Oké, die titel is een beetje misleidend. Stress kán leuk zijn – dat is eerlijker. Belangrijk is dat je het verschil leert zien tussen negatieve en positieve stress. En dat je ongezonde stress kunt ombuigen. De GoodHabitz-cursus ‘Stress is leuk’ legt het je stap voor stap uit. Wij lijsten de meest bruikbare tips al even op.
Een verhoogde bloeddruk, extra spierspanning en een grote alertheid op prikkels... Oorspronkelijk geven de meeste stress-symptomen ons een duwtje in de rug. Het lichaam maakt zich op voor een tijdelijke piekprestatie. Dankzij gezonde stress werk je efficiënt. Je staat scherp en kunt bij wijze van spreken de wereld aan.
Na zo’n korte stresspiek moet je weer even tot rust komen. De GoodHabitz-cursus ‘Stress is leuk’ – helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team – legt dat duidelijk uit. Pas wanneer stress blijft duren en zich opstapelt, schiet die z’n doel voorbij. Chronische of negatieve stress brengt ons niet langer in een staat van paraatheid. Ongezonde stress put ons uit en ondermijnt onze prestaties.
1. Wees alert op stress-signalen
Als je lichaam signalen stuurt, is het belangrijk die juist te herkennen. Heb je vaak een opgejaagd gevoel, kun je ’s nachts de slaap niet vatten en ben je overdag futloos, raak je snel in paniek, voelt je lichaam gespannen en kom je nooit echt tot rust? Dat zijn rode vlaggen die je niet mag negeren. Jij hebt stress-klachten en moet overgaan tot actie!
2. Breng je energiebronnen en -slurpers in beeld
Hou gedurende een tweetal weken een stress-dagboek bij. Noteer welke activiteiten je deed en of die stresserend of rustgevend waren. Met welke mensen kwam je in contact en welke ïnvloed hadden zij op je energiepeil? Met welke positieve en negatieve gevoelens kreeg je te maken? Probeer zicht te krijgen op je energiebronnen (bv. hobbies, positieve feedback, leuke collega’s...) en je energieslurpers (bv. privéproblemen of een gebrek aan werkplezier).
3. Bepaal je ideale balans
Breng op basis van je stressdagboek je situatie in kaart. Hoeveel % van de tijd ben jij gestrest versus ontspannen? Een gezonde work-life balans bestaat niet noodzakelijk uit 50% spanning en 50% ontspanning. Hoeveel stress je aankunt (of nodig hebt) is heel persoonlijk. Zit je op een verhouding 80/20 en voelt dat als teveel? Bepaal dan een duidelijk streefdoel: voor een veerkrachtig type kan dat 70/30 zijn; meer onzekere types houden het misschien graag op 40/60...
4. Ken je stress-type
Je raadt het al: zelfkennis is belangrijk. Weet jij tot welk van de 4 stress-types (opgesteld door Beth Hamilton en Stephanie McClellan) je behoort? Het turbotype is een productieve werkkracht die kickt op controle. Onder stress steekt dit type nog een tandje bij, zodat ontspannen wel héél moeilijk wordt. Het crashtype is een multitasker die geen grenzen kan of durft stellen. Dit type loopt het hoogste risico op een burn-out. Het hooggevoelige type draagt kwetsuren mee uit het verleden (bv. een laag zelfbeeld of woede issues...) en is daardoor minder stressbestendig. Het bore-outtype tenslotte zit vast in een job die hem/haar onderbelast. Die situatie demotiveert en leidt tot twijfel over de eigen talenten, met stressklachten tot resultaat.
5. Denk aan je supertip
Stress is persoonlijk, dat weet je. Eenzelfde levensstijlaanpassing geeft andere resultaten, afhankelijk van welk stress-type je bent. Gelukkig is er voor elk type een ‘supertip’ of een gouden raad die je persoonlijke, ideale stress-balans een pak dichterbij brengt. Turbotypes moeten van ontspanning een prioriteit maken. Stevig sporten is de boodschap, en nietsdoen moet helemaal bovenaan die to-do lijst! Crashtypes redden zichzelf door meer structuur aan te brengen in hun leven. Time management is het toverwoord – gelukkig is daar een GoodHabitz-cursus voor. Hooggevoelige types tanken best regelmatig energie bij. Dat kan door voldoende pauzes te nemen en rust te zoeken tijdens een drukke werkdag. Het bore-outtype heeft meer spanning nodig. Ga eens op micro-avontuur of geef je op voor vrijwilligerswerk!
6. Begin aan de basis
Wil je stress leuk houden, dan is dit de eerste regel: ‘Gezonde gewoontes houden je stressniveau gezond.’ Bij een healthy & happy lifestyle horen gezonde voeding, voldoende slaap en een portie lichaamsbeweging. Leuke dingen doen – met of zonder collega’s – helpt ook. Meet je nog een assertieve houding aan en ja hoor: stress wordt/blijft leuk!
PS: Deze vacatures komen met een gezonde portie stress en zo blijf je stress de baas tijdens een presentatie.