moet je de weg uitstippelen, je reistijd berekenen en voldoende marge voorzien voor onverwacht omstandigheden – zoals een file of treinstaking. Online meld je je 5 minuten voor het afgesproken tijdstip aan en zo zit je tijdig in de virtuele wachtruimte. Handig toch? Stop voor alle zekerheid al een kwartier op voorhand met eten – dat voorkomt fruitvlekken en last minute omkleedstress.
Kies je camerahoek
De ideale sollicitatie-outfit is eerder keurig en neutraal. Ook voor een online interview is dat een veilige keuze. Besteed extra aandacht aan een verzorgd kapsel en – oh, jawel – een rustgevende achtergrond. Hoe trots je ook bent op die 128 sporttrofeeën of je collectie posters van Shawn Mendes: een witte muur oogt professioneler. Plaats je computer tussen jezelf en een buitenraam zodat je gezicht natuurlijk licht vangt. Besef dat de kans altijd bestaat dat je tijdens het gesprek moet rechtstaan. Een net bloesje boven je pyjamabroek is dus een absolute no go!
Maak oogcontact
In het echte leven is dat al moeilijk en online komt er een aandachtspunt bij. Omdat je camera vaak bovenaan je computerscherm zit, moet je mooi rechtop zitten en enigszins omhoog kijken – en dus niet naar jezelf in beeld. Laat je niet misleiden door de valse intimiteit van je (woon)kamer: het blijft een slecht idee om ‘stiekem’ nota’s af te lezen van een papier op je schoot. Niemand vindt het leuk om minutenlang naar een haarkruin te staren. In dat opzicht lijken HR-professionals wel gewone mensen.
Voeg wat vlogenergie toe
Het is niet omdat je (vaak) standaardvragen krijgt tijdens een jobinterview dat je ook standaardantwoorden moet geven. Integendeel. Virtueel contact verloopt altijd al iets stroever. Zorg dus dat de aandacht aan de andere kant van je scherm niet volledig verslapt. Vraag je af hoe je favoriete vlogger het zou aanpakken en kopieer zijn/haar levendige verteltoon en gebaren. Zonder te overdrijven, natuurlijk.
Ga voor tweerichtingsverkeer
Of je nu solliciteert op anderhalve meter afstand of via een eindeloos, onzichtbaar wifi-signaal: met een geïnteresseerde vraag scoor je altijd. Een goed (sollicitatie)gesprek is tweerichtingsverkeer: aandacht geven en nemen, informatie delen en vragen. Pols bijvoorbeeld eens naar tips voor nieuwe werknemers of doorgroeimogelijkheden.
Wees de vertraging te slim af
“Wat leuk dat we elkaars woorden horen, precies op het moment dat we ze uitspreken,” dacht niemand ooit tijdens een klassiek sollicitatiegesprek. Dat is bij een videosollicitatie wel anders. Installeer je dus op een stille plek en houd bij voorbaat rekening met vertraging op de lijn. Spreek rustig en duidelijk en wacht enkele seconden voor je antwoord geeft op een vraag. Zo ben je zeker dat je gesprekspartner is uitgesproken.
Glimlach – da’s het halve werk
Een kleine tip met een groot effect, online zelfs nog meer dan in het echt.
Neem elegant afscheid
Je gesprekspartner bedanken voor zijn/haar tijd, een positieve slotopmerking maken en ook even vragen wat de volgende stap is – zo rond je een sollicitatiegesprek mooi af. Maak er een punt van om - voor je op de knop ‘Leave Meeting’ drukt – netjes een punt te zetten achter je videogesprek.
PS: Voor welke van deze vacatures wil jij wel op digitale sollicitatie?