studentenwerk
studentenwerk

Zin om tijdens je studies al wat werkervaring op te doen? Of gewoon dringend nood aan extra zakgeld? Als je wel iets voelt voor een studentenjob, maar niet goed weet wat of hoe: lees verder! Met deze FAQ’s én onze vacatures ben je zo gelanceerd.

1. Wie mag er werken als student?

Jij! Tenminste als je middelbaar, hoger of universitair onderwijs volgt. Als hoofdactiviteit. Je mag starten als je 15 bent én klaar met de eerste twee studiejaren van het middelbaar of vanaf je 16e verjaardag. Je kunt niet langer dan 12 maanden een studentenjob doen bij dezelfde werkgever. Bij een andere werkgever kun je wel nog werken als jobstudent.

Studeer je deeltijds of ben je net afgestudeerd? Lees alles over jouw situatie in onze praktische gids voor studenten!

2. Hoeveel uren mag ik werken als student?

Als student mag je van de overheid in 2024 600 uren werken zonder dat je de normale sociale zekerheidsbijdragen moet betalen. Met 2,71% solidariteitsbijdragen kom je er voordelig vanaf. Het maakt niet uit hoe je die 600 werkuren spreidt over de 12 maanden, maar elk begonnen werkuur telt als volledig. Werk je diensten van 2,5u bij de bakker, dan telt de overheid die als 3u. Je mag per jaar dus ‘slechts’ 200 bakkersdiensten doen. Je mag ook geen lessen of activiteiten op school skippen om te werken. 

Hoe weet je na enkele maanden nog precies hoeveel uren je al hebt gewerkt? Zet de Student@work app op je smartphone!

3. Wat is het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent?

Een jobstudent werkt maximaal 600 uren per kalenderjaar en betaalt daarom niet de gewone sociale zekerheidsbijdragen. Toch is het niet verboden om naast je studies méér dan 600 uren te werken. Alleen kan je dan niet meer rekenen op de voordelige solidariteitsbijdragen van 2,71%. Als werkstudent (meer dan 600 gepresteerde uren per kalenderjaar) ben je onderworpen aan de gewone sociale zekerheid (RSZ) en betaal je bijdragen van meer dan 13%. Je krijgt daarvoor natuurlijk wél rechten in ruil. Een werkstudent krijgt vakantiegeld op basis van de geleverde prestaties, een jobstudent niet. 

4. Waar vind ik een job?

Via Tempo-Team natuurlijk. Of wat dacht je? Check onze studentenjobs of kom praten met een van onze consultants. Doe eens navraag bij vrienden, familie en kennissen. Solliciteren voor een studentenjob via social media kan ook (en lukt een pak beter met deze tips).

5. Moet ik belastingen betalen als jobstudent?

Je moet geen belastingen betalen zolang je belastbaar netto-inkomen onder een bepaald bedrag ligt. Ook om bij je ouders fiscaal ten laste te blijven, hou je best rekening met het wettelijke plafondbedrag. Maar weet je? Voor vragen met een langer antwoord – zoals het recht op kinderbijslag  - duik je best in onze praktische studentenbrochure. Je vindt er tips en gedetailleerde info, net als dé ultieme goede raad: aanvaard nooit een studentenjob zonder contract! Ook niet als ... ? Nee, nooit!

Scoor nu een werkplek via onze vacatures en maak indruk in je studentenjob 😊