Strenge bazen met strakke regels zijn zo 1950... Grote kans dat jouw leidinggevende vandaag losjes omspringt met zijn/haar/hun team. Maar vergis je niet: het is géén goed idee om zomaar alles eruit te flappen. Wil je een min of meer delicaat onderwerp aankaarten bij je baas? Gebruik dan deze filters!
In vergelijking met sommige andere landen gaat het er gemoedelijk aan toe op de Belgische werkvloer. Volgens de GoodHabitz-cursus ‘Culturele Diversiteit’, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team, geldt in ons landje een ‘kleine machtsafstand’. Dat wil zeggen dat je leidinggevende waarschijnlijk op een prettige, respectvolle manier met de teamleden omgaat. Jullie ideeën zijn welkom (hallo, mondige millennials) en je baas doet gezellig mee aan een toffe teambuilding.
Toch zal elke ervaren collega het beamen. Je maakt een klassieke beginnersfout als je denkt dat je de baas àlles kunt vertellen of vragen. Laat die joviale schouderklop of dat leuke compliment je niet misleiden: het verschil in hiërarchie is er wel degelijk. Denk dus twee keer na hoe je sommige ideeën luidop deelt.
1. Als je denkt: “Ik heb geen tijd om morgen naar kantoor te komen!”
Zeg dan liever: “Kan ik mijn thuiswerkdag deze week flexibel kiezen? Je kan ervan afwijken in overleg met je baas, maar geef hem/haar/hun niet het gevoel dat je humeur bepaalt of (en waar) je vandaag werkt.
2. Als je denkt: “Jou zie ik wel zitten!”
Zeg dan liever eventjes niks. Flirten met de baas is een harde no go! Vallen jullie elkaar buiten de kantooruren in de armen en maken jullie werk (sorry, die konden we niet laten...) van een serieuze relatie, dan nog is het oppassen. Werken met je lief is al een beetje koorddansen. Wie de baas als lief scoort, stapt in een mijnenveld!
3. Als je denkt: “Dat hebben we al 100 keer geprobeerd!”
Zeg dan liever: “Interessant idee! Ik herinner me dat we ooit...” Als je langer bij het bedrijf werkt dan je baas, dan kan het gebeuren dat je hem/haar/hun het warme water opnieuw ziet uitvinden. Zoek naar de juiste toon om je ervaringen te delen. Geef je verhaal een positieve spin – zo krijg je niet het stempel van de oude zeur of betweter. Een echte jobtimist leert lessen uit het verleden, maar staat ook open voor een frisse poging.
4. Als je denkt: “G*dverd*mme, kl**tzak!”
Laat dan liever de emotie een beetje zakken. Het is sociaal wel zo slim om op het werk zelfbeheersing te tonen en je gevoelens niet de vrije loop te laten. Blijft de negatieve spanning zich opbouwen? Scoort je baas laag op de jobtimisme-test en gaat dat ten koste van je werkplezier? Dan is van job veranderen nog altijd beter dan beginnen roepen en tieren tegen je baas.
5. Als je denkt: “Maar wat doe jij eigenlijk de hele dag?!”
Zeg dan liever: “Ooit hoop ik ook de stap naar leidinggevende te maken. Wat komt daar zoal bij kijken en wat moet ik nog bijleren?” Laat gerust voelen dat je vooruit wil, bakken energie hebt en gelooft in groeikansen. Toon jezelf van je beste kant, zonder vraagtekens te plaatsen bij de mindere kantjes van de baas.
PS: Geen fan van je baas? Ook fijne collega’s zijn goud waard. Of kies een vluchtroute, via onze vacaturebank.