Tegen opslag zegt haast niemand nee. Maar zou je er zelf ook om durven vragen? En kies je dan een aanpak op kousenvoeten of trek je juist je stoute schoenen aan? 10 tips op een rij!
1. Weet wat je waard bent
Hoor je dat iemand in een vergelijkbare job een hoger loon krijgt? Niet meteen boos worden – soms is er een logische verklaring. Welke diploma’s heb je? Hoelang werk je al? Koos je voor een groot of een klein bedrijf? Dat heeft allemaal invloed op je loonbriefje! Iemand met 10 jaar ervaring in de chemiesector verdient nu eenmaal meer dan een starter in de retail...
2. Vergelijken mag
Ben je niet zeker van je ‘marktwaarde’ – zeg maar: het loon dat iemand met jouw profiel, in jouw functie en sector mag verwachten? Spreek erover met je Tempo-Team consultant of raadpleeg een betrouwbare salarisgids. Zo krijg je realistische verwachtingen. Er zijn veel fabeltjes en fake news, zéker over wat mensen verdienen.
3. Kijk achter het nettoloon
Staar je niet blind op je nettoloon. Natuurlijk wil je weten op welk maandelijks bedrag je voortaan kunt rekenen, maar geld is niet alles. Krijg je extralegale voordelen? Heb je een gezonde work-life balans? Die weegt zwaar door op je werkplezier, zo blijkt uit onze jobtimisme-test.
4. Zet iets hoger in
Ben je goed geïnformeerd én overtuigd dat je vraag om opslag terecht is? Vraag dan iets méér dan het bedrag dat je graag extra zou krijgen. Zo is er wat ruimte om te onderhandelen.
5. Pin je niet vast
Probeer de onderhandeling niet te ‘winnen’ door een bepaald bedrag binnen te halen. Ga het gesprek aan met een open blik. Zoek de juiste toon en sta open voor alternatieve voorstellen. Misschien is loonsopslag (tijdelijk) niet mogelijk, maar bepaalde extraatjes wel, zoals meer flexibiliteit of de kans om je stempel op je job te drukken.
6. Kies je moment
Kreeg je net een schitterende evaluatie? Teken je na een periode als uitzendkracht een vast contract of komen er nieuwe verantwoordelijkheden bij in je takenpakket? Op sommige momenten staat de deur naar opslag als vanzelf op een kiertje. Speel daar verstandig op in.
7. Bekijk het grotere plaatje
Ga ook eens in de schoenen van je werkgever staan. Misschien heb je net gescoord in je job. Voor jou lijkt de timing dan ideaal om over opslag te beginnen. Maar hoe gaan de zaken in het bedrijf?
8. Ga voor bondig
Als je opslag vraagt, moet je helder kunnen uitleggen waarom jij die loonsverhoging waard bent. Kom niet aandraven met een vaag verhaal of een klaagzang over hoe duur het leven is. Som liever bondig op waarom jij je job goed doet en een meerwaarde bent voor het bedrijf. Vergeet je positieve ingesteldheid niet te vermelden!
9. Heb geduld
Heeft je vraag om opslag niet het gewenste resultaat? Niet getreurd. Een echte jobtimist zoekt naar lichtpuntjes en leerkansen. Vraag je werkgever wat je moet verwezenlijken om die opslag wél te verdienen. Zo heb je concrete doelstellingen om naartoe te werken.
10. Koester je werkplezier
Een eerlijk loon is uiteraard belangrijk – maar het is niet zo dat wie meer verdient liever werkt. Werkplezier haal je ook uit contact met fijne collega’s, het gevoel zinvol bezig te zijn, een aangename werksfeer en kansen om bij te leren. Een job die voldoening geeft, is onbetaalbaar.
PS: 8 redenen om van job te veranderen (en een hoger loon staat niet in het lijstje) plus de mooiste vacatures voor een frisse start.