Solliciteren, dat is jezelf smijten. Van de hoge duikplank, in het diepe. Niemand kan het in jouw plaats doen en je moet erin geloven. Dus het helpt als je de basics kent… Tempo-Team snelt je te hulp met het ‘ABC van de Sollicitant’. Now jump!
Aanbevelingsbrief – In een motivatiebrief zet je op een eerlijke manier je sterke punten in de verf. Wil je echt het verschil maken? Voeg dan een tweede brief toe, geschreven door iemand anders. Ken je een vroegere werkgever of stagebegeleider die tevreden was over jou? Vraag hem of haar om een enthousiaste aanbevelingsbrief te pennen. Dat iemand anders je troeven benoemt, werkt extra overtuigend. En het stinkt niet naar eigen lof!
Apps – We leven in hoogtechnologische tijden. Ook als sollicitant doe je daarmee je voordeel. Er zijn algemene apps die je slimmer en sneller maken. Specifieke apps zoals Job Interview Simulator (Android) bestoken je met vragen uit een sollicitatiegesprek. Je antwoorden worden opgenomen en je krijgt feedback. Superhandig, maar houd er rekening mee dat veel specifieke apps in het Engels zijn. Gelukkig is er ook een (gratis) app om je Engels op te poetsen, Duolingo (iOS en Android).
Bedrijfscultuur – Een vacature gevonden die je leuk lijkt? Bekijk dan zeker even het bedrijf waarbij je solliciteert! Hoe groot of klein is het? Hoe ver ligt het van je woonplaats? Welke waarden – zoals veiligheid, duurzaamheid… - zijn er belangrijk? Niet alleen de jobinhoud moet op je lijf geschreven zijn. Ook een match met de bedrijfscultuur is belangrijk! Of wil jij soms werken in een pesterige, mega-veeleisende sfeer?
Beroepsinschakelingstijd – Beter gekend als ‘wachttijd’… Dat zijn de 310 dagen na je inschrijving als werkzoekende bij de VDAB (of bij Actiris, als je in Brussel woont) en voor je recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Al hoeft het zover natuurlijk niet te komen. Met onze tips om snel een (eerste) job te scoren, lukt het je wel.
CV – De afkorting van Curriculum Vitae, wat Latijn is voor ‘levensweg’. Je cv is een korte, schematische samenvatting van je professionele leven tot nu toe. Toekomstige werkgevers moeten na één blik op je cv weten wie jij bent en wat jij kunt. Een killer cv bestaat uit korte tekstblokken met duidelijke titels, zoals Studies, Werkervaring, Vaardigheden of Persoonlijke gegevens.
Dresscode – Never judge a book by its cover… maar op een sollicitatie telt het stiekem toch mee hoe je jezelf presenteert. Kies om te beginnen een outfit die comfortabel zit. Houd het neutraal en zorg voor een verzorgde look. Verder is de vuistregel: stem je kleding af op de job die je wil scoren. Dus geen naaldhakken als je solliciteert voor magazijnier en geen bermuda als je receptionist wil worden.
Ervaring – De magische sleutel die veel (werk)deuren opent. Dat je in het verleden een gelijkaardige job hebt gedaan, geeft een megaboost aan je sollicitatie. Dat is fijn als je al een tijdje meedraait op de arbeidsmarkt. Kom je daar net piepen, dan vormt je gebrek aan ervaring een uitdaging. Denk goed na bij het opstellen van je cv. Zijn er stages of studentenjobs om te vermelden? Vrijwilligerswerk misschien? Besef dat uitzendwerk een goede manier is om ervaring op te doen.
Eerlijkheid – Solliciteren is je beste beentje voorzetten. Sommige mensen moeten daarvoor een drempel over. Anderen schilderen met gemak een gouden randje rond hun persoonlijkheid of werkervaring. Toch is het cruciaal om altijd eerlijk te blijven. Leugens op je cv of tijdens je sollicitatiegesprek kunnen echt niet. Val je door de mand, dan zul je de job niet krijgen. En kom je ermee weg, dan blijkt de waarheid wel op de werkvloer.
Feedback – Weinig mensen scoren meteen de eerste job waarvoor ze solliciteren. Mag je op gesprek, maar grijp je toch naast de baan? Vraag dan om feedback! Zo steek je nog iets op van de mislukte sollicitatie. Vraag aan de rekruteerder met wie je sprak concrete tips om het in de toekomst beter te doen. Wijst hij of zij je op enkele werkpuntjes? Voel je dan niet beledigd, maar waardeer de goede raad.